x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 6 noimebrie 2007

Marţi 6 noimebrie 2007

de Ramona Vintila    |    06 Noi 2007   •   00:00

  • Ziua internaţională pentru prevenirea exploatării mediului in timp de război şi conflicte armate
  • Este ziua 310 a anului
  • Au mai rămas 55 de zile

Soarele:

Răsare la 6:59

Apune la 16:59

Luna:

Răsare la 3:24

Apune la 15:14

Lună nouă:

9 noiembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 noiembrie

Lună plină:

24 noiembrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 decembrie

Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii ortodocşi il prăznuiesc pe Marele Mărturisitor Pavel. Acesta era din Tesalonic, notar şi scriitor al Sfăntului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. După moartea lui Alexandru, Pavel a fost numit patriarh al Constantinopolului. Impăratul Constantie l-a scos insă din scaun. Mergănd la Roma, Sfăntul a aflat că şi marele Atanasie a fost scos din scaunul său de acelaşi Constantie. Sub ameninţarea fratelui său, Constans impăratul a fost nevoit să-l repună in scaun pe Sfăntul Pavel. După moartea lui Constans, sfăntul a fost izgonit in Armenia. Fiind inchis, unde era locaşul slujbelor, a fost sugrumat de arieni. Aşa şi-a dat sufletul in măinile Domnului.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului; Cuv. Luca

Calendar romano-catolic

Sf. Leonard, pustnic

Calendar greco-catolic

Sf. Pavel, arhiepiscop, mărturisitor

Preasfănta Născătoare de Dumnezeu. Căntarea a opta

Pe Impărăteasa cerului şi a pămăntului, care a născut neispitită de nuntă pe Hristos Fiul lui Dumnezeu şi pe care o laudă ostile ingereşti, lăudaţi-o şi preainăl-ţaţi-o intru toţi vecii. Daniil prorocul de demult a inchipuit naşterea ta, Preacurata Născătoare de Dumnezeu, că ai purtat in păntecele tău pe Făcătorul cerului şi al pămăntului, pe Care născăndu-L ai rămas nestricată, pe tine te preainălţăm intru toţi vecii. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfăntului Duh. Pe tine, Maica lui Dumnezeu, folositoare te-am căştigat, ajutătoare te avem in primejdiile noastre pe tine şi măntuire desăvărşită sufletelor pe tine te preainălţăm intru toţi vecii. Amin!

Proverbul zilei:

"Cănd nu sunt de faţă poate să mă bată"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1784 - Asaltul nereuşit asupra Devei; 44 de ţărani luaţi prizonieri sunt executaţi. O ceată de ţărani distruge curtea din Săvărşin a vicecomitelui Forrai, iar alta inaintează pe Valea Mureşului şi intră in comitatul Sibiului;

1857 - Se incheie la Galaţi un aranjament intre guvernul Moldovei şi Comisiunea Europeană a Dunării pentru serviciul liniei telegrafice Galaţi-Sulina;

1919 - Se infiinţează la Sighişoara, prin fuzionarea unor organizaţii politice ale saşilor şi svabilor, Partidul German din Romănia, care militează pentru promovarea intereselor specifice minorităţii germane. Işi incetează oficial existenţa in martie 1938, dar continuă activitatea sub numele de Comunitatea Germanilor din Romănia, care in ianuarie 1939 aderă la Frontul Renaşterii Naţionale.

In lume

1528 - Conchistadorul Álvar NÃşÃ±ez Cabeza de Vaca devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas;

1860 - Abraham Lincoln este ales al 16-lea preşedinte al SUA, primul republican care deţine această funcţie.

Născuţi la 6 noiembrie

1661 - Regele Charles al II-lea al Spaniei (m. 1700);

1970 - Mihai Găinuşă, prezentator radio şi tv.

Click istoric

Astăzi, criticul şi istoricul literar Mihai Zamfir implineşte 67 de ani. A fost lector la Catedra de istoria literaturii romăne moderne a Facultăţii de Limba şi Literatura Romănă din cadrul Universităţii din Bucureşti, profesor la Universitatea din Lisabona şi, de asemenea, ambasador al Romăniei in Republica Portugheză (din 1997). Ca istoric literar a debutat semnănd, alături de Paul Cornea, antologia "Găndirea romănească in epoca paşoptistă" (I-II, 1969). S-a remarcat in răndul generaţiei de critici şi istorici literari a anilor ’60 prin studii şi analize fine, prin explorări ale unor neevidenţiate ale literaturii romăneşti pănă la el.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cei trei fraţi purtători ai conacelor din noapte, Murgila (De-cu-Seară), Miazănoapte şi Zorila (De-către-Ziuă), ar fi nişte uriaşi infricoşători care ar putea pricinui multe răutăţi oamenilor. Ei ar merge unul in spatele celuilalt de la răsărit la apus, aşa cum merge şi noaptea. Dacă un voinic indrăzneţ se grăbeşte, Miazănoapte poate fi ajuns din urmă şi folosit la ceea ce are el nevoie.

Cănd unele nopţi ni se par mai lungi, inseamnă că Miazănoapte este oprit din drum pentru a fi pus la treabă de vreun voinic, ca in povestioara următoare: "Un om lasă cu limbă de moarte celor trei fii ai săi să-i facă la mormănt un foc din 99 de care de lemne şi din 99 de care de paie. După ce muri, fiii săi, negăsind foc nicăieri, au zărit flăcări pe un vărf de munte. Crăncu, cel mai mic dintre ei, porni repede intr-acolo.

In drum legă pe De-cu-Seară, apoi pe Miazănoapte şi De-către-Ziuă. Cănd a ajuns la foc, cei şapte uriaşi care-l păzeau i-au promis că-i dau tăciuni aprinşi dacă le va aduce fetele lui Verde-Impărat. Crăncu, ajutat de De-cu-Seară, Miazănoapte şi De-către-Ziuă, omoară uriaşii, intră la fetele impăratului şi ia inelul celei mici.

După ce dezlegă pe De-cu-Seară, Miazănoapte şi De-către-Ziuă ca să poată măsura timpul oamenilor, ia un tăciune şi se intoarce de aprinse focul".(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar