x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 11 iunie 2008

Miercuri 11 iunie 2008

11 Iun 2008   •   00:00

Este ziua 163 a anului - Au mai rămas 203 zile



Este ziua 163 a anului

Au mai rămas 203 zile

Soarele:

Răsare la 5:31

Apune la 21:00

Luna:

Răsare la 14:05

Apune la 1:30

Lună plină

18 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

26 iunie

Lună nouă

3 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere)


10 iulie

Sărbătoare creştină


Numit şi Natanael (“Darullui Dumnezeu”), Sfîntul Apostol Vartolomeu, sărbătorit astăzi s-a născut în Cana Galileii. A fost dus la Iisus de către Apostolul Filip, iar Mîntuitorul, văzîndu-l, a zis despre el: “Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug” (Ioan 1.47). Vartolomeu a propovăduit în India, Licaonia şi Armenia.
A murit ca martir în Albanopole.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apostoli Vartolomeu şi Varnaba (Dezlegare la peşte)

Calendar romano-catolic

Sf. Barnaba, apostol

Calendar greco-catolic

Sf. Bartolomeu şi Barnaba, apostolic


Proverbul zilei:


“Şi firul de păr îşi are umbra sa”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1862 – Adunarea votează
(cu 62 de voturi pentru şi 35 contra) proiectul de Lege rurală, elaborat de Comisia Centrală, prin care ţăranii erau emancipaţi de servituţile boiereşti, dar deposedaţi de pămîntul pe care-l aveau în folosinţă; Al.I. Cuza refuză să-l sancţioneze.

1848 – Izbucnirea Revoluţiei la Bucureşti. Gheorghe Bibescu semnează Constituţia şi recunoaşte noul guvern;

1919 – Delegaţiei României la Conferinţă de pace de la Paris i se comunica hotărîrea Consiliului Suprem Aliat privind frontierele dintre România şi Ungaria şi dintre România şi Iugoslavia, prin care se recunoaşte de drept unirea cu România a Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului şi Banatului.

În lume


1901 – Noua Zeelandă îşi anexează Cook Islands;

1940 – Al doilea război mondial: Canada declară război Italiei.

1979 – A murit actorul John Wayne (n. 1907);

2002 – Antonio Meucci a fost recunoscut primul inventator al telefonului de către Congresul Statelor Unite.

Născuţi la 11 iunie


1955 – Mariana Buruiană, actriţă;

1956 – Doru Octavian Dumitru, actor.

Click istoric

La 11 iunie 1948, Marea Adunare Naţională aprobă şi votează Legea pentru naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport, cu scopul creării sectorului socialist de stat. Prin Legea din 1948 se expropriază cinci categorii de întreprinderi: de importanţă economică naţională (petrolul, textilele, lemnul, căile ferate), regională (industria alimentară şi cea producătoare de mărfuri de larg consum), întreprinderile metalurgice cu peste 100 muncitori; întreprinderile cu o capacitate de peste 10-50 CP, precum şi toate băncile, întreprinderile comerciale şi companiile de asigurare.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Capitolul ştiinţei populare care cuprinde observaţii şi reprezentări despre aştri, obţinute pe cale empirică şi transmise prin canale folclorice este numit de etnologi Astronomie populară. Reglemetarea vieţii sociale s-a efectuat prin observarea fenomenelor repetabile aflate în continuă mişcare pe Cer (răsăritul şi apusul Soarelui, fazele de evoluţie ale Lunii, echinocţiile şi solstiţiile) şi pe Pămînt (succesiunea sezoanelor friguroase sau călduroase, ploioase sau secetoase, ciclurile vegetale şi de reproducere ale animalelor etc.). Cunoştinţele de astronomie populară, izvorîte din nevoi practice de orientare în timp şi spaţiu, de planificare a activităţilor umane pe anotimpuri, luni, săptămîni şi zile au format un sistem eficient de cronometrie care a stat la baza organizării Calendarului popular. După unele credinţe populare, puzderia aştrilor pe cer ar reprezenta numărul oamenilor care s-ar fi născut după Adam, după altele, stelele se nasc şi mor o dată cu oamenii cărora le sunt dedicate. Ca urmare, stelele şi oamenii formează două lumi egale ca număr de locuitori, una pe Cer şi alta pe Pămînt. Unele stele stau pe loc, altele se învîrt în jurul lor sau joacă în nopţile cu ger puternic. Pornind de la credinţa celor două lumi, oamenii pe pămînt şi stelele pe cer, se făceau vrăji cu steaua bolnavului pentru însănătoşire, cu steaua fetei necăsătorite pentru aflarea ursitului şi altele.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar