Este ziua 170 a anului - Au mai rămas 196 de zile
Este ziua 170 a anului
Au mai rămas 196 de zile
Soarele:
Răsare la 5:31
Apune la 21:03
Luna:
Răsare la 21:20
Apune la 4:40
Lună plină:
18 iunie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere):
26 iunie
Lună nouă:
3 iulie
Primul pătrar (Luna în creştere):
10 iulie
Sărbătoare creştină
Sfîntul Leontie, prăznuit astăzi, îi învăţa pe oameni să se întoarcă de la zeii cei vechi. Aflînd acestea, împăratul Vespasian şi-a trimis tribunul, pe Ipatie, pentru a-l prinde şi judeca. Tribunul a fost cuprins de o boală grea, iar îngerul Domnului i s-a arătat în vis, spunîndu-i să se închine la “Dumnezeul lui Leontie”. Unul dintre prietenii lui, Teodul, minunîndu-se de vedenia bolnavului, începe a-l iubi pe Dumnezeul cel neştiut încă. Leontie, Ipatie şi Teodul au fost aruncaţi în temniţă, pentru credinţa mărturisită, şi chinuiţi. Leontie a fost bătut pînă şi-a dat sufletul în mîinile lui Dumnezeu.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Mucenic Leontie, Ipatie şi Teodul; Cuviosul ErasmCalendar romano-catolic
Sf. Marcu şi Marcelin, muceniciCalendar greco-catolic
Sf. Leontie, mucenicProverbul zilei:
“Mai mult să te temi de apa cea lină decît de cea tulbure”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a întîmplat azi
În România
1924 – Prima fază a tratativelor dintre România (reprezentată de ministrul Cultelor şi Artelor, Alexandru Lapedatu) şi Vatican (reprezentat de monseniorul Duca Francesco Borgongini) pentru încheierea unui Concordat care să reglementeze situaţia Bisericii romano-catolice din România.
1925 – Legea pentru reglementarea repausului duminical şi a sărbătorilor legale, prin care patronii tuturor întreprinderilor sînt obligaţi să acorde, pe lîngă repausul duminical, încă 11 zile de repaus pentru sărbătorile legale, inclusiv repausul pentru sărbătorile religioase şi pentru ziua de 1 Mai;
1956 – Are loc la Bucureşti primul Congres al scriitorilor.
În lume
1815 – Bătălia de la Waterloo, în urma căreia Napoleon I pierde tronul Franţei;
1917 – În Galiţia, armata rusă porneşte o puternică ofensivă; după cîteva succese iniţiale, se decide oprirea ei.
1940 – Generalul De Gaulle adresează Franţei celebrul discurs prin care îndeamnă naţiunea să nu-şi piardă curajul în faţa armatelor germane.
Născuţi la 18 iunie
1942 – Sir Paul McCartney, artist;
1952 – Isabella Rossellini, actriţă.
Click istoric
La 18 iunie 1951, din ordinul lui Stalin şi Gheorghiu-Dej, şi sub directa supraveghere şi coordonare a Securităţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, se începe, în cele mai inumane condiţii, deportarea a 10.288 de familii, adică a 34.037 de persoane. Potrivit deciziei Guvernului, sînt deportaţi din fiecare localitate toţi ţăranii suspectaţi de ostilitate faţă de regim, mai ales ţăranii de origine sîrbă şi şvabă, şi duşi fie în Bărăgan, fie în Moldova, fie pe şantierele Canalului Dunărea – Marea Neagră.În 1962, din dispoziţia lui Dej şi Drăghici, deportaţii care au supravieţuit au fost lăsaţi liberi, să plece, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să-şi reia viaţa de la zero.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Atîrnarea greutăţilor pe ambele capete ale băţului a însemnat descoperirea de omul preistoric a principiului echilibrului şi, desigur, a unui nou sistem de transport: cumpăna şi cobiliţa. În Oltenia, cobiliţa a fost folosită în mod curent pentru transportul găleţilor cu apă, iar ţăranii din jurul Bucureştilor îşi transportau la începutul secolului al XX-lea laptele şi produsele lactate pe străzi şi spre pieţele Capitalei cu ajutorul cumpenei purtate pe umeri. Pe sistemul cumpănirii poverii se bazează şi transportul cu desagii, un fel de traistă dublă. Importanţa desagilor pentru transportul tradiţional şi contemporan este atît de mare încît în unele zone ale ţării au devenit piesă obligatorie a portului popular. Asemănător hainelor propriu-zise, desagii pot fi de sărbătoare, de tîrg şi de zile lucrătoare. Desagii sînt ţesuţi din lînă, mai rar din cînepă. Ingeniozitate şi spirit practic se degajă şi din alte sisteme de transport tradiţional: crosnia (lemne sau vreascuri purtate în spinare), cîrligul de lemn, traista în grumaz şi altele.Profesor Ion Ghinoiu
Citește pe Antena3.ro