x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 21 iulie 2010

Miercuri 21 iulie 2010

de Ramona Vintila    |    21 Iul 2010   •   00:00

● Este ziua 202 a anului ● Au mai rămas 163 de zile

SOARELE
Răsare la 5:51
Apune la 20:53
LUNA
Răsare la 17:28
Apune la 1:24
LUNĂ PLINĂ
26 iulie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
3 august
LUNĂ NOUĂ
10 august
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
16 august


Proverbul zilei:
"Lipsa frânge legea"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Cuv. Simeon şi Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel; †) Cuv. Rafail şi Partenie de la Agapia
Sfântul Prooroc Iezechiel era fiul lui Vuzi, din cetatea evreiască Arira şi a proorocit timp de 20 de ani, cu 477 de ani înainte de întruparea Domnului. Când au fost robiţi evreii în Babilon, a fost dus şi el împreună cu aceştia. Iezechiel, preotul lui Dumnezeu, petrecând în robia Babilonului, îşi avea locuinţa lângă Râul Hovar. După ce a proorocit multe poporului iudeu, a dat şi acest preamărit semn, adică: să ia aminte la Râul Babilonului cel numit Hovar şi, când vor vedea că seacă, atunci să aibă nădejdea că va să vină asupra Babilonului secera pustiirii; iar când vor vedea creşterea apei, atunci să aibă nădejdea că se vor întoarce la Ierusalim.


S-a întâmplat azi
În România
1929 - Legea privind organizarea poliţiei generale a statului pe principiile diviziunii funcţiilor poliţieneşti (administrative, judiciare şi de siguranţă) şi descentralizării serviciilor;
1959 - Conducătorii grupului "Haiducii Muscelului", care acţionase timp de zece ani în Munţii Fagăraş, fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu, colonelul Gheorghe Arsenescu, împreună cu preoţii Nicolae Andreescu, Ion Constantinescu, Ion Drăgoi, Alexandru Moldoveanu, învăţătorii Gheorghe Popescu, Ion Mica ş.a. sunt executaţi la Închisoarea Jilava.
În lume
1298 - Regele Edward I al Angliei învinge scoţienii lui W. Wallace;
1718 - Prin Tratatul de pace de la Passarowitz, Imperiul Otoman a cedat Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei şi al Bosniei;
1983 - Cea mai scăzută temperatură din lume s-a înregistrat în Antarctica: -89.2°C (-129°F).
Născuţi la 21 iulie
1899 - Ernest Hemingway,
scriitor, laureat al Premiului Nobel (m. 1961);
1951 - Robin Williams, actor.


Click istoric
Se împlinesc 202 ani de la naşterea scriitorului, esteticianului, omului politic Simion Bărnuţiu, conducător al Revoluţiei Române de la 1848, din Transilvania. Şi-a început studiile la şcoala comunală de la 6 ani. A studiat Teologia la seminarul din Blaj, principalul centru cultural şi religios al românilor greco-catolici din Transilvania. La 3 mai 1848 a participat la Marea Adunare Naţională de la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, la care s-a fixat programul social şi politic al Revoluţiei din Transilvania. Opera lui Simion Bărnuţiu, ca şi activitatea sa politică şi socială, constituie izvoare de învăţături profunde, pătrunse de sentimentele cele mai umanitare, progresiste. Se stinge din viaţă în 1864.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Hramul păstrează numele unui sfânt sau unui mister creştin dat la încheierea construcţiei unui lăcaş de cult, biserică sau mănăstire. De multe ori, hramul bisericii a devenit nume al aşezării şi târgului organizat de aceasta. Sub pavăza sfântului protector se desfăşura întreaga activitate a locuitorilor unei aşezări. Hramul bisericii devenea sărbătoarea întregului sat. După oficierea cultului la biserică şi cinstirea morţilor în cimitir, urmează cinstirea sfântului patron cu mâncare şi băutură, cu distracţie şi voie bună pe la casele oamenilor, grupaţi pe familii, neamuri sau pe întregul sat în curtea sau apropierea bisericii, în anume locuri din moşie, de obicei pe munţi. Hramurile bisericilor au asigurat de-a lungul timpului coeziunea sufletească şi materială pe plan local şi zonal.
● Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."
21 IULIE 1785
"Ah, cât efort să mă trezesc! Nu e vorba atât de fericire, cât de teama de a începe o nouă zi, de groaza momentului în care toate amintirile îţi invadează sufletul şi în care, în locul vieţii, preferi calea pierzaniei." (Madame de Staël)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: special calendar observator