x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri, 21 mai 2008

Miercuri, 21 mai 2008

de Ramona Vintila    |    21 Mai 2008   •   00:00
Miercuri, 21 mai 2008

• Ziua Constanţei • Este ziua 142 a anului • Au mai rămas 224 de zile

 

• Ziua Constanţei

• Este ziua 142 a anului

• Au mai rămas 224 de zile

 
Soarele:

Răsare la 5:42

Apune la 20:43

Luna:

Răsare la 22:33

Apune la 5:56

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

28 mai

Lună nouă:

3 iunie

Primul pătrar(Luna în creştere):

10 iunie

Lună plină:

18 iunie

 

Sărbătoare creştină

Astăzi sînt sărbătoriţi Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi  Ele­na. După ce Constantin a fost înş­tiin­­ţat de lucrurile necinstite şi des­frînate pe care le făcea Ma­xenţiu în Roma, tînărul a pornit război împotriva împăratului roman, persecutor al creştinilor. Constantin înfrînge duşmanul şi, în 313, se încoronează împărat al Imperiului Ro­man de Apus. După sfatul mai­cii sale, Elena, dă în acelaşi an “Edic­tul de la Milan” prin care creştinii căpătau libertatea cre­din­ţei. Lui Constantin i s-a poruncit de la Dumnezeu să zidească o cetate în Bizanţ, pe care a numit-o după numele său – Constantinopol.
 

Calendar creştin-ortodox

Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, întocmai cu Apostolii (Înjumătăţirea praznicului Cincizecimii) (Dezlegare la peşte)

Calendar romano-catolic

Sf. Cristofor Magallanes, mucenic; Sf. Elena, mama împăratului Constantin

Calendar greco-catolic

Sf. Constantin şi Elena, împăraţi asemenea apostolilor

 

S-a întîmplat azi

În România

1821 – Complot al căpeteniilor eteriste, în urma căruia Tudor Vladimirescu, învinuit de “legături ascunse cu turcii”, este ridicat din tabăra de la Goleşti de Iordache Olimpiotul şi predat lui Alexandru Ipsilanti;

1848 – Sînt ucişi de armată, la Mihalţ, lîngă Alba-Iulia, 12 ţărani români care ocupaseră un pămînt acaparat pe nedrept, cu ani în urmă, de contele Eszterházy;

1877 – În Parlamentul României, Mihail Kogălniceanu, în numele guvernului, a proclamat independenţa – expresie a dorinţei întregului popor;

1964 – A murit Tudor Vianu, poet, estetician şi filozof, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Bucureşti (n. 1897).

 

În lume

1932 – Amelia Earhart a devenit prima femeie pilot care a traversat singură Atlanticul;

1956 – Prima bombă cu hidrogen detonată din aer a explodat deasupra Oceanului Pacific.

 

Născuţi la 21 mai

1855 – Constantin Dobrogea­nu-Gherea, critic literar (m. 1920);

1944 – Mary Robinson, Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului (fost Preşedinte al Repu­blicii Irlanda).

 

Click istoric

Mîine se împlinesc 51 de ani de la moartea poetului George Bacovia. Pe numele său adevărat George Vasiliu, s-a născut la Ba­cău în 1881, oraş de care rămîne strîns legat. În 1903 absolvă liceul din Bacău şi scrie poezia “Liceu”, ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenţilor din acel an. Se înscrie apoi la Fa­cultatea de Drept din Bucureşti şi citeşte în una din şedinţele salonului literar al lui Macedonski poezia “Plumb”, care produce o puternică impresie. În 1925 devine director al revistei Ateneul Cultural şi primeşte premiul pentru poezie al Societăţii Scriitorilor Români. În 1928 se însoară cu Agatha Grigo­rescu şi se stabileşte la Bucureşti.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

În ziua de 21 mai, la celebrarea Sfinţilor Constantin şi Elena, în Calendarul popular este o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constandinu Puilor. Pentru preîntîmpinarea pagubelor aduse holdelor şi strugurilor de către păsările cerului, în special de grauri, mulţi podgoreni nu lucrau în zilele dedicate păsărilor. În sudul României, ziua de Constandinu Puilor era considerată ultima zi cînd se mai puteau semăna porumbul, ovăzul şi meiul. Se spune că cine lucrează în această zi i se ard bucatele pe cîmp. În Calendarul popular, ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este socotită dată de început a verii. În anul 325, Constantin a convocat la Niceea primul Sinod Ecumenic. Pentru că a acordat libertate deplină creştinismului şi pentru celelalte fapte de credinţă săvîrşite, Bise­rica a hotărît trecerea lui Constantin şi a maicii sale, Elena, în rîndul sfinţilor, fiind prăznuiţi în fiecare an la 21 mai, ziua trecerii la cele veşnice a împăratului.
   • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar constantin elena