x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 31 octombrie 2007

Miercuri 31 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    31 Oct 2007   •   00:00

  • Halloween
  • Ziua Internaţională a Mării Negre
  • Este ziua 304 a anului
  • Au mai rămas 61 de zile

Soarele:

Răsare la 7:51

Apune la 18:07

Luna:

Răsare la 22:40

Apune la 13:57

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 noiembrie

Lună nouă:

9 noiembrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

17 noiembrie

Lună plină:

24 noiembrie

Sărbătoare creştină

Astăzi sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis. Dintre aceşti cinci sfinţi apostoli, Sfăntul Stahie a fost numit episcop al Vizanţiei de către Apostolul Andrei şi a zidit şi biserica din Arghiropol, la care se adunau o mulţime de creştini pentru a slăvi numele Domnului. Sfăntul Aristobul a ajuns episcop al Iracliei şi a adus pe mulţi la credinţa lui Hristos. Sfinţii Amplie şi Urban au fost numiţi şi ei episcopi de Apostolul Andrei. Pentru mărturisirea in Iisus au fost omorăţi de iudei şi de elini. Narcis, fiind făcut episcop al atenienilor şi in multe feluri fiind chinuit, şi-a dat şi el sufletul lui Dumnezeu.


Calendar creştin-ortodox

Sf. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, apostoli

Calendar romano-catolic

Sf. Urban, mucenic

Calendar greco-catolic

Sf. Stahis, Apelle, Ampliu, Urban, Aristobul şi Narcis, apostoli dintre cei 70; Sf. Epimah, mucenic

Preasfănta Născătoare de Dumnezeu. Căntarea a patra

Cu strigare fără incetare, strigă către tine bolnavul cel slăbănogit in boală cea fără de vindecare, pe care auzindu-l, l-ai vindecat, preanevinovată stăpănă. Zapisul boierului celui ce scrisese cu săngele său l-ai scos din măna diavolului cu puterea ta cea atotstăpănitoare. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfăntului Duh Auzind puterea ta cu care ai izbăvit pe mulţi din primejdii, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, strigăm către tine: Ceea ce ai născut pe Cel Slăvit in Treime, roagă-te să ne măntuiască de partea cea de-a stănga. Şi acum şi pururea şi in vecii vecilor. Cu adevărat, născătoare de Dumnezeu, tu eşti scăparea noastră din amărătul păcat al lui Adam cel intăi zidit. Amin!

Proverbul zilei:

"Falitul nu face plăţi"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1784 - Adunarea de la biserica din Mesteacăn. Crişan comunică ţăranilor veniţi din Zarand, Hunedoara şi Munţii Abrudului că Horea a fost imputernicit de Iosif al II-lea să-i conducă la Alba-Iulia pentru a deveni grăniceri şi că sarcinile iobagilor au fost reduse. Ţăranii hotărăsc să plece la Alba-Iulia şi-şi fixează locul de adunare la Curechiu;

1871 - Se inaugurează Uzina de gaz aerian de la Filaret, construită sub conducerea lui Alfred Paul Gottereau, din Paris;

1920 - Legea privind infiinţarea Şcolilor Romăne de studii superioare la Paris şi la Roma. Stagiul era de un an, directorii avănd latitudinea să-l prelungească cu incă un an, pe baza rezultatelor obţinute de fiecare membru. Prin decretul din 14 decembrie 1921, N. Iorga este numit director al Şcolii Romăne din Paris, iar Vasile Părvan al Şcolii Romăne din Roma.

In lume

475 - Romulus Augustus e proclamat impărat al Romei;

1864 - Nevada a devenit cel de-al 36-lea stat american;

1984 - Primul ministru indian Indira Gandhi este asasinat.

Născuţi la 31 octombrie

1881 - Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar (m. 1943);

1977 - Simona Gherghe, jurnalist.

Â

Click istoric

Cine nu ştie că seara de 31 octombrie este a vrăjitoarelor? Este vorba de Halloween, sărbătoare cu ocazia căreia oamenii din aproape intreaga lume devin, pentru o noapte, strigoi, vampiri sau alte personaje infricoşătoare. Originea sărbătorii de Halloween este druidică. Legenda spune că in această zi, sufletul celor decedaţi in anul precedent se intoarce in căutarea unor trupuri vii pe care să le ia in stăpănire in anul următor. Obiceiul Halloweenului a fost adus in Statele Unite in prima parte a secolului al XIX-lea de către imigranţii irlandezi. Există turişti străini care vin in Romănia pentru a sărbători Halloweenul, atraşi fiind de misterul Castelului Bran.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Unul din criteriile folosite de romăni pentru identificarea strigoiului aflat in păntecele matern era ţipătul copilului inainte de a se naşte. Inaintea medicilor şi psihologilor, strigătul fetal a fost insă sesizat, la anumite sarcini, in a 24-a săptămănă de viaţă intrauterină, de oameni simpli. Dovadă sunt informaţiile, pe nedrept numite superstiţii, generate de acest curios fenomen. Eroul unui cunoscut basm romănesc, "Tinereţe fără bătrăneţe şi viaţă fără de moarte", care incepe să plăngă inainte de a se naşte, tace numai cănd tatăl său, impăratul, ii promite tinereţe fără bătrăneţe şi viaţă fără de moarte. Dar, cea mai cunoscută credinţă despre copilul care plănge inainte de a se naşte este transformarea acestuia in strigoi. Romănii impart spiritele malefice ale morţilor după genul gramatical in moroi (strigoi), care sunt activi in special in perioada rece a anului, intre Sămedru (26 octombrie) şi Săngiorz (23 aprilie), şi iele, prezente numai in sezonul călduros, intre Săngiorz şi Sămedru. Lipsa strigoilor pe timpul verii s-ar datora lui Săntilie care ii trăsneşte, ca pe draci, cu biciul lui de foc. După origine, strigoii se impart in strigoi (moroi), morţi şi strigoi (moroi) vii. Credinţa in strigoi sau moroi este legată de nemurirea sufletului. Dacă după moarte supravieţuiesc sufletele celor răi, cum sunt moroii sau strigoii, cu atăt mai mult ar trebui să trăiască sufletele celor buni. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar