x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 4 februarie 2009

Miercuri 4 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    04 Feb 2009   •   00:00
Miercuri 4 februarie 2009

Este ziua 35 a anului
Au mai rămas 330 de zile

SOARELE:
Răsare la 7:30
Apune la 17:29
LUNA:
Răsare la 11:31
Apune la 2:49
LUNĂ PLINĂ:
9 februarie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE):
16 februarie
LUNĂ NOUĂ:
25 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE):
4 martie

 

Proverbul zilei:

“A îngenunchia”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Cuviosul Isidor Pelusiotul; Sfântul Mucenic Avramie

Sfântul Isidor Pelusiotul s-a născut într-o familie de creştini egipteni. Era rudă cu Teofil şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. Aprofundându-şi cunoştinţele, a început să scrie lăsând credincioşilor o serie de cărţi despre dreapta credinţă. Sfântul Isidor şi-a dăruit averea şi a mers apoi la aşezările monahiceşti de pe Muntele Pelusion, unde a devenit călugăr.
Primind harul lui Dumnezeu, sfântul a întărit pe cei care săvârşeau fapte bune şi i-a mustrat pe cei neascultători, reuşind să îi întoarcă pe mulţi la credinţa cea dreaptă. Mergând vestea despre înţelepciunea sa, mulţime de oameni venea la el pentru a primi poveţe. Sfântul Isidor s-a săvârşit din viaţa lumească la o vârstă foarte înaintată.

 

S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1526 – Începe campania lui Ştefăniţă, domnul Moldovei, în Ţara Românească. În urma înţelegerii intervenite între cei doi domni, Radu de la Afumaţi îi predă pe boierii moldoveni pribegi, care sunt executaţi;
1933 – Legea pentru autorizarea stării de asediu, în baza căreia guvernul este împuternicit a decreta, în caz de necesitate, pe termen de cel mult şase luni, starea de asediu globală sau parţială;
1947 – Ministrul de Externe al Marii Britanii, Ernest Bevin, semnează la Londra tratatele de pace cu România, Ungaria, Bulgaria, Finlanda şi Italia.

ÎN LUME
1789 – George Washington este ales de Colegiul Electoral primul preşedinte al SUA.

NĂSCUŢI LA 4 FEBRUARIE
1937 – Emanuel Mandric, regizor (m. 1997);
1959 – Monica Luisa Macovei, fost ministru al Justiţiei.

 

Click istoric

La 4 februarie 1809 s-a născut la Buzău poetul Vasile Cârlova. A învăţat limba greacă şi limba franceză, dar la stăruinţa lui Ion Voinescu va scrie poezii în limba română. În 1827 scrie “Păstorul întristat”, poezie publicată în Curierul Românesc de I. Heliade Rădulescu. În 1828 scrie “Ruinurile Târgoviştei” în aceeaşi gazetă, cu o prezentare a lui Heliade Rădulescu, care îi menea un strălucit viitor literar: “Geniul său cel poetic făgăduieşte mult pentru limba românească, cea atât de frumoasă subt pana lui”. În 1828 scrie poezia “Rugăciune”, publicată postum. În 1831, poetul moare în urma unei boli infecţioase. A fost îngropat în curtea Bisericii Madona Dudu din Craiova.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Bozul (Sambucus ebulus L.) din familia Caprifoliaceae este o divinitate a vegetaţiei cu chip de plantă, invocată să dezlege ploile în ceremonialul Paparudei, să vindece muşcătura de şarpe şi să alunge fulgerele pe timp de furtună. Tulpinile verzi sunt, în ceremonialul Paparudei, odăjdii îmbrăcate de persoana care joacă rolul zeiţei pluviometrice, ramurile uscate adunate de copii, femei curate sau iertate devin ruguri funerare aprinse în zilele de Mucenici, Lăsatul Secului şi Joimari în curţi sau pe mormintele din cimitir. Sub influenţa creştinismului, bozul a devenit o plantă malefică, numită şi “poama dracului”. La rădăcina lui, în pământ, s-ar ascunde dracul, iar în aer, printre tulpini, drăcoaica. În unele credinţe, bozul este o divinitate feminină măritată cu Socul, divinitate masculină.

  • Profesor Ion Ghinoiu

 

“Încă o zi infectă...”

4 FEBRUARIE 1922
“A fost o zi oribilă”

  • Katherine Mansfield

• “Încă o zi infectă…” sau “365 de motive de a nu te ridica din pat”, Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar februarie