Este ziua 323 a anului
Au mai ramas 42 de zile
PROVERBUL ZILEI
|
"Pe femeie toata
viata daca o porti
in spinare, si o data
o lasi jos, ea se vaita
ca a ostenit"
- adica femeia e vesnic nemultumita.
|
|
|
Citește pe Antena3.ro
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
|
Sf. Prooroc Avdie; Sf. Sfintit Mucenic Varlaam (astazi);
|
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
|
|
CALENDAR GRECO-CATOLIC
|
|
SARBATOARE CRESTINA
|
Astazi este pomenit Sfantul Prooroc Avdie. A trait mai inainte de nasterea lui Hristos cu 800 de ani. A slujit regelui Ohozia. Acesta l-a trimis la Sfantul si marele Prooroc Ilie sa-l oblige sa se pogoare din munte. Avdie a cazut la picioarele proorocului si l-a rugat sa mearga la rege. Proorocul lui Dumnezeu i-a ascultat rugamintea, iar Avdie l-a urmat, facandu-se ucenic al lui.
|
S-A INTAMPLAT AZI
|
In Romania
Sambata, 19 noiembrie Duminica, 20 noiembrie In lume Sambata, 19 noiembrie Duminica, 20 noiembrie |
NASCUTI LA 19 noiembrie
|
|
NASCUTI LA 20 noiembrie
|
|
CALENDAR DE POST
|
Saptamana 15 - 20 noiembrie
|
Credinte populare, traditii, semne
|
Prin Colinele Tutovei, la Ovidenie sau la Santandrei, se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei, o bautura fermentata numita covasa. Literatura etnografica descrie doua tehnici de preparare a covasei; din malai si faina sau numai din malai. In primul caz se luau malai si faina, in parti egale, se amestecau si se opareau cu apa clocotita pana se obtinea un fel de terci. Dupa doua ore, amestecul acesta se punea intr-o putina si se turna apa calduta pana se obtinea un lichid vascos ce putea trece prin sita ciurului cu care se cernea malaiul. Continutul se amesteca foarte bine si se lasa sa fermenteze, la loc caldut. A doua zi se fierbea intr-un ceaun la foc potrivit, pana se mai ingrosa. Gustul bauturii era dulce-acrisor, asemanator cu cel al bragii. Covasa se punea prin strachini sau oale si se impartea prin vecini "pentru ca vacile sa fie laptoase, iar laptele sa fie smantos". In alte sate covasa se numea braga si se prepara numai din malai. Acesta se oparea si se faceau patru turte: doua se coceau, doua ramaneau crude. Dupa ce turtele coapte se raceau, erau framantate intr-o putina, se amestecau cu malaiul ramas necopt si se turna apa clocotita. Continutul se amesteca, se puneau cateva felii de lamaie si se lasa sa fermenteze pana a doua zi, cand era bun de baut. In zona Covurluiului din Moldova Centrala se spunea ca fiecare om "este dator sa manance covasa, in aceasta zi, pentru ca sa fie ferit de strigoi".
(Profesor Ion Ghinoiu)
|