x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă, 26 iulie 2008

Sâmbătă, 26 iulie 2008

de Ramona Vintila    |    26 Iul 2008   •   00:00
Sâmbătă, 26 iulie 2008

Este ziua 208 a anului • Au mai rămas 158 de zile

Este ziua 208 a anului

Au mai rămas 158 de zile

 
Soarele:
Răsare la 5:56
Apune la 20:47

Luna:
Apune la 15:01

Lună nouă:
1 august

Primul pătrar(Luna în creştere):
8 august

Lună plină:
17 august

Ultimul pătrar(Luna în descreştere)
24 august

 

Proverbul zilei:

"Dar din dar se face raiul"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Ermolae a fost preot. Alături de Mucenicii Ermip şi Ermocrat, făcea parte din obştea creştinilor din Nicomidia. Cei trei au reuşit să se ascundă de păgîni. În acest timp propovăduiau credinţa în Dumnezeu, printre învaţăcei aflîndu-se şi Sfîntul Pantelimon, doctorul, pe care Sfîntul Ermolae l-a creştinat la porunca lui Dumnezeu. În momentul în care Sfîntul Pantelimon a fost prins de păgîni a fost obligat să spună cine au fost creştinătorii lui. Ermolae, Ermip şi Ermocrat au fost prinşi şi judecaţi. Ei au mărturisit că sînt creştini şi au defăimat idolii păgîni. Din aceste motive li s-au tăiat capetele.


Calendar creştin-ortodox
Sf. Sfinţit Mucenic Ermolae;  Sf. Muceniţă Paraschevi din Roma (astăzi); Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon; Cuv. Antuza (mîine)

Calendar romano-catolic
Sf. Ioachim şi Ana (astăzi); Sf. Pantelimon, medic şi mucenic (mîine)

Calendar greco-catolic
Sf. Ermolae, mucenic şi însoţitorii săi Ermip şi Ermocrat; Sf. Paraschiva, muceniţă (astăzi); Sf. Pantelimon, medic şi mucenic (mîine)

 

S-a întîmplat azi

În România

Sîmbătă, 26 iulie
1943 – M. Antonescu îi propune noului ministru de Externe al Italiei, Raffaello Guariglia, coordonarea acţiunilor în vederea ieşirii din război. Acesta se declară de acord, dar nu întreprinde nimic, guvernul italian fiind hotărît să negocieze singur armistiţiul.

 
Duminică, 27 iulie
1930 – Guvernul contractează, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un împrumut de 8.000.000 de dolari cu 8% dobîndă, concesionînd societăţii americane serviciul de telefoane (concesiune care durează pînă în 1941, cînd a fost răscumpărată de statul român).

 

În lume

Sîmbătă, 26 iulie
1945 – Partidul Laburist cîştigă alegerile generale din Marea Britanie înlăturîndu-l de la putere pe Winston Churchill.

 
Duminică, 27 iulie
1794 – Lovitură de stat în Franţa; Robespierre şi colaboratorii săi sînt arestaţi; Revoluţia democratică ia sfîrşit.

 

Născuţi la 26 iulie

1943 – Mick Jagger, vocalist (The Rolling Stones);

1964 – Sandra Bullock, actriţă.

 

Născuţi la 27 iulie

1835 – Giosuè Carducci, scriitor (m. 1907);

1921 – Eugen Coşeriu, lingvist (m. 2002).

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 133 de ani de la naşterea psihologului şi psihiatrului Carl Gustav Jung. A fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich şi medic-şef la Clinica psihiatrică universitară Burhgolzli. În 1904 întemeiază la Zürich primul laborator de psihopatologie experimentală. Colaborează cu Freud, atras de cercetările acestuia legate de isterie şi vise. Ruptura de Freud, provocată de rigiditatea concepţiei acestuia, îl va conduce la elaborarea unui sistem autonom de gîndire, axat pe reintroducerea spiritului ca dimensiune fundamentală a fiinţei. Carl Gustav Jung a fost cel mai enigmatic şi controversat psiholog al secolului al XX-lea. A murit în 1961.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Hora Sîntiliei era un obicei prenupţial la miezul verii pastorale, cînd ciobani coborîţi de la stîne îşi "băgau drăguţele în joc". Intrarea unei fetei în joc în prezenţa obştii săteşti era un prag obligatoriu pentru ca aceasta să poată fi peţită în vederea căsătoriei. Fetele neintroduse în joc la Sîntilie aveau să privească hora de pe margine, fără să intre în horă şi să poată juca încă un an. Cu o zi înainte de Hora Sîntiliei, ciobanii făceau cadou drăguţelor cîte o furcă de tors, crestată de ei cu dorul aprins în singurătatea şi liniştea munţilor (Zăbala, judeţul Covasna), sau cîte o cocuţă de caş modelată în tipar de caş (Voineşti, judeţul Covasna) şi alte simboluri ale afecţiunii şi intenţiilor de căsătorie. În satele cu specific agrar, intrarea fetelor în horă se efectua, de obicei, primăvara, în a doua zi de Paşti. În vremurile vechi, dansul avea semnificaţii rituale care vizau fecunditatea şi fertilitatea ogoarelor, cîştigarea mijloacelor de trai prin practicarea diferitelor ocupaţii, rezolvarea unor raporturi între vii şi morţi etc.

  • Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar iulie