x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 29 august 2009

Sâmbătă 29 august 2009

de Ramona Vintila    |    29 Aug 2009   •   00:00

Este ziua 241 a anului - Au mai rămas 124 de zile



Soarele
Răsare la 6:35
Apune la 19:57

Luna
Răsare la 16:36
Apune la 0:10

Lună plină
4 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
12 septembrie

Lună nouă
18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie

PROVERBUL ZILEI:

"Ban la ban trage"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Cuv. Teodora

Astăzi, creştinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În vremea când Ioan propovăduia tutu-ror pocăinţa şi vestea că "Vine Cel mai tare decât mine, în urma mea", stăpânea în Galileea Irod Antipa, fiul celui care tăiase toţi copiii în vremea naşterii lui Hristos. La ziua de naştere a lui Irod, Salomeea a dansat plină de senzualitate, iar dansul ei i-a plăcut atât de mult lui Irod, încât acesta i-a promis împlinirea oricărei dorinţe. Salomeea a cerut, la sfatul mamei sale, capul Sfântului Ioan. Irod a îndeplinit cererea. Salomeea şi-a găsit sfârşitul într-un mod tragic. Trecând peste un râu îngheţat, a căzut în apă până la gât şi după un timp gheaţa i l-a retezat.  

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN


Unitatea de măsurat timpul egală cu numărul nopţilor scurse între două faze consecutive ale astrului lunar se numeşte săptămână. Vechile calendare lunare aveau timpul organizat pe luni lunare, care începeau la apariţia pe cer a Lunii Noi, şi pe săptămâni de şapte zile. într-un an solar de 365 de zile sunt 13 luni lunare sau lunaţii şi 52 de săptămâni sau faze lunare. Zilele săptămânii poartă numele aştrilor vizibili cu ochiul liber de pe Pământ: Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus şi Saturn. Local, săptămânile dedicate unor năprasnice reprezentări mitice au opt zile, iar cei mai importanţi colaci rituali, sacrificaţi la Măcinici, redau cifra opt. Multă vreme romanii nu au cunoscut săptămâna de şapte zile. Ei aveau un ciclu de opt zile numit nundinae. (Profesor Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC

La 29 august 1945 a murit regretatul actor şi cupletist român, figură-cheie în teatrul de revistă românesc, Constantin Tănase. Personalitate de primă mărime a scenei româneşti, numele său devine sinonim în perioada interbelică cu teatrul de revistă. De-a lungul unei cariere de succes, devine, graţie tipului de personaj popular şi a repertoriului său constituit din pamflete sociale pline de vervă, un actor de o enormă popularitate. În afara numeroaselor producţii teatrale, cochetează şi cu cinematograful atât ca actor, cât şi ca regizor. Astăzi, la teatrul bucureştean care îi poartă numele se duce mai departe moştenirea artistică lăsată de Tănase, aceea a actorului de revistă, cu repertoriu de cuplete cu temă socială.

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România

Sâmbătă, 29 august
1530 - Lupta de la Viişoara (judeţul Olt). Moise Vodă este ucis.

Duminică, 30 august
1986 - Are loc în zona Vrancei un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter.

În lume

Sâmbătă, 29 august
1756 - Frederic cel Mare atacă Saxonia; începutul războiului de şapte ani.

Duminică, 30 august
2005 - Uraganul Katrina a devastat sudul SUA.

Născuţi la 29 august
1958 - Michael Jackson, artist (m. 2009);
1972 - Andreea Esca, jurnalistă.

Născuţi la 30 august
1972 - Cameron Diaz, actriţă.
1978 - Vasili Hamutovski, fost portar al FC Steaua Bucureşti.

×
Subiecte în articol: calendar