Ziua Mondială fără Tutun, ziua Internaţională a copilului (mîine), este ziua 152 a anului, au mai rămas 214 zile
Ziua Mondială fără Tutun, ziua Internaţională a copilului (mîine), este ziua 152 a anului, au mai rămas 214 zile
Soarele răsare la 5:35, apune la 20:52
Luna răsare la 2:54, apune la 16:57
Lună nouă 3 iunie
Primul pătrar (Luna în creştere) 10 iunie
Lună plină 18 iunie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 26 iunie
Proverbul zilei: “S-au găsit două cuţite tăioase”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină
Sfîntul Mucenic Ermie făcea parte din rîndul soldaţilor romani în timpul împăratului Antonin cel Pios. Pentru că trebuia să îşi ascundă religia creştină, a renunţat la ostăşie. Nu l-au interesat banii pe care trebuia să îi primească în schimbul muncii depuse şi a spus că este creştin. Curajul său a fost sancţionat de guvernatorul Sebastian. Refuzînd să jertfească idolilor, a fost chinuit cu sadism. Minunea petrecută arăta puterea lui Dumnezeu: Ermia rămînea nevătămat. Văzînd această întîmplare, vrăjitorul pus de romani să-l otrăvească pe fostul soldat a trecut la creştinism. Amîndoi au fost decapitaţi.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Mucenic Ermie; Sf. Mucenici Eusebie şi Haralambie (astăzi); Sf. Mc. Iustin Filozoful; Sf. 7 Mc. romani; Sf. Mc. Hariton (mîine)
Calendar romano-catolic
Vizita Sfintei Fecioare Maria (astăzi); Sf. Iustin, filozof (mîine)
Calendar greco-catolic
Sf. Ermie, mucenic (astăzi); Sf. Iustin Filosoful, cu însoţitorii săi; Ziua Eroilor neamului (mîine)
S-a întîmplat azi
În România
Sîmbătă, 31 mai
1877 – Preluarea efectivă de către domnitorul Carol I a comandei supreme a armatei române;
Duminică, 1 iunie
1939 – Alegeri parlamentare, în urmă cărora Frontul Renaşterii Naţionale – care prezentase liste unice, fără contracandidaţi – obţine toate locurile în Adunarea
Deputaţilor (258 de mandate de deputaţi) şi Senat (88 de mandate de senatori).
În lume
Sîmbătă, 31 mai
1984 – Ronald Reagan, preşedintele SUA, semnează documentul prin care se prelungeşte pentru încă un an clauza naţiunii celei mai favorizate pentru România.
Duminică, 1 iunie
1878 – Congresul internaţional de la Berlin, convocat în vederea revizuirii Tratatului de la San Stefano, cu participarea reprezentanţilor celor şapte Mari Puteri.
Născuţi la 31 mai
1938 – Adriana Iliescu, profesor universitar, scriitoare. În ianuarie 2005 a dat naştere unei fetiţe în urma unui tratament de fertilizare in vitro, devenind, la 67 de ani, cea mai vîrstnică mămică din lume;
1965 – Brooke Shields, actriţă.
Născuţi la 1 iunie
1962 – Adriean Videanu, primarul Bucureştiului;
1974 – Alanis Morissette, interpretă.
Click istoric
La 31 mai 1915 s-a născut medicul Voinea Marinescu, membru al Academiei Române. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. S-a specializat în chirurgia toracică la Institutul de Medicină “Pavlov” şi la cinci clinici din Petersburg. A fost profesor la clinica de chirurgie a Spitalului Fundeni şi ministru al Sănătăţii şi Prevederilor Sociale. A realizat cu succes numeroase operaţii pe cord deschis şi a lăsat valoroase lucrări în domeniul chirurgiei şi circulaţiei extracorporale. A fost membru al Societăţii internaţionale de chirurgie, al Societăţii europene de studii cardiovasculare şi al Societăţii franceze de chirurgie din Bulgaria. S-a stins din viaţă în 1973.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Lumînarea de mărimea mortului încolăcită ca o spirală şi aprinsă în anumite momente ale ceremonialului funerar este simbolul drumului lung care separă lumea de aici de lumea de dincolo. În cîntecele funerare, Zorile sînt rugate să dea răgaz defunctului să-şi facă statul, numit, datorită formei rotunde, şi turtă de ceară: “... Zorilor, Zorilor,/ Voi surorilor,/ Voi nu vă pripiţi/ Să ne năvăliţi/ Pînă şi-o găti/ Dalbul de pribeag/ Turtiţă de ceară/ Fie-i de vedeală ...”. Statul este confecţionat după deces de o persoană curată, de obicei de o femeie iertată, dintr-o aţă de tort fără noduri de lungimea mortului, pentru a fi aprins în anumite momente ale înmormîntării şi, după înmormîntare, puţin cîte puţin, 40 de zile la tămîiatul mormîntului, pînă ajunge sufletul în Rai. În unele zone, statul rămas nears la înmormîntare este aşezat în sicriu, pe pieptul mortului, dat de pomană,
transformat în cruce de ceară şi păstrat ca noroc al casei. Sfatul repetat dat mortului în cîntecele funerare “Înainte să mergi/ Şi la dreapta s-o iei” devine, dacă ar fi transpus grafic, o spirală, simbol al drumului mitic reprezentat de toiagul sau statul mortului. Spirala este unul dintre cele mai reprezentative motive al artei neolitice cucuteniene şi ale plasticii ţărăneşti. Cînd apare pe cusături, ouă încondeiate, ceramică etc. este numit drumul mortului, calea rătăcită, cărarea fără sfîrşit. (Profesor Ion Ghinoiu)