x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă, 9 februarie 2008

Sâmbătă, 9 februarie 2008

de Ramona Vintila    |    09 Feb 2008   •   00:00
Sâmbătă, 9 februarie 2008

• Este ziua 40 a anului • Au mai rămas 326 de zile

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Nichifor.

 

 

Este ziua 40 a anului

Au mai rămas 326 de zile

Soarele:

Răsare la 7:25

Apune la 17:35

Luna:

Răsare la 8:24

Apune la 20:27

Primul pătrar(Luna în creştere):

14 februarie

Lună plină:

21 februarie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

29 februarie

Lună nouă:

7 martie

 

 

Sărbătoare creştină

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Nichifor. Acesta era din Antiohia cea mare a Siriei. Era prieten cu un preot, Saprichie, şi mulţi îi socoteau fraţi, pentru că se înţelegeau atât de bine. Vrăjmaşii au sădit însă între ei ura, dar Nichifor, văzând că greşise faţă de prietenul său, a mers să-i ceară iertare. Când Saprichie a fost prins de slujitorii idolilor şi supus la multe chinuri, Sfântul Nichifor a trimis la el mijlocitori, cerându-i iertare, dar aceştia nu au voit să asculte. Atunci Sfântul Nichifor şi-a mărturisit şi credinţa şi a fost omorât în locul lui Saprichie.

 

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenic Nichifor; Sf. Muce­nici Marcel şi Pangratie; Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului (astăzi); Sf. Sfinţit Mucenic Haralambie; Sf. Mu­ce­niţe Enata şi Valentina (mâine)

Calendar romano-catolic

Sf. Apolonia, muceniţă (astăzi); Sf. Scolastica, fecioară (mâine)

Calendar greco-catolic

Sf. Nichifor, mucenic (astăzi);

Sf. Haralamb, proroc, mucenic; Pomenirea morţilor (mâine)

 

Proverbul zilei:

“Cine spune multe face puţine”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi

În România

Sâmbătă, 9 februarie

1900 – Are loc în Sala “Lieder­tafel” din Bucureşti banchetul ofe­rit de “tineretul liberal” şi de “ge­ne­roşi” în cinstea lui D. A. Sturd­za, şeful Partidului Liberal. Aceas­tă manifestare marchează momentul oficial al trecerii elementelor li­be­ra­le din PSDMR în Partidul Liberal.

 

Duminică, 10 februarie

1941 – Marea Britanie rupe re­la­ţiile diplomatice cu România, ex­tin­zând şi asupra ei măsurile de blocadă.

 

 

În lume

Sâmbătă, 9 februarie

1934 – Semnarea la Atena de către reprezentanţii României, Iu­gos­laviei, Greciei şi Turciei a Pac­tului Înţelegerii Balcanice. Statele semnatare “îşi garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” şi “îşi iau obligaţia de a nu întreprinde nici o acţiune politică faţă de alt stat balcanic nesemnatar al Pactului fără avizul mutual prea­la­bil al celorlalţi semnatari ...”;

 

Duminică, 10 februarie

1947 – Italia a retrocedat Iugoslaviei Dalmaţia, ocupată în timpul războiului;

 

Născuţi la 9 februarie

1943 – Joe Pesci, actor;

1945 – Mia Farrow, actriţă.

 

Născuţi la 10 februarie

1940– Maria Butaciu, cântăreaţă de muzică populară;

1941 – Mihai Duţescu, poet şi prozator.

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 127 de ani de la moartea scriitorului Fiòdor Dostoievsky, una dintre cele mai mari figuri ale literaturii ruse. S-a născut în 1821, la Moscova. La 28 de ani este arestat şi condamnat la moarte pentru propaganda împo­tri­va ţarului Nicolae I. Pedeapsa

i-a fost comutată la deportare în Siberia şi a petrecut patru ani în muncă silnică. În 1860, revine în Saint Petersburg. Patru ani mai târziu este devastat de moartea soţiei sale, urmată la scurt timp şi de cea a fratelui său. Urmează o perioadă de depresie, în care cade pradă jocurilor de noroc. În 1867 se recăsătoreşte cu o dactilografă de 19 ani, Anna Snitkina, înce­pând scrierea marilor sale romane.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Iarba fierului (fiarelor) este o plantă fictivă, invocată de răufăcători să înmoaie metalul şi să deschidă lacătele de fier. Ea ar creşte pe terenuri greu accesibile, de obicei, în locuri bântuite de incendii. Noaptea străluceşte ca soarele (ca aurul, ca lumânarea aprinsă), iar peste zi e veşnic înrourată. Pentru că intră în pământ la vederea oamenilor, este greu de găsit. Dimineaţa, când răsare soarele, picură sânge din ea, lăsând pete roşii pe pământ. După o legendă culeasă din zona Oraviţei, Iarba fiarelor are trăsături umane. Dacă e aruncată în apă cade la fund, ca omul, sau, dacă pluteşte precum celelalte plante, merge împotriva curentului. Este descoperită prin diferite vicleşuguri: se trage prin iarbă o sfoară pe care sunt legate lacăte de fier. Când se descuie lacătele înseamnă că acestea s-au atins de Iarba fiarelor; se împiedică calul cu lanţ şi lacăt de fier. Când se despiedică calul, se culege planta care l-a despiedicat; se încuie cu lacăt, într-o colivie, un pui de arici. Aricioaica, care cunoaşte Iarba fiarelor, vine cu ea în gură şi, după ce descuie lacătul, i se ia planta din gură; este descoperită şi cu ajutorul unor animale şi păsări.

O ştiu şi rândunelele, care o aduc cu ciocul în cuib să le apere puii. Vitele care o mănâncă se umflă şi mor. În schimb, oamenii care intră în posesia sa capătă puteri mira­culoase: deschid lacătele, nu sunt atinşi de săgeţi şi gloanţe, înţeleg limba animalelor şi a plantelor etc.

Profesor Ion Ghinoiu

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: calendar februarie