x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Ramona Vintila    |    19 Apr 2010   •   00:00

● Este ziua 109 a anului ● Au mai rămas 256 de zile

SOARELE
Răsare la 6:25
Apune la 20:05
LUNA
Răsare la 9:25
Apune la 00:42
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
21 aprilie
LUNĂ PLINĂ
28 aprilie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 mai
LUNĂ NOUĂ
14 mai

 

Proverbul zilei:
"Nu da cu picioru', că vei duce dorul"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Cuv. Ioan Paleolavritul; Sf. Sfinţit Mc. Pafnutie
Astăzi, Biserica Ortodoxă aduce prăznuire Cuviosulului Ioan de la Lavra Veche. Lavra Veche este denumirea dată locaşului cuviosului Hariton, care era situat în aproprierea Ierusalimului. I se spunea "lavra veche" deoarece a fost construită înaintea altor lavre de Sfântul Hariton. În acea veche lavră a lui Hariton a decis cuviosul Ioan să-şi trăiască zilele în curăţie. Despre viaţa acestui cuvios nu se cunosc multe lucruri. Se ştie că a murit tânăr. Tot astăzi, creştinii îşi amintesc de Sfântul Mucenic Pafnutie, de la care au rămas scrieri pline de învăţături.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1849 - A fost semnată Convenţia ruso-turcă de la Balta Liman care a consemnat în plan internaţional înfrângerea Revoluţiei române de la 1848-1849. Convenţia prevedea: domni numiţi de către sultan pe timp de şapte ani, desfiinţarea Adunărilor Obşteşti şi înlocuirea lor cu Divanuri legislative, precum şi ţinerea sub ocupaţie a Principatelor pentru "a reprima orice mişcare de insurecţionare". Sunt numiţi domni Barbu Ştirbei în Ţara Românească şi Grigore Alexandru Ghica în Moldova.
1933 - Legea pentru unificarea contribuţiilor directe şi înfiinţarea impozitului pe venitul global stabileşte şapte categorii de impozite, după sursa de venituri.
ÎN LUME
2005 - Joseph Ratzinger este ales Papă.
NĂSCUŢI LA 19 APRILIE
1854 - Anghel Saligny, inginer, membru şi preşedinte al
Academiei Române (m. 1925);
1979 - Kate Hudson, actriţă.

 

Click istoric
Nicu Covaci împlineşte astăzi 63 de ani. Este pictor, grafician şi muzician, cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Transsylvania Phoenix, cunoscută în România doar ca Phoenix. "Nu am fost şi nu suntem prea frumoşi, nici tineri nu suntem, dar acum avem credibilitate. Lumea ne crede şi este de partea noastră...", spunea cu mândrie artistul.
"Visez ca lumea să se îmbunătăţească, să li se dea perdeaua de pe ochi, să vadă că nu există Rai. Raiul este aici, pe pământ, e cu noi, dar noi nu-l vedem. Există la nemţi o vorbă extraordinară: bucuria împărtăşită este o bucurie dublă. Fă o bucurie cuiva şi bucură-te de bucuria lui. Dacă toată lumea ar face acest lucru, ar fi Raiul pe pământ."

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
În cazurile de mortalitate infantilă ridicată, numele de botez era adesea schimbat prin diferite mijloace. Cel mai obişnuit, "alegerea naşului din drum" a fost identificat în mai multe zone. Ţara Almăjului: "Dacă face muierea băieţi mulţi şi mor, şi face unul mai pe urmă şi-l face viu, atuncea îl înfăşuie şi-l ia o muiere şi-l scoate afară în mijlocul drumului şi-l lasă acolo. Ea se pitulă şi-l lasă singur. Şi oricine or veni, fie cine ar fi, îl ia în braţe şi mama sa atunci iasă şi-l cheamă înăuntru şi ăla îl scaldă şi ăla rămâne moaşă sau moşon" etc.

Ritualul alegerii naşului din drum cuprinde: scoaterea din casă a copilului, părăsirea acestuia în mijlocul drumului, obligaţia primei persoane care trece pe drum să-l boteze, aducerea copilului de la biserică în casă pe uşă dacă l-au scos pe fereastră la plecare, pe fereastră dacă l-au scos pe uşă.
Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
19 APRILIE 1917
"Sunt atât de slăbit, încât nu am curaj să ies. Zac şi-mi plâng de milă toată ziua." (Léon Bloy)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar