x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 13 iunie 2008

Vineri 13 iunie 2008

13 Iun 2008   •   00:00

Este ziua 165 a anului - Au mai rămas 201 zile



Este ziua 165 a anului

Au mai rămas 201 zile

Soarele:

Răsare la 5:31

Apune la 21:01

Luna:

Răsare la 16:15

Apune la 2:06

Lună plină:

18 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere):

26 iunie

Lună nouă:

3 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere):

10 iulie

Sărbătoare creştină

Prăznuită astăzi de Biserica Ortodoxă şi de cea Greco-Catolică, Sfînta Muceniţă Achilina
a vieţuit în timpul împăratului Diocleţian. Muceniţa provenea din cetatea Palestinei cu numele de Vivlos. Achilina a avut şansa să fie botezată de episcopul Eutalie. De la 15 ani şi-a început misiunea alături de alte fete cu care a copilărit, propovăduindu-l pe Hristos.
Nu a trecut mult timp şi Achilina a fost pîrîtă de un anume Nicodim guvernatorului
Ulosian. La judecată, Sfînta Achilina nu s-a temut să îl recunoască pe Iisus Hristos.
Pentru acest lucru a fost ucisă.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Muceniţă Achilina; Sf. Trifilie, Episcopul Levcosiei din Cipru (Odovania Praznicului Înălţării Domnului) (Dezlegare la peşte)

Calendar romano-catolic

Sf. Anton de Padova, proroc, învăţător

Calendar greco-catolic

Sf. Achilina, muceniţă; Sf. Trifiliu, episcop; Sf. Anton de Padova, călugăr

Proverbul zilei:

“Negustor greu ca fulgul pe apă”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1848 – Domnul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu, abdică şi pleacă la Braşov;

1926 – Se semnează, la Bucureşti, Protocolul de prelungire a Convenţiilor de alianţă defensivă româno-cehoslovacă şi româno-iugoslavă din 1921 (intră în vigoare la 17 iunie 1926);

1944 – Începe o serie de consfătuiri secrete privind măsurile şi acţiunile în vederea desprinderii României de Reich
şi a răsturnării regimului Antonescu. Participă generalii C. Stănescu, Gh. Mihail, C. Vasiliu-Răşcanu, col. D. Dămăceanu,
G. Niculescu-Buzeşti, I. Mocsonyi-Stârcea şi reprezentanţii PCR, L. Pătrăşcanu şi E. Bodnăraş;

1946 – Legea pentru crearea cadrului disponibil al Armatei, potrivit căreia se prevede o organizare militară completă a teritoriului (regiuni teritoriale şi cercuri teritoriale corespunzătoare judeţelor).

În lume


1965 – Are loc, la Bruxelles, finala Cupei campionilor europeni la volei masculin; echipa Rapid Bucureşti cucereşte pentru a treia oară consecutiv Cupa de cristal, decernată celei mai bune echipe din Europa.

Născuţi la 13 iunie


1954 – Jorge Santana, chitarist;

1980 – Sarah Connor, interpretă.

Click istoric

La 13 iunie 1990, ora 4:00, forţele poliţieneşti întreprind o acţiune în forţă de degajare
a Pieţei Universităţii de ultimii grevişti ai foamei care cereau scoaterea în afara legii a oricărui partid de tip comunist şi înlăturarea din funcţiile de conducere a vechii nomenclaturi comuniste. După ora 14:00 au loc înfruntări între demonstranţi şi poliţie. Sînt atacate şi incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi SRI. La ora 18:00, manifestanţii ocupă curtea şi apoi sediul Televiziunii. Preşedintele Ion Iliescu, într-un apel radiotelevizat, cheamă populaţia să sprijine organelle de ordine în restabilirea situaţiei.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Masca tăcută în ceata Căluşarilor care joacă rolul Căluşului, zeu protector al cailor şi sezonului călduros al anului, este numită Mut, Zău, Tată de Căluş. Personaj ciudat şi misterios, Mutul este îmbrăcat în haine peticite, poartă la brîu un phalus cioplit în lemn şi în mînă o armă primitivă: arc cu săgeţi, băţ, topor, paloş, gîrbaci. Pe cap are o mască din piele de capră, barbă de ţap, căciulă de ied sau se mînjeşte cu  funingine. În traistă poartă Ciocul Căluşului, totem al divinităţii cioplite în lemn, şi numeroase leacuri pentru vindecarea bolilor. Bărbatul care joacă rolul Mutului nu este ales; el se impune prin calităţi excepţionale înnăscute sau dobîndite de dansator, atlet, acrobat şi artist desăvîrşit. Prin modul de a se îmbrăca şi, mai ales, prin ceea ce face sau ştie să facă, el polarizează atenţia şi interesul asistenţei: joacă pe mîini, cu picioarele în sus, pe pămînt şi pe coama caselor, se caţără în vîrful arborilor înalţi, pe acoperişul clădirilor, unde execută acrobaţii. Pentru spiritul divin pe care îl întruchipează, Mutul este în egală măsură temut şi respectat. În timpul jocului se amuză, joacă, se desfată, face, după legea lui, tot ceea ce îşi doreşte. El este prototipul zeului de altădată. Un singur lucru îi era interzis: să vorbească în zilele cînd se juca Căluşul. Încălcarea interdicţiei se pedepsea aspru, uneori cu moartea.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar iunie