● Este ziua 106 a anului ● Au mai rămas 259 de zile
SOARELERăsare la 6:31
Apune la 20:01
LUNA
Răsare la 6:59
Apune la 22:35
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
21 aprilie
LUNĂ PLINĂ
28 aprilie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 mai
LUNĂ NOUĂ
14 mai
Proverbul zilei:
"Boală lungă, moarte sigură"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina şi Hionia (Dezlegare la peşte)
Astăzi, creştinii ortodocşi le prăznuiesc pe Sfintele Muceniţe Irina, Agapia şi Hionia. Pe vremea în care s-a tăiat capul mucenicului Hrisogon de către Diocleţian pentru mărturisirea în Hristos, aproape de iezerul unde locuiau aceste trei surori cu un oarecare Zoil, rob al lui Dumnezeu, Hrisogon s-a arătat lui Zoil în vis. Mucenicul i-a zis acestuia că Sfânta Anastasia vrea să ia parte la luptă cu acele trei surori, şi cu dânsul să-şi săvârşească nevoinţa muceniciei. După aceasta, Anastasia a intrat la sfinte să le slujească. Aflând acest lucru, Diocleţian le-a ars pe Agapia şi pe Hionia, iar Sfânta Irina a fost străpunsă de săgeată, găsindu-şi astfel sfârşitul.
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1869 - Apare, la Bucureşti, de trei ori pe săptămână, gazeta politică, literară, ştiinţifică şi industrială Traian, de orientare liberală, editată de Bogdan Petriceicu Haşdeu. În paginile ei se publică documente şi studii istorice, filologice, folclorice, iar Haşdeu desfăşoară o activitate ziaristică, literară, lingvistică şi ştiinţifică;
1919 - Încep luptele în Munţii Apuseni; românii resping atacul ungar şi încep ofensiva, atingând la 1 mai râul Tisa.
ÎN LUME
1828 - A murit pictorul spaniol Francisco Jose de Goya y Lucientes (n. 1746), cunoscut pentru portretele familiei regale spaniole;
1972 - A fost lansată naveta spaţială "Apollo 16", care a aselenizat la 20 aprilie 1972.
NĂSCUŢI LA 16 APRILIE
1896 - Tristan Tzara, scriitor, unul dintre iniţiatorii dadaismului (m. 1963);
1951 - Ioan Mihai Cochinescu, scriitor, artist fotograf.
Click istoric
Charles (Charlie) Spencer Chaplin, actor şi regizor englez, s-a născut la Londra, în Marea Britanie, la data de 16 aprilie 1889. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul al XX-lea. Cele mai renumite filme ale sale sunt "City Lights", "Modern Times" şi "The Great Dictator". Începând cu 1915, Chaplin a scris, regizat, produs şi, desigur, jucat în toate filmele sale.
În 1918, împreună cu fratele său, îşi deschideau propriul studio în Los Angeles, iar în 1919 se asociau cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford şi D.W. Griffith şi formau United Artists, pentru a-şi produce propriile filme. În 1975 a fost numit Cavaler de către Regină. A murit în somn, în noaptea de Crăciun a anului 1977.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Practica magică efectuată la Sângiorz sau într-o zi apropiată de Sângiorz (23 aprilie), care anulează puterea cucului de a lua mana (sporul) sau de a strica laptele oilor pe timpul văratului, este numită Cucu-Răscucu. Obiceiul se desfăşoară după un scenariu ritual: prepararea unui colac mare, cu gaură la mijloc, numit Colacul de Sângiorz; aşezarea colacului deasupra vasului de muls împodobit cu ramuri de salcie, frunze de leuştean şi diferite flori de câmp; mulsul oilor prin gaura colacului; ruperea colacului în două de doi copii, de obicei un băiat şi o fată, care, în timp ce trag de acesta în părţi opuse, pronunţă de trei ori formula magică: "Cucu! - Răscucu!".
● Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
16 APRILIE 1817
"Frig. Am în mine un tremurat, care se răspândeşte peste tot în afară, în lucrurile pe care le fac." (Maine de Biran)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art