x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 18 septembrie 2009

Vineri 18 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    18 Sep 2009   •   00:00

Este ziua 261 a anului - Au mai rămas 104 zile



Soarele
Răsare la 6:58
Apune la 19:21

Luna

Răsare la 6:24
Apune la 18:50

Lună nouă

18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie

Lună plină
4 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
11 octombrie


Proverbul zilei:

"Vaca bună se vinde din staul"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Eumenie, Ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna şi Castor

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Eumenie, Episcopul Gortinei. A ales de tânăr viaţa sihăstriei şi a petrecut cu multă nevoie, dobândind smerenia cea desăvârşită. De aceea i s-a încredinţat şi turma Bisericii din Gortina. Mergând la Roma, ca un înalt luminător, a luminat cu dumnezeieştile învăţături, înspăimântând pe mulţi cu semne şi cu minuni. Şi de acolo, sosind la Tebaida, numaidecât a potolit întristarea secetei. Aflându-se acolo, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. După mutarea sa, tebanii i-au trimis trupul la moşia şi la turma sa, la locul ce se cheamă Raxos, unde se află şi cinstitul trup al lui Chiril.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Tradiţiile populare înregistrate pentru Atlasul Etnografic Român amintesc de carul de bejenie cu două oişti, de luntrile cu care se transportau în balt vitele şi alimentele, de râşniţa nelipsită din inventarul cu care se pornea în băjenie: "Se puneau râşniţa şi putina cu brânza în car, luau vitele şi fugeau în codru" (Oancea, jud. Galaţi); "Căruţa avea două proţapuri. Puneai râşniţa şi boabele în căruţă şi fugeai în Pădurea Seacă. În căruţă râşneai boabele pentru mămăligă" (Scorniceşti, jud. Olt); "Când veneau turcii, puneau râşniţa în coada carului şi fugeau la Râpa Sanilii. Stăteau acolo până plecau turcii" (Vlădeşti, jud. Galaţi); "Fiecare gospodar avea luntre.

Punea în ea râşniţa, cerealele şi mergea pe baltă la Prut. Dacă se terminau boabele, veneau noaptea la groapa de bucate şi luau altele. Duceau acolo şi vitele". (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric


Astăzi se împlinesc 104 de ani de la naşterea actriţei Greta Garbo. Pe numele adevărat Lovisa Gustaffson, Greta Garbo s-a născut în  Stockholm. Cea care avea să fie numită "Divina", la numai 14 ani îşi pierde tatăl şi este nevoită să se angajeze ca ajutor de bărbier, apoi ca vânzătoare într-un magazin. La vârsta de 17 ani este descoperită de regizorul suedez Mauritz Stiller, primul şi singurul bărbat pe care îl iubeşte. Din păcate, dragostea a rămas neîmpărtăşită, fiindcă el nu era atras de femei. Stiller o botează "Garbo" - care în suedeză înseamnă "drăcuşor", "spiriduş". Obţine mari succese în filme ca: "Grand Hotel", "Mata Hari", "Anna Karenina". La vârsta de 84 de ani încetează din viaţă la New York.


S-a întâmplat azi


În România

1911 - Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: "Amor fatal", "dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf". Din distribuţie făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian;

1921 - Congresul de la Cernăuţi. Conducătorii comunităţilor germane hotărăsc constituirea organizaţiei "Uniunea germanilor din România";

În lume

1931 - A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei. Acţiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea în mai puţin de cinci luni a întregului teritoriu al Chinei de nord-est;

1997 - A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal.

Născuţi la 18 septembrie

53 - Traian, împărat roman (m. 117);

1923 - Principesa Ana de Bourbon-Parma, devenită Regina Ana a României prin căsătoria cu Regele Mihai.

×
Subiecte în articol: calendar