Este a 36-a zi a Postului Crăciunului, au mai rămas 5
Este ziua 354 a anului
Au mai rămas 12 zile
Soarele
Răsare la 7:48
Apune la 16:38
Luna
Apune la 11:58
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
19 decembrie
Lună nouă
27 decembrie
Primul pătrar (Luna în creştere)
5 ianuarie
Lună plină
12 ianuarie
Proverbul zilei:
“Din gură miere, iar din inimă otravă”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Ier. Grichentie; Sf. Mc. Trifon; Cuv. Aglaia
Sfântul Bonifatie era robul unei femei de neam mare, Aglaia. Trăia în păcate trupeşti cu stăpâna lui şi era beţiv, dar milostiv, iubitor de străini. La fel şi stăpâna lui era milostivă şi iubitoare de mucenici. Într-una din zile i-a zis lui Bonifatie: “Du-te în Răsărit, unde sfinţii sunt chinuiţi şi adu-mi moaşte de sfinţi, ca să le avem spre ajutor şi mântuire sufletească”. Şi a plecat Bonifatie însoţit de 12 robi în Tarsul Ciliciei. A găsit acolo pe sfinţi pătimind şi suferind pentru Hristos. Aprinzându-se de râvna dumnezeiască, s-a dus înaintea ighemonului şi a mărturisit că este creştin. A fost prins şi supus la multe chinuri, pe care le-a răbdat cu seninătate. Apoi i s-a tăiat capul.
Credinţe populare, tradiţii, semen
Arborele tăiat din pădure, substitut al trupului neînsufleţit al zeului Crăciun, sinonim cu Boadnicul şi Butucul de Crăciun era numit de meglenoromâni Cloşcă. Bărbatul cu Cloşca (lemnul tăiat, butucul) în braţe, copiii săi, care ţin în mână câte o creangă numită puii Cloştii şi nevastă-sa cu o tipsie încărcată cu mâncare gătită de post şi diferite fructe (stafide, portocale, pere) ies în curte în seara zilei de 24 decembrie (Ajunul Crăciunului), la strejer (parul din mijlocul ariei de care se legau caii la treieratul grâului), pun pe tipsie o turtă în aluatul căreia s-a introdus o monedă de argint şi mulţumesc Cloştii: “Dumnezeule, Dumnezeule, vin să cinăm cu belşug, cu noroc, cu sănătate şi cu tot ce ai dat!”. (Profesor Ion Ghinoiu)
Calendar de post
13 S Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; Sfinţii Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sfânta Muceniţă Lucia fecioara (Dezlegare la peşte)
14 D Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon, Arian şi Apolonie (Dezlegare la peşte)
15 L Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie; Sfintele Muceniţe Antia şi Suzana
16 M Sfântul Prooroc Agheu; Sfântul Mucenic Marin; Sfânta Împărăteasă Teofana
17 M Sf. Prooroc Daniel şi Sfinţii Trei Tineri: Anania, Azaria şi Misail
18 J Cuviosul Daniil Sihastrul; Sfinţii Mucenici Sebastian şi Zoe; Sf. Modest
19 V Sfântul Mucenic Bonifatie; Sfântul Ierarh Grichentie; Sf. Mc. Trifon; Cuv. Aglaia
S-a întâmplat azi
În România
1909 – Manifestaţie a muncitorilor bucureşteni în sala “Dacia”, în semn de protest faţă de adoptarea în Adunarea Deputaţilor, la 17 decembrie, şi în Senat, la 18 decembrie, a “Legii Orleanu”;
1924 – Legea pentru reprimarea unor infracţiuni contra liniştii publice (“Legea Mârzescu”), care califică delictele politice (discursuri, cântece, demonstraţii cu steaguri, pancarte şi orice acţiune care ar fi reprezentat o încurajare la rebeliune sau la dezordine, răspândirea unor publicaţii, afişe sau imprimate clandestine) ca infracţiuni de drept comun, prevăzând pedepse severe. Legea este modificată în 1927, în sensul înăspririi prevederilor ei.
În lume
1916 – Primul război mondial: se sfârşeşte Bătălia de la Verdun, dintre trupele germane şi cele franceze.
Născuţi la 19 decembrie
1683 – Philip al-V-lea al Spaniei (m. 1746);
1915 – Édith Piaf, cântăreaţă şi actriţă (m. 1963).
Citește pe Antena3.ro