● Este ziua 232 a anului ●Au mai rămas 133 de zile
SOARELERăsare la 6:24
Apune la 20:13
LUNA
Răsare la 17:52
Apune la 1:57
LUNĂ PLINĂ
24 august
ULTIMUL PĂTRAR (LUNA ÎN DESCREŞTERE)
1 septembrie
LUNĂ NOUĂ
8 septembrie
PRIMUL PĂTRAR (LUNA ÎN CREŞTERE)
15 septembrie
Proverbul zilei:
"Câştigul şi paguba sunt fraţi de cruce"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever şi Eliodor
Sfântul Proroc Samuel a fost fiul lui Elcana şi al prorociţei Ana. S-a născut datorită rugăciunilor mamei sale şi a fost dat spre învăţătură preotului Eli. În acea vreme, poporul israelit a fost învins în războiul împotriva filiştenilor. Pentru că Sfântul Chivot a fost luat de filişteni, preotul Eli a murit de suferinţă. La scurt timp, din cauza unor nenorociri abătute spre ei, filiştenii au înapoiat Chivotul Sfânt. Ajuns judecător, Samuel încercă să-şi îndrepte poporul spre credinţă.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Naşterea se realizează sub semnul dependenţei nou-născutului de numeroase credinţe predeterministe, în special de cele care exprimă ideea de destin. În credinţele populare, Ursitoarele sunt reprezentări mitice feminine care vestesc ceea ce trebuie să se întâmple cu omul între leagăn şi mormânt. Acestea ar toarce viaţa omului, bogată sau săracă, şi căsătoria şi moartea, după cum le era starea sufletească. Dacă vin mânioase, muşcate de câini, nu pot fi împăcate, orice li s-ar pune pe masă. Uneori, pe masă se pune lână, pentru ca firul vieţii tors de ele să fie cât mai lung. Cea mică, care poartă foarfecele, este, uneori, şchioapă şi, asemănător altor reprezentări mitice româneşti cu acest defect, ar fi foarte rea. Ea hotărăşte data morţii prin tăierea bruscă a firului vieţii, înainte de a fi înfăşurat pe fus de Torcătoare. Expresia auzită frecvent la moartea unui om "Aşa a vrut Dumnezeu!" este înlocuită în unele sate vrâncene cu "Aşa a vrut Şchiopa!".
● Prof. Ion Ghinoiu
S-a întâmplat azi
În România
1865 - Decret imperial privind închiderea Dietei Transilvaniei de la Sibiu;
1884 - Apare, la Bucureşti, ziarul de informaţii Universul;
1968 - Inaugurarea primei uzine de autoturisme din România de la Colibaşi-Piteşti.
În lume
1940 - Leon Troţki, creatorul Armatei Roşii şi tovarăş al lui Lenin în Revoluţia bolşevică, a fost asasinat în Mexic, unde fusese exilat de Stalin;
1968 - În Franţa au loc primele încercări ale motorului avionului Concorde, cu 100 km/h, pe pista specială de la Toulouse-Blagnac;
1991 - Parlamentul estonian a proclamat independenţa de stat a Estoniei, recunoscută de URSS la 6 septembrie 1991.
Născuţi la 20 august
1920 - Zoe Dumitrescu Buşulenga, academician (m. 2006);
1941 - Slobodan Miloşevic, preşedinte al Serbiei şi Iugoslaviei (m. 2006);
1948 - Robert Plant, interpret, ex-membru al grupului Led Zeppelin.
Click istoric
La 20 august 1870 a avut loc mişcarea antidinastică de la Ploieşti, condusă de Alexandru Candiano-Popescu, fost ofiţer, participant la conspiraţia împotriva domnitorului Al.I. Cuza. Mişcarea este reprimată de Batalionul de vânători din Bucureşti, sub comanda maiorului August Gorjan. Se operează arestări, între care şi autorii morali, generalul Nicolae Golescu şi Ion C. Brătianu, care, în final, sunt găsiţi nevinovaţi şi achitaţi de Curtea de juri de la Târgovişte. În aceste împrejurimi, Carol îşi manifestă pentru prima dată intenţia să abdice, dar, în cele din urmă, revine asupra hotărârii. Al. Candiano-Popescu devine, zece ani mai târziu, aghiotant al Regelui Carol I.
"Încă o zi infectă..."
20 AUGUST 1898
"Încă o zi stupidă." (Papa Ioan al XXIII-lea)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art