Ziua mondială a televiziunii - Ziua mondială a salutului
Este ziua 326 a anului
Au mai rămas 40 de zile
Este a opta zi a Postului Crăciunului, au mai rămas 33
Soarele
Răsare la 7:20
Apune la 16:43
Luna
Răsare la 00:45
Apune la 13:33
Lună nouă
27 noiembrie
Primul pătrar (Luna în creştere)
5 decembrie
Lună plină
12 decembrie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
19 decembrie
Proverbul zilei:
“Cu ce dascăl locuieşte, aşa carte alcătuieşte”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Creştinii serbează astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Împlinind Sfânta Fecioară Maria 3 ani, părinţii ei, Ioachim şi Ana, şi-au amintit de făgăduinţa făcută lui Dumnezeu de a-l închina pe copilul lor Bisericii. Astfel, s-au pregătit şi au pornit de la Nazaret la Templul din Ierusalim. Vreme de 12 ani, Fecioara Maria a petrecut în rugăciune şi smerenie. Dumnezeu a binevoit a se întrupa dintr-însa pentru iubirea de oameni. Maria a fost dată lui Iosif, logodnicul ei, ca acela să-i fie păzitor şi martor al fecioriei ei şi ca să slujească la naşterea ei.
Credinţe populare, tradiţii, semen
Ziua intrării în Biserică a Fecioarei Maria, numită Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia, corespunde în Calendarul popular cu celebrarea unei năprasnice divinităţi a lupilor, Filipul cel Şchiop sau Filipul cel Mare (21 noiembrie). Local, în Bucovina, se credea că în această zi s-ar fi născut Domnul Hristos. Sărbătoarea de Ovidenie împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sânnicoară (Moş Nicolae) formează, în perioada 13 noiembrie-6 decembrie, un scenariu ritual de înnoire a timpului, probabil Anul Nou dacic. În noaptea de Ovidenie, când se credea că se deschide Cerul şi vorbesc animalele, se priveghea la lumina unei lumânări încolăcite o strachină cu apă de leac. (Profesor Ion Ghinoiu)
Calendar de post
21 Vi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului; Vovidenia (Dezlegare la peşte)22 Sa Sfinţii Apostoli Filimon, Onisim şi Arhip; Sf. Mc. Cecilia (Dezlegare la peşte)
23 Du Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea; Sf. Ierarh Amfilohie; Duminica a XXVI-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina) (Dezlegare la peşte)
24 Lu Sf. Mc. Clement, Episcopul Romei şi Sf. Petru, Episcopul Alexandriei
25 Ma Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sf. Mare Mucenic Mercurie (Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului)
26 Mi Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon şi Stelian Paflagonul
27 Jo Sfântul Mucenic Iacob Persul; Cuv. Natanael şi Pinufrie
S-a întâmplat azi
În România
1880 – După decesul unicei sale fiice, Maria, domnitorul Carol semnează la Sigmaringen “Actul de familie” prin care prinţul Ferdinand din dinastia de Hohenzollern – Sigmaringen, nepot de frate al domnitorului Carol I, devine moştenitorul prezumtiv al tronului României;
1896 – Se formează, cu consimţământul tuturor liberalilor, un nou guvern liberal al “drapeliştilor”, prezidat de Petre S. Aurelian, născut dintr-un compromis între conservatori şi liberali, în condiţiile crizei politice, declanşată de criza mitropolitană.
În lume
1806 –Rusia declară război Imperiului Otoman; trupele ruse pătrund în Moldova şi ocupă Iaşii (29 noiembrie). Poarta, care încercase să evite conflictul anulând mazilirea (15 octombrie), declară, la rândul ei, război Rusiei (18 decembrie).
Născuţi la 21 noiembrie
1895 – Traian Grozăvescu, tenor (m. 1927);
1923 – ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.
Citește pe Antena3.ro