• Este ziua 144 a anului • Au mai rămas 222 de zile
• Este ziua 144 a anului
• Au mai rămas 222 de zile
Soarele:
Răsare la 5:40
Apune la 20:45
Luna:
Apune la 7:38
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
28 mai
Lună nouă:
3 iunie
Primul pătrar(Luna în creştere):
10 iunie
Lună plină:
18 iunie
Sărbătoare creştină
Astăzi este sărbătorit Cuviosul Mihail Mărturisitorul,
Episcopul Sinadei. Purtînd acelaşi nume cu îngerul cel mare al puterilor cereşti,
Arhanghelul Mihail, tot astfel şi viaţa lui a fost îngerească. A fost trimis la
o mănăstire ce era zidită lîngă gura Pontului Euxin, Marea Neagră de astăzi,
unde s-a nevoit în sfinţenie. S-a arătat vestit mărturisitor al dreptei-credinţe
şi totodată mustrător al ereticilor închinători la idoli. Neputînd suferi
tiranul Leon Armeanul, dumnezeieştile cuvinte ale grăirii sale, aprinzîndu-se
de mînie, l-a osîndit cu o depărtată izgonire, iar sfîntul păzind chipul lui
Dumnezeu curat şi neîntinat a fost gonit din loc în loc.
Calendar creştin-ortodox
Cuv. Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei; Sf. Maria lui Cleopa (Dezlegare la peşte)
Calendar romano-catolic
Sf. Dezideriu, episcop
Calendar greco-catolic
Cuv. Mihail Mărturisitorul,
episcope
Proverbul zilei:
“Cum e păstorul, aşa şi turma”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
S-a întîmplat azi
În România
1872 – Conferinţă a reprezentanţilor saşilor la Mediaş, care elaborează noul program politic (“Programul de la Mediaş”), avînd la bază revendicarea autonomiei administrative săseşti;
1948 – În virtutea Protocolului sovieto-român încheiat la Moscova, la 4 februarie 1948, se semnează pe Insula Şerpilor un proces-verbal de Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasadă, reprezentînd Ministerul Afacerilor Externe al URSS, şi Eduard Mezincescu, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al RP Române, prin care insula (în suprafaţă de 17 hectare), situată în Marea Neagră, a fost cedată Uniunii Sovietice;
1968 – Vizita în România a unei delegaţii a Partidului Laburist din Marea Britanie, condusă de Jennie Lee, preşedinta partidului.
În lume
1969 – Filmul documentar “Cîntecele Renaşterii” (regizor: Mirel Ilieşiu), realizat cu concursul corului Madrigal, obţine Marele Premiu pentru scurtmetraj “La Palme d’Or”, la Festivalul de la Cannes.
Născuţi la 23 mai
1931 – ÎPS Lucian Mureşan, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma;
1942 – Gabriel Liiceanu, scriitor, filozof.
Click istoric
La 23 mai 1892 a avut loc la Ploieşti Congresul Asociaţiei generale a israeliţilor pămînteni, la care participă 24 de delegaţii. Congresul a hotărît: formularea unui memoriu asupra situaţiei evreilor din România prin care să ceară îmbunătăţirea poziţiei lor juridice; ţinerea de întruniri publice pentru discutarea problemei israelite şi depunerea de stăruinţe pentru cîştigarea opiniei publice în favoarea evreilor. La Galaţi în aprilie 1895 s-a decis efectuarea unui recensămînt al evreilor cu stagiul militar efectuat, înfiinţarea de secţii ale Asociaţiei în toate localităţile, înaintarea către Parlament a unui memoriu privind situaţia evreilor.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În “Cartea românească a morţilor”, lumea de dincolo este adesea numită Ţara de Sus, Ţara fără dor, în opoziţie cu lumea noastră de aici, care este Ţara de Jos, Ţara cu dor. Ţara postumă este un peisaj edenic în care sufletele morţilor trăiesc în linişte şi pace, grupate pe familii şi neamuri, pe sate şi părţi de sate: “Ş-acolo, la vale, / Este o casă mare / Cu uşile la vale, / Fereşti la soare. / Acolo se găseşte / Mahalaua noastră / Tineri şi bătrîni / Şi copilaşi mici, / Tot cete de fete, / Pîlcuri de neveste / Şi de băieţei, / Ş-or fi şi de-ai mei / Tu să le spui, / Anume la toţi, / Că noi îi aşteptăm / Tot la zile mari, / În ziua de Joimari, / Cu ulcele noi, / Cu haine spălate, / În lacrimi udate, / La soare uscate” (Topeşti, judeţul Gorj). Toate variantele cîntecului de Zori sînt lipsite de grozăviile Iadului creştin, de Scaraoţchi, de butoiul cu smoală, de ghena focului etc. Este un tărîm mirific şi cu multe flori, în special bujori roşii. Numele topice de acolo, “Dealul cu jocul”, “Cîmpul cu jocul”, “Mahalaua noastră”, şi sintagmele “horă mare”, “stol de golumbei” şi altele din cîntecele funerare induc o stare generalizată de relaxare, de comuniune sufletească şi de vieţuire în cete. Principalul neajuns al ţării postume este de natură etică; este o lume fără dor şi fără compasiune, stări sufleteşti lăsate, la plecare, în lumea de aici (Godineşti, jud. Gorj).
- Profesor Ion Ghinoiu