x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 27 februarie 2009

Vineri 27 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    27 Feb 2009   •   00:00

Ziua Internaţională a Ursului Polar



Este ziua 58 a anului

Au mai rămas 307 de zile

Soarele
Răsare la 6:56
Apune la 18:01

Luna

Răsare la 7:34
Apune la 20:55

Primul pătrar (Luna în creştere)
4 martie

Lună plină
11 martie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere)
18 martie

Lună nouă

26 martie

Proverbul zilei:


“O mie de vorbe un ban nu fac”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuvioşii Mărturisitori Procopie şi Talaleu


Cuviosul Mărturisitor Procopie a urmat de tânăr viaţa monahală şi s-a deprins cu tot felul de nevoinţe. Mustrându-i şi dispreţuindu-i pe cei care defăimau rânduiala întrupării Mântuitorului nostru, a fost supus chinurilor şi, după ce a săvârşit multe minuni, s-a mutat la Domnul. Prăznuit tot astăzi, Cuviosul Mărturisitor Talaleu, îndrăgind viaţa sihăstrească, s-a dus în Cetatea Gavalon. Acolo a aflat un altar închinat demonilor, şi-a făcut o colibă unde s-a nevoit cu posturi. Locuitorii care trăiseră în păgânătate au primit strălucirea dumnezeieştii lumini şi au surpat altarul demonilor, iar Sfântul a ridicat o biserică în cinstea biruitorilor mucenici.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Personificarea primei duminici care urmează după faza lunară numită Lună Nouă sau Crai Nou, invocată pentru a da frumuseţe şi păr bogat fetelor, se numeşte Duminica Tânără. Într-un an de 365 sau 366 de zile sunt 13 luni şi deci 13 Duminici Tinere. În calendarul civil contemporan, începuturile de lună, care nu sunt calculate în raport cu fazele de evoluţie ale astrului lunar, sunt lipsite de orice semnificaţie astronomică. În Banat, în aceste zile se străpungeau urechile fetiţelor pentru a le pune cercei, fetele îşi retezau vârful cozilor pentru a le creşte părul mai lung şi mai frumos, bărbaţii se tundeau şi îşi tăiau unghiile. Vara, cositul fânului începea după o zi de Duminică Tânără pentru ca noua recoltă, coasa a doua sau a treia, să prindă perioada de creştere neîncetată a Lunii până la faza de Lună Plină. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1879 – Adunarea Deputaţilor, sub presiunea Marilor Puteri, votează o moţiune (cu o majoritate de 71 de voturi contra 19) în care se declară oportunitatea revizuirii articolului 7 al Constituţiei României, potrivit articolului 44 al Tratatului de la Berlin;

1882 – Premiera, la Gimnaziul român din Braşov, a operetei “Crai nou” de Ciprian Porumbescu;

1945 – Soseşte în ţară A.I. Visinski. În zilele următoare, el exercită presiuni şi dă un ultimatum regelui Mihai pentru a accepta un guvern controlat de comunişti.

În lume


1844 – Republica Dominicană îşi câştigă independenţa faţă de Haiti;

2003 – Rowan Williams devine cel de-al 104-lea arhiepiscop de Canterbury al Bisericii Anglicane.

Născuţi la 27 februarie


1932 – Elizabeth Taylor, actriţă.

1973 – Peter André, interpret.

Click istoric


La 27 februarie 1903 se năştea Ion Irimescu, sculptor, pedagog şi membru de onoare al Academiei Române. Între 1924 şi 1928 este student al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti. 1928 e anul de debut la Salonul de Pictură şi Sculptură Bucureşti. A fost numit profesor la Academia de Belle Arte din Iaşi, mai târziu la Cluj, iar din 1966 funcţionează ca profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. În 1975 înfiinţează Colecţia “Ion Irimescu”, la muzeul oraşului Fălticeni. Între anii 1978 şi 1989 a fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici. La 28 octombrie 2005, sculptorul Ion Irimescu se stingea din viaţă la Fălticeni. A fost înmormântat în cimitirul parohiei Opriseni.

×
Subiecte în articol: calendar