Este ziua 120 a anului ● Au mai rămas 245 de zile
Soarele
Răsare la 6:08 ● Apune la 20:18
Luna
Răsare la 22:58 ● Apune la 6:51
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 mai ● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai ● Lună plină 28 mai
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Iacob, fiul lui Zevedeu
Sfântul Iacob, prăznuit astăzi, a fost fiul lui Zevedeu şi fratele lui Ioan cuvântătorul de Dumnezeu. După chemarea lui Andrei şi Petru a fost chemat şi el cu fratele său de Mântuitor la apostolat. Aceştia îndată au urmat Domnului. Şi atâta i-a iubit încât unuia i-a dăruit a se rezema pe pieptul Său, iar celuilalt i-a dăruit să bea paharul pe care şi El l-a băut. Atâta râvnă aveau pentru Dânsul, încât au pornit să pogoare foc din cer ca să topească pe cei care nu credeau. După patima şi Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos, Irod a poruncit ca fericitul Iacob să fie omorât, trimiţându-l al doilea mucenic la Stăpânul Hristos, după mucenicul Ştefan.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Ziua dedicată zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, viilor şi livezilor se numeşte Armindeni, sărbătorit la 1 mai în Transilvania, Banat, Bucovina, Moldova, şi la 23 aprilie (Sângiorz) în Muntenia şi Oltenia.
Obiceiurile specifice acestei zile sunt: împodobirea cu ramura verde, substitut al zeului vegetaţiei, a stâlpilor porţilor şi caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor, pentru protecţia oamenilor şi animalelor de spiritele malefice; implantarea în curţile caselor, în mijlocul satelor, la stânele oilor, în ţarină a unei prăjini înalte, cu ramuri verzi în vârf sau chiar a unui arbore întreg şi împodobit cu spice de grâu. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 30 aprilie 1896 se adoptă Legea învăţământului primar şi normal-primar (Legea Poni). Diferenţiază timpul de studiu (cinci ani la sate şi patru ani la oraşe pentru aceeaşi programă); se înscrie, pentru prima oară, înfiinţarea de grădiniţe de copii în mediul rural, precum şi a cursurilor pentru adulţi; se aduc îmbunătăţiri şi planurilor şi programelor de învăţământ introducându-se pentru prima dată psihologia ca obiect de studiu. Prin aceeaşi reglementare se înfiinţează Casa şcoalelor, care va avea în atribuţie administrarea fondurilor destinate construirii de edificii şcolare şi achiziţionarea mobilierului aferent. Pentru a supraveghea aplicarea legii au fost revizori şcolari.
S-a întâmplat azi
În România
● 1974 - Decret al Consiliului de Stat prin care Institutul de Matematică din Iaşi, Institutul de Calcul din Cluj, Centrul de statistică matematică din Bucureşti, Observatorul Astronomic din Bucureşti, Institutul de Geografie din Bucureşti, Institutul de Lingvistică, Istorie Literară şi Folclor din Iaşi ale Academiei RSR trec în subordinea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, iar Centrul de cercetări fonetice şi dialectale din Bucureşti - în subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. Este o nouă etapă în dezmembrarea Academiei RSR, reducerea ei la un rol mai mult formal, ţel urmărit cu deosebită tenacitate şi continuitate de Nicolae şi Elena Ceauşescu.
În lume
● 1988 - La Dublin, Irlanda, Celine Dion câştigă a 33-a ediţie a Eurovisionului pentru Elveţia;
● 1991 - Un ciclon care a lovit Bangladeshul a ucis 138.000 de oameni.
Născuţi la 30 aprilie
● 1662 - Regina Maria a II-a a Angliei (m. 1694);
● 1870 - Compozitorul Franz Lehar (m. 1948).
Citește pe Antena3.ro