x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Bogdan Naumovici vorbeşte despre "Mişcarea de Rezistenţă" la TEDx Bucharest

Bogdan Naumovici vorbeşte despre "Mişcarea de Rezistenţă" la TEDx Bucharest

de Anca Nicoleanu    |    15 Oct 2009   •   00:00

Sub titlul "Esenţa unei lumi în schimbare", la TEDx Bucharest, care se desfăşoară la 16 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului din Capitală, 13 vorbitori de calibru vor arăta cum au parcurs drumul de la idee la iniţiativă şi apoi la vis transformat în realitate.

TED (Tehnology, Entertainment & Design) înseamnă o serie de conferinţe susţinute de vorbitori care excelează musai într-un domeniu anume şi care promovează ideile valoroase. Evenimentul reuneşte gânditori şi practicieni din domenii variate, de la afaceri şi artă la tehnologie. Fiecare vorbitor va împărtăşi într-o sesiune de 18 minute, neapărat în limba engleză, o parte din pasiunea sa pusă în slujba schimbării. "TEDx e ediţia românească a unui eveniment care de obicei se desfăşoară în California, o dată pe an, timp de patru-cinci zile, din 1984 încoace. De anul acesta au început să se acorde licenţe şi pentru alte ţări, printre care şi România", ne lămureşte "creativul" Bogdan Naumovici, unul dintre speakerii ediţiei de la 16 octombrie.

Aşadar, între orele 10:00 şi 18:00, la Centrul Naţional al Dansului, Bogdan Naumovici, unul dintre cei mai cu¬noscuţi pu¬bli¬citari români, va vorbi despre "Mişcarea de Rezistenţă" iniţiată şi desfăşurată de Jurnalul Naţional, iar Mircea Toma, despre psihoterapia activistului antidiscriminare. Printre vorbitori se vor afla Carmen Vidu, cel mai tânăr regizor de la Teatrul Naţional, Alex Găvan, alpinistul care şi a propus să cucerească cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale lumii, Dumitru Popescu, şeful de la ARCA, cel care vrea să lanseze în spaţiu primul satelit românesc, dar şi Alexandra Nechita, pictoriţa supranumită "Micuţa Picasso".

Printre profesioniştii deja consacraţi se vor integra şi 20 de tineri selectaţi din peste 200 de înscrieri la concursul "Extraordinary Ideas". "Franciza TED a fost oferită anul acesta mai multor ţări şi, datorită acestui fapt, peste 100 de evenimente de acest gen se desfăşoară la nivel global în acest moment. La Bucureşti vom avea 120 de participanţi în sală, dintre care 20 de premianţi de pe site-ul nostru, care îşi vor expune şi ei ideile inovatoare. Restul participanţilor sunt lideri de opinie din bussines, artă, advertising", ne-a spus Andra Costache, unul dintre organizatori.

Organizatorii sunt un grup de studenţi în ani terminali la facultate sau master, care s-au oferit voluntari pentru "a avea un eveniment de acest calibru la Bucureşti". "Încercăm să facem cunoscut fenomenul TED, să transmitem aceste idei de inovaţie, de schimbare, cât de mult vom putea", continuă Andra.

Ce înseamnă TED?
TED este un eveniment anual în care o parte din liderii lumii, gânditori şi practicieni, sunt invitaţi să împărtăşească ceea ce îi pasionează cel mai mult. "TED" reprezintă un acronim pentru Tehnologie, Entertainment, Design ­ trei subiecte largi care, colectiv, ne modelează viitorul. Şi, în realitate, evenimentul are o acoperire mult mai vastă, prezentând idei care au impact în orice disciplină. Participanţii l‐au numit "cel mai bun spa pentru creier" şi "o călătorie de 4 zile în viitor". Audienţa diversă - CEOs, oameni de ştiinţă, creatori, filantropi - este aproape la fel de extraordinară ca şi lista vorbitorilor care i‐a inclus pe Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Phillippe Starck şi Bono. La TED, desfăşurat în California, la Long Beach, biletele se epuizează în maximum 11 zile, cu un an înainte, deşi preţul unui bilet ajunge la incredibila sumă de 6.000 de dolari. Şi asta, chiar dacă respectivele conferinţe vor fi postate ulterior pe internet. La Bucureşti, accesul se va face doar pe bază de invitaţie.

Ce e TEDx?
În spiritul ideilor care merită împărtăşite, TED a creat un program denumit TEDx, o platformă de evenimente locale, organizate independent, care aduc oamenii împreună cu scopul de a împărtăşi o experienţă tip TED. Evenimentul se numeşte TEDx Bucharest, unde x=eveniment TED organizat independent. La TEDx Bucharest, vorbitori live şi filme TEDTalks vor fi combinaţi pentru a crea scânteia care deschide discuţii pătrunzătoare şi creează conexiuni într-un grup restrâns. TEDx Bucharest face parte din platforma TEDx: evenimente locale, organizate independent, care reunesc oamenii cu scopul de a trece printr-o experienţă de tip TED. În cadrul acestei platforme au avut loc deja 106 evenimente TEDx, fiind programate pentru anul 2010 încă 120.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă