x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Mergi la concert şi salvează 60 de biserici din lemn!

Mergi la concert şi salvează 60 de biserici din lemn!

27 Ian 2011   •   20:49
Mergi la concert şi salvează 60 de biserici din lemn!

Vineri seara, concert extraordinar la Cercul Militar National pentru salvarea a 60 de biserici din lemn din nordul Olteniei si Sudul Transilvaniei.

Muzicienii Erik Schumann, Razvan Popovici si David Cohen vor interpreta maine seara, de la ora 19,30, arii de Franz Schubert, Zoltán Kodály, George Enescu si Ludwig van Beethoven. Publicul acestui concert special de muzica de camera va avea o dubla satisfactie, pentru ca banii stransi din vanzarea biletelor vor fi donati pentru punerea in siguranta a lacaselor de cult. Daca nu se fac macar lucrari minimale de punere in siguranta, in zece ani, cele 60 de biserici vor disparea.

In urma unor cercetari facute de Fundatia Dala si de arhitecti pasionati, au fost selectate 60 biserici din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei in risc de disparitie. Toate sunt monumente istorice, clasate. Ele adapostesc elemente semnificative de arhitectura si pictura de secol 17-19. Proiectul îsi propune sa contribuie la salvarea acestor biserici care sunt în prezent amenintate de disparitie prin prabusire. Exista trei operatii de interventie urgenta: protectie la acoperisuri si sprijiniri, îndepartarea apelor de ploaie de la talpa fundatiei si, eventual, consolidarea picturii desprinse de pe perete. Aceste operatii de urgenta nu sunt scumpe (3.000 - 6.000 EUR pentru o biserica) dar sunt urgente. Abia dupa ce biserica a fost asigurata împotriva caderii se poate trece la consolidarea si restaurarea biserici, dupa cum a explicat arhitectul Serban Sturdza, presedintele fundatiei ProPatrimonio.

Pretul de intrare la spectacol este 200 de lei. Cei care doresc sa contribuie la salvarea lacaselor de cult, pot cumpara biletele la fata locului, inainte de intrarea la concert. Evenimentul este organizat de Fundatia ProPatrimonio, Ordinul Arhitectilor din Romania si Festivalul SoNoRo.

Violonistul Erik Schumann, laureat al premiului Leonard Bernstein, solist la Chicago Symphony Orchestra, va canta  la o vioara  Stradivarius din 1713.
Violistul Razvan Popovici este fondatorul Festivalului SoNoRo. Canta impreuna cu Berlin Philharmonic Orchestra la Carnegie Hall in New York.
Violoncelistul Belgian David Cohen a absolvit celebra scoala Yehudi Menuhin School, fiind cel mai tanar solist care a cantat la Philharmonia Orchestra London. (V.Z.)

Pentru salvarea bisericilor, donatii se pot face si in urmatoarele conturi:
FUNDATIA PRO PATRIMONIO
C.U.I. 13212145
LEI : RO87 BPOS 7070 2802 395 ROL01
EURO: RO54 BPOS 7070 2802 395 EUR01
BANC POST - GRIVITA

×