x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Poluare fonică în comuna Băneşti –Prahova

Poluare fonică în comuna Băneşti –Prahova

13 Sep 2010   •   00:00
Poluare fonică în comuna Băneşti –Prahova

"În dorinţa de îmbogăţire rapidă, patronul Hotelului restaurant «Casa Augsburg» din Băneşti, Prahova, Constantinoiu Marius, cetăţean german de origine română, a ridicat în anul 2009 un cort imens, de câteva sute de persoane, în mijlocul comunei şi în vecinătatea mai multor proprietăţi care îl inconjoară, terorizând fonic locuitorii din zonă, zi şi noapte.

În acest cort sunt organizate, în fiecare sâmbătă şi duminică, dar de multe ori chiar şi în cursul săptă­mânii, nunţi, botezuri şi fel de fel de petreceri, cu peste 200 de persoane, la care cântă formaţii şi se pune muzică în boxe, ca pe stadion, de răsună valea toată ziua, dar mai ales toată noaptea, afectând liniştea şi sănătatea cetăţenilor.

Locuitorii din zonă nu mai au trai, nici cu geamurile închise, nu mai pot dormi - boxele fac să vibreze geamurile - din cauza muzicii, dar şi a zgomotelor de tot felul - cântece, mai exact urlături - de la nuntă. Şi asta săptămână de săptămână, pe tot parcursul anului. Patronul locaţiei afirmă că are autorizaţie de funcţionare de la Primărie, de la mediu, de la prefectură şi de la sănătate şi se laudă că are relaţii la nivel înalt, că trăim în România şi ştie că aici toate se pot rezolva.

Primarul comunei, Ion Costache Petre, de la PDL, consideră că acest cort este o amenajare provizorie ce nu necesită autorizaţie, deşi construcţia există de  doi ani, deci numai provizorie nu e, iar în interior are instalate generatoare de putere şi o bucătărie cu toate dotările: gaze, apă, canalizare etc.

Deşi a primit numeroase reclamaţii, primarul refuză să ia măsuri de sistare a organizării acestor petreceri cu muzică, ce afectează ordinea şi liniştea locuitorilor comunei pe care o păstoreşte, fapt ce dovedeşte implicarea sa directă în această afacere. Deseori însă, autorităţile locale, dar şi cele judeţene participă la petrecerile organizate în acest cort-restaurant care funcţionează ilegal. Oare cine le plăteşte consumaţia?

În doi ani s-au făcut numeroase sesizări, atât la Primăria Băneşti, la Prefectura Prahova, la Consiliul Judeţean Prahova şi la Poliţie, dar nici până în prezent nu s-a luat nici o măsură.

Agenţia de Mediu şi Direcţia de Sănătate au făcut măsurători la faţa locului asupra nivelului de zgomot şi, deşi în momentul măsurătorii, muzica a fost dată mai încet, s-a recunoscut că şi aşa se depăşeşte nivelul normal şi legal, dar nu s-a luat nici o măsură. La o jumătate de oră după plecarea lor, muzica a revenit la normal, adică mult mai tare decât în timpul măsurătorilor, şi petrecerea a continuat, spre disperarea locuitorilor din zonă".


TOATE SESIZĂRILE AU RĂMAS FĂRĂ RĂSPUNS
"În prezent există mai multe se­si­zări făcute organelor competente. Deşi legea obligă la un răspuns în cel mult 30 de zile, autorităţile se fac că nu aud şi nu văd, iar poliţia răspunde invariabil că nu are ce să facă. Dau vina unii pe alţii. Oare autorizaţia pentru organizarea de nunţi cine a dat-o? Se fac însă presiuni, intimidări, ameninţări asupra locuitorilor şi se corup autorităţile.
Oare nu mai există legi în Ro­mânia? Oare un cetăţean german face legea în România? Ne întrebăm: oare, în Germania, putea face el aşa ceva fără să fie amendat şi cortul desfiinţat?
Cine îi mai protejează pe cetăţenii români, cine asigură ordinea şi liniştea publică în România? Sperăm ca măcar în al 12-lea ceas au­torităţile şi instituţiile abilitate să se sesizeze şi să ia măsurile de rigoare."
Un grup de locuitori din comuna Băneşti, judeţul Prahova

×
Subiecte în articol: lupta cu sistemul