Muzeul Național Cotroceni organizează joi, 12 decembrie 2019, ora 10.00, vernisajul expoziției „30 de ani și o zi - revoluția tinerilor” și conferința cu participare internațională „30 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi”.
Proiectul, realizat în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, GOETHE - INSTITUT BUKAREST, Centrul Ceh și Programul de Master „Istoria Comunismului în România”, din cadrul Facultății de Istorie a Universității București, marchează 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist, fiind, totodată, și un omagiu adus eroilor martiri care și-au jertfit viața luptând pentru libertate și democrație.
Conferința „30 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi” va fi împărțită în trei secțiuni, având următoarele teme:
- Memoria și istoria prăbușirii regimurilor comuniste din țările din Centrul și Estul Europei;
- Istoria și memoria regimului comunist în programa școlară actuală;
- Comunismul rezidual în societatea actuală: cauze și consecințe;
La eveniment vor participa: Andrei Muraru, Consilier Prezidențial, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă din cadrul Administrației Prezidențiale; Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale; Matei Gheboianu, Coordonator al Masterului de Istoria Comunismului în România, din cadrul Facultății de Istorie a Universității București; Ulrich Pfeil, profesor la Université de Lorraine (Nancy/Metz); Robin Ujfaluši, director Centrul Ceh la București; Doru Mărieș - Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie; Conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti; Cristina Diac - Cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului; Liviu Tofan, istoric - fost director al postului de radio „Europa Liberă”; Alexandra Toader, istoric, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.