Filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, a intrat de joi în cinematografele din Portugalia, beneficiind de o presă unanim apreciativă, care a dedicat pagini întregi peliculei şi actriţei Anamaria Marinca.
Filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, a intrat de joi în cinematografele din Portugalia, beneficiind de o presă unanim apreciativă, care a dedicat pagini întregi peliculei şi actriţei Anamaria Marinca. “Din România pentru lume” astfel se intitulează materialul amplu publicat, joi, de cotidianul Jornal de Noticias, consacrat lansării în cinematografele din Portugalia a filmului “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, semnat de Cristian Mungiu. Cotidianul portughez menţionează că, premiind genialitatea poveştii lui Mungiu despre o realitate din România nu prea îndepărtată, “juriul de la Cannes a şi atras atenţia asupra a ceea ce, de un timp încoace, era notată ca una dintre cinematografiile cele mai incitante şi uşor adaptabile din acest moment”. Ziarul mai scrie că ceea ce caracterizează noua cinematografie românească este faptul că arată, în acelaşi timp, o enormă maturitate sociologică şi o creativitate incredibilă din punct de vedere artistic şi narativ. Autorul materialului aminteşte, în trecere, şi de celelalte premii câştigate la Cannes de regizori români, precum Corneliu Porumboiu sau Cristi Puiu.
Sub reflectoare. Un alt mare cotidian portughez, Diario de Noticias, acordă o pagină întreagă unui interviu cu Anamaria Marinca, sub titlul “Noua generaţie din cinematografia românească este mai liberă spiritual”. Actriţa, care a interpretat rolul Otiliei în “4,3,2”, a declarat pentru cotidianul portughez că, în prezent, este foarte greu să găseşti în România bani pentru a face filme, în ciuda noilor mecanisme de finanţare ale statului care au fost puse în funcţiune. “Nu există bani suficienţi pentru toate proiectele. Există un concurs anual, iar dacă un regizor îşi vede scenariul aprobat, este mai uşor apoi să facă filmul, dar, şi aşa, niciodată nu se dau toţi banii necesari”, a spus actriţa. Marinca a mai declarat că tinerii regizori fac parte dintr-o generaţie “mult mai liberă, spiritual şi intelectual, care se exprimă într-o manieră nouă şi variată”, în condiţile în care nu mai există un “program” comun, ca pe vremuri.
Controversat. “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” este povestea a două studente căministe, desfăşurată într-o singură zi, în 1987, când Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort ilegal la acea vreme. Până anul trecut, avortul nu era permis în Portugalia decât în cazul în care sarcina constituia un pericol pentru viaţa mamei sau, în anumite limite, un risc pentru sănătatea fizică sau psihică, de malformaţii congenitale ale fătului ori în cazul în care era consecinţa unei violenţe sexuale. Altfel, femeile care avortau erau pasibile de trei ani de închisoare, iar persoanele care realizau întreruperile de sarcină riscau să stea 8 ani după gratii. Noua lege, adoptată de Parlamentul portughez în iulie 2007, prevede posibilitatea întreruperii unei sarcini până la 10 săptămâni, la simpla cerere a femeii. Tinerele sub 16 ani au nevoie de consimţământul reprezentantului legal. Parlamentul a adoptat această prevedere după ce referendumul organizat pe tema legalizării avortului a fost invalidat, din cauza prezenţei reduse la vot.