x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Anti-eroul …escu

Anti-eroul …escu

04 Mar 2005   •   00:00

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil
Filmul "Hero" a fost considerat cea mai buna pelicula de arte martiale facuta vreodata. A fost aseara, ar fi trebuit sa-l vedeti la Antena 1. De ce va mai povestesc astazi despre el?! L-am ales pentru ca respecta toate caracteristicile unui personaj despre care nu vorbesc prea multi. In cateva cuvinte, caracteristicile filmului s-ar rezuma asa: pentru cunoscatori e o opera de arta (care aminteste de Akira Kurosawa), pentru spectatorii obisnuiti e un film cu multe... "karate". Si, in contextul zilei, e la trecut/ a fost/ s-a terminat.

"Eroul" este povestea unui conducator chinez de acum 2.000 de ani a carui obsesie este sa cucereasca toate cele 7 regate in care traiesc oameni de aceeasi rasa cu el. E gata sa sacrifice orice pentru a-si satisface dorinta de putere: sa trimita oameni la moarte, sa declanseze razboaie. Are insa rivali care il vaneaza si se teme sa nu moara fara sa-si vada visul implinit. Asa ca ofera "putere, bogatie fara numar si o audienta in particular" celui care ii va omori pe criminalii platiti de rivali. Dupa zece ani de la lansarea mizei, un tanar reuseste sa castige marele premiu si, la intalnirea privata, lucrurile se dovedesc a nu fi chiar cum s-ar fi asteptat conducatorul chinez. Daca n-ati vazut filmul aseara, plecam acum cu bagaje de informatii egale.

Personajul de astazi isi doreste puterea asemenea conducatorului chinez. E gata sa puna mize pe capetele rivalilor si se teme sa nu moara fara controlul total asupra oamenilor de aceeasi "rasa" cu el. Personajul acesta e construit asemenea filmului "Eroul": pentru un cunoscator ceea ce face el e o opera de arta (adeseori malefica, intotdeauna insa ascunsa sub un zambet popular), in timp ce pentru un spectator obisnuit, nefamiliarizat cu tehnicile folosite, e un "karate"... politic. (Imi iau inima in dinti si scriu despre politica, asumandu-mi riscul de a aprecia totul la nivelul superficial al unei lupte in care se impart picioare si pumni si se imprastie muci.)

Personajul de astazi ia, in decembrie 2004, decizia de a gratia un om care a facut mult rau, care e paranoic si care statea foarte bine acolo unde era: la puscarie. Decizia gratierii reuseste sa intoarca toate jocurile politice ale momentului. Se pierd aliati si majoritati parlamentare, iar balanta puterii se inclina catre tabara cealalta. Personajul zambeste larg si nimeni nu-l trage la raspundere pentru decizia lui. Multi o pun pe seama varstei inaintate, eu - ca spectator neobisnuit cu K1-ul politic - o pun pe seama rautatii ascunse sub zambetul larg. Imi pare ca a zis: "Na, v-am tras-o! O sa va arat ca fara mine nu puteti sa faceti nimic, ca eu sunt cel mai important..."

In ultima saptamana, personajul de astazi pare ca a inceput vanatoarea de vrajitoare. Asemeni conducatorului chinez, pare ca e gata sa ofere "putere, bogatie fara numar si o audienta privata" celui care ii va distruge pe cei care nu-l lasa sa detina controlul absolut in partidul lui. Si culmea asemanarii, e "chinez" (mai exact, comunist) pana in maduva oaselor.

In film, EROUL e de fapt Cel Fara Nume, un luptator care se straduie sa obtina audienta particulara pentru ca vrea sa-l elimine pe conducatorul chinez.

E o replica la sfarsitul peliculei care spune "pamantul acesta n-a cunoscut un erou adevarat" si acesta ar fi trebuit sa fie mesajul pe care sa-l fi gasit Ion Iliescu la aniversarea zilei de nastere, in locul plachetei idioate cu "un nume, o revolutie, o tara". Si ar mai fi trebuit sa apara un erou dintre colegii sai - un Cel Fara Nume - care sa aiba curajul sa-i spuna: "Du-te acasa! Ne faci rau". Ca sa nu ne fie noua rusine (celor care nu le suntem colegi) ca traim intr-o patrie in care un domn de 75 de ani, care n-are bunul simt sa admita ca e depasit de vremuri, este ales drept reprezentant de niste oameni care isi doresc ca tara lor sa-si depaseasca atributul de "bananiera". Oameni care, cel putin in acte, sunt intregi la minte.
×
Subiecte în articol: arte