x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bobu de porumb

Bobu de porumb

de Cristinel C. Popa    |    08 Noi 2015   •   18:15
Bobu de porumb

Inedit. S-a întors pe ulița copilăriei pentru a lua cu el o părticică din satul pe care l-a părăsit. Un mod de a medita prin artă la migrația de la sat la oraș. Un proiect artistic ieșit din comun realizat de un specialist în arte vizuale. A mutat un lujer de porumb, cu tot cu pământul de sub el, din grădina bunicului, în barul artiștilor din oraș. O formă de exprimare creativă mai nouă, departe de clasica pictură de șevalet sau de sculptura obișnuită. “Bobu’ de porumb”, i-am putea zice - o “lucrare” inedită a tânărului artist Bobu Florin. Pentru a sugera ruperea de rădăcinile copilăriei, el s-a întors în satul natal, a luat o plantă de pe ogor, pe care a “transplantat-o” apoi în buricul târgului, la Tecuci. “Nu e nimic în neregulă cu aceasta; eu am ales acum acest mod de a face artă. Poate că pe viitor voi picta din nou clasic”, a spus el. Florin Bobu a studiat la AKI, ArtEZ Academy of Fine Arts Enschede, Olanda. Este un artist cunoscut nu numai în România, ci și în străinătate, unde a participat la proiecte internaționale importante.

Lucrarea reprezintă o posibilitate de a medita la greutățile vieții

“Acest recent proiect al meu public constă tocmai în a transborda planta de la țară într-un ghiveci făcut artizanal dintr-o găleată roșie din plastic. Planta a fost transportată cu mașina personală în oraș și a fost instalată ca o decorație într-un bar frecventat de oameni tineri și cu oarecare înclinații artistice”, explică el “derularea” evenimentului. |n ce privește motivațiile pentru care a ales o astfel de temă, Florin Bobu spune că a vrut astfel să arate cum vede problema receptării acestui tip de “lucrare” din partea unui public ce nu este neapărat pregătit să întâlnească asemenea practici artistice la tot pasul. “Planta a fost adusă de la 20 kilometri distanță, din satul Corod, satul natal al ambilor mei părinți. Lucrarea este pentru mine un fel de mod de a-mi nota propria meditație referitoare la migrația părinților mei, dar și cea ulterioară - a mea: spre școală, spre o viață mai bună, spre speranța proprie, etc”, explică Bobu, care spune că “lucrarea” a fost instalată în cooperare cu oamenii ce administrează barul din Tecuci unde a fost expusă și privită de clienții obișnuiți. “Nu este o sală de expoziții, oamenii nu asociază în mod necesar lucrarea asta cu arta, acest lucru face bine din punctul de vedere al perceperii libere, fără păreri preconcepute, a acestui tip de proiect artistic. |n al doilea rând, porumbul meu notează vizual o serie de chestiuni economice cumulate și partial suprapuse. Anecdotic, am auzit la un moment dat pe un văr al meu, fermier din Corod, zicând că problema supraviețuirii fizice, cea a procurării hranei, nu-l va preocupa niciodată. Cu o aroganță demnă, el s-a exprimat în felul următor: băi, eu și dacă cresc porumb în ghiveci, eu nu mor de foame. {i aceasta după o discuție mai lungă în care se plângea de efectele crizei economice asupra activităților lui” a încercat Florin să explice de unde i-a venit ideea.

Puterea imaginii
“Lucrarea” artistului are valoare simbolică. Ce altceva ar putea să însemne transferul în mod voluntar a unei plante din pământul satului natal între betoanele orașului, unde a fost nevoit să se retragă și să-și desfășoare activitatea. Florin a notat cu tact dimensiunile lucrării: 170x30x30. Bobu spune că nu se așteaptă ca oamenii să înțeleagă pe deplin motivațiile sale de a lucra. “Proiectul atinge subiecte legate de devenirea mea artistică, de aplicabilitatea practică a acestei meserii, de bazele ei economice și așa mai departe. Fără aceste chestiuni conexe imaginii și acțiunii propriu-zice, a lucra la asemenea proiect nu ar fi fost interesant pentru mine… Eu, ca artist, vreau ca oamenii doar să vadă ce am făcut. Acest lucru este necesar și suficient pentru a interacționa cu proiectele mele. Practic, eu mă mulțumesc cu faptul că anumiți oameni vor avea o experiență fizică vizuală a proiectului meu. {i atât. Eu nu doresc ca oamenii să facă filosofie în jurul acestui tip de proiect. Am încredere în puterea acestei imagini de a influența acești oameni, dar această influență va fi greu de cuantificat ori descris”, a mai adăugat artistul Florin Bobu.
 

×