x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bogdan Năstase

Bogdan Năstase

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    15 Sep 2012   •   21:00
Bogdan Năstase

Ne-am cunoscut cand aveam 14 ani. Am devenit imediat cei mai buni prieteni, mai ales ca el este nascut pe 3 mai si eu pe 6 mai, in acelasi an, 1968. Eram rockeri, mari fani AC/DC, mergeam la concertele cu Iris, Domino, Compact si ne aniversam zilele de nastere impreuna. Dupa vreo 2 ani, tatal lui i-a facut cadou o camera foto germana foarte buna, Praktica si un mini-laborator de developat fotografii - Krokus. Cred ca asa a inceput totul, pentru amandoi. Eu intrasem in primul an la liceul de arta "N.N Tonitza" si aveam oarece idee despre fotografie. Asa ca, entuziasmati de noile jucarii, ne-am apucat sa capusam bugetele si asa limitate ale familiilor noastre, cumparand filme, solutii chimice si hartie fotografica. De la inceput am simtit amandoi ca trebuie sa facem numai imagini alb-negru. Bogdan developa filmele si apoi developam fotografiile in baia de la el de acasa, la lumina unui bec rosu. Mi-am dat seama de atunci ca are talent pentru fotografie. A inceput ia din ce in ce mai serios treaba asta - se ducea la liceu si-si fotografia colegii. Apoi, luam cu noi camera in vacantele de vara petrecute la Costinesti, 2 Mai si Vama Veche. camera lui Praktica am facut eu prima fotografie buna din viata mea, in clasa a XII - portretul colegei mele de clasa Daniela.

Anii au trecut, eu m-am concentrat mai mult pe pictura si desen, dar el a ramas cu fotografia. In 1990 a emigrat cu familia in Germania. In 1992 m-am dus sa-l vizitez acolo, pentru ca urmau sa se mute in America si ar fi fost imposibil sa ne mai vedem pentru o lunga perioada de timp. Intr-o noapte am avut o lunga discutie. Era bucuros ca pleaca in America, dar ingrijorat. M-a intrebat ce sa faca. M-am gandit putin si i-am spus: "Cred ca trebuie sa faci fotografie, pentru ca eu cred ca esti foarte bun la asta..." In ultimii ani, avansase foarte mult, si tehnic si creativ. M-a privit neincrezator, dar totusi de asta s-a apucat in Chicago. Eu aveam sa ma apuc serios de fotografie abia in 2001.

Absolvent al Columbia College din Chicago, departamentul fotografie (1998), Bogdan a devenit asistent universitar, inca din primul an de studentie (1994), pentru cursuri de fotografie si tehnici de laborator fotografic. Trei ani la rand a fost beneficiarul unor burse ca "The Kodak Scholarship" si "Weismann Scholarship". A fost inclus in fiecare semestru pe "lista de excelenta a decanului universitatii". A fost si asistentul unor mari fotografi americani precum Don Getsug, Art Wise, Peter Rosenbaum sau Laurie Rubin si a realizat fotografii pentru artistul Matt Lamb. Portofoliul sau de clienti include nume ca Young & Rubicam, Foote Cone & Belding, DRAFT/FCB, Leo Burnett, Dr. Pepper, Jim Beam, Sears, Nintendo, Miller, Polaroid, Allcom, Chicago Bears (american-football team fashion collection), ABC/Disney Radio, Dali Museum Barcelona, Edition Gallimard, Museum Of Contemporary Art Chicago, American Theatre Company sau Madame Figaro Romania (2000). Un maestru al fotografiei si luminilor de studio, dar si un excelent fotograf de locatie in lumina naturala (life, street-photography, people) imaginile create de Bogdan, pe langa o mare acuratete tehnica (imagine, prelucrare, print), demonstreaza o capacitate rara de a surprinde momentele de gratie autentica ale expresiei umane.

Va recomand sa-i vedeti lucrarile la www.bogdannastase.com.

×