Un spectacol inedit de buzuki a avut loc joi seara la Arenele Romane. Rapsodul grec Thanasis Polykandriotis a aratat publicului bucurestean ca Zorba traieste inca.
Cu mult inainte de inceperea concertului, Arenele Romane au fost luate cu asalt de curiosii veniti sa vada cu ce se mananca o cantare de buzuki. Probabil ca multi dintre ei auzisera de instrument, dar multi l-au confundat cu o bautura. Prezenti la eveniment au fost insa si cunoscatorii acestei culturi si chiar greci stabiliti in Romania. Pentru prima oara in istoria concertistica a Arenelor, aproape 100 de mese au fost amenajate in spatiul liber din fata scenei, iar cei care au avut privilegiul de a ocupa un loc la masa au scos din buzunar 150 de lei "grei" (1.500.000). Dincolo de muzica, chiar si cea atat de speciala a unui buzuki acompaniat de orchestra simfonica, spectacolul a continut elemente speciale de scenografie ce au dus cu gandul la zei si mari limpezi, dar aprige. Insa, surpriza!, decorul nu s-a oprit pe scena. Spectatorii au intrat in atmosfera Greciei, de ieri si de azi, datorita sutelor de lumanari din intreg perimetrul Arenelor. Pe scena, alaturi de Polykandriotis si Orchestra Simfonica, a urcat si Adrian Naidin, compozitor, orchestrator roman si bun prieten al rapsodului grec. CADRU. Piese variate, cu accente traditionale sau clasice, altele cu ritmuri vibrante, moderne, au pornit de la un singur instrument, ajungand la o intreaga orchestra. N-a lipsit nici faimoasa tema muzicala din filmul "Zorba Grecul" - piesa de referinta in muzica universala si care, de altfel, a dat si titlul spectacolului. La o ora dupa inceperea ineditului show, vijelia, tunetele si fulgerele au rupt vraja care pusese stapanire pe Arene. In ciuda stropilor nemilosi de ploaie, rapsodul a ramas pe scena uda, dand un exemplu pentru publicul care nu mai stia in ce directie sa o apuce, unii parasind imediat locatia de teama unui taifun.
BUZUKI-UL VRAJIT
|
Thanasis Polykandriotis este unul dintre cei mai cunoscuti rapsozi greci, pasiunea lui pentru muzica si buzuki rasplatindu-l cu recunoasterea mondiala a talentului sau. Debutul sau muzical s-a produs la 18 ani,
intr-o trupa de rock, fiind chitarist, dar ulterior a renuntat la chitara in favoarea traditionalului buzuki. In peste 40 de ani de cariera, Polykandriotis a compus si inregistrat peste 1.000 de piese pentru acest instrument, pe cele mai multe dintre ele, fara sa cunoasca notele muzicale. A cantat pe faimoase scene ale lumii, Albert Hall (Londra), Opera House (Sydney), Kennedy Center (SUA), dar si acasa, in deschiderea Jocurilor Olimpice de la Atena, in 2004. Atat de mare ii este pasiunea pentru muzica, incat Thanasis a infiintat una dintre cele mai apreciate scoli de buzuki, cu peste 220 de tineri elevi.
|
Citește pe Antena3.ro