Covidul desenat de o româncă, apreciat în Turcia
Face minuni din puncte. Folosește de 22 de ani “punctilismul”, o tehnică învățată în facultate. Pe vremea lui Ceaușescu, a reușit să participe la o expoziție în străinătate, pentru că toată lumea a crezut că Simona Constantinescu este numele unei italience.
"De la 5 ani, îmi plăcea să desenez tot ce mă înconjura, tot ce era viu colorat. Îmi era teamă când tuna și fulgera. Mă băgam în cămară, printre borcanele de dulceață, și desenam. Îmi plăcea la nebunie. Pentru mine, pasiunea mea e oxigen, a desena înseamnă a respira. Iubesc punctele acelea. Sunt seva vieții. Trecerea de la lumină la umbră seamănă cu o galaxie prin care mă plimb în fiecare zi”, povestește Simona.
Familia nu a încurajat-o pe acest drum, dar pasiunea era atât de mare, încât nu a mai ținut cont de părerea familiei și a absolvit Arte Plastice. Prima expoziție a deschis-o la Suceava, la vârsta de 16 ani, la Cântarea României, cum era moda pe vremea lui Ceaușescu. Se întâmpla în 1982. Au urmat și altele. La doar 18 ani, a participat la prima expoziție în străinătate. “Nu am avut succes de la început, dar am fost invitată și altădată, chiar dacă lucrările nu erau la un nivel foarte elaborat. La noi, arta plastică era foarte obturată, străinii și-au dat seama că am talent și pot face față unui alt nivel. Plus că au crezut că Simona Constantinescu e un nume italian. Am avut norocul să am alte perspective".
Cel mai bine i-a mers în primii ani după Revoluție, când toată lumea era pasionată să facă ceva și era loc pentru afaceri. Atunci, a făcut și ilustrație de carte, a avut chiar și o editură, dar a fost nevoită să o închidă când s-a introdus TVA pe carte.
Se poate trăi din artă în România? “Nu, sub nicio formă. Nivelul de trai fiind foarte slab, omul de rând se gândește la problemele existențiale, mâncare, facturi, nu îi rămân bani de tablouri. Am prieteni foarte mulți care îmi cunosc lucrările, dar își cumpără tot din Obor tablouri pentru că percep că trebuie să aibă în casă o căprioară lângă un râu și un munte. Eu nu mai pictez peisaje sau natură statică. Am descoperit că e mai interesant să creezi ceea ce îți inspiră un obiect, fiecare obiect are sufletul lui și poți să creezi o lume a lui, cum spunea Turgheniev".
Nu aleargă după premii, dar participă la concursuri din pasiunea de a-și deschide orizontul, de a avea acces la o gândire grafică mai elevată. Face pictură, grafică, ilustrație de carte, grafică umoristică. Cel mai mult a impresionat-o Argentina. "Argentina a fost o surpriză extraordinară, a fost cea mai frumoasă experiență. Acolo sunt oameni de un optimism extraordinar, emană atâta fericire și bunădispoziție încât ai senzația că îi cunoști de 100 de ani. Singura țară pe care aș vrea să o mai văd ar fi Egiptul".
Simona Constantinescu are 55 de ani și, de când se știe, este fascinată de lumină. Deși face multe portrete, nu o pasionează personajele, ci mai degrabă o frapează cum bate lumina în ochii lor, cum primește ochiul lumina. În 2015, a luat premiul special la un concurs de grafică închinat lui Mihai Eminescu, în 2016 a fost premiată în Argentina, în 2019 a fost invitată la o expoziție a revistei Tintin. Chiar și în 2020, anul pandemiei, a primit o diplomă în Turcia pentru o lucrare cu reprezentarea coronavirusului.
"Nu îmi place să fiu în centrul atenției. Stau în cochilia mea și desenez. Am setea de a desena și mă bag în constelația mea până mă eliberez . Sunt ca un vulcan, după ce a curs toată lava din mine pe hârtie, mai și comunic, apoi intru din nou în cochilia mea. Acesta e traseul pe care îl are orice artist plastic".

Ştiri din .ro
„Frumoasa din Pădurea Adormită”, transmis online în dar de Mărțișor
Expoziția artistului Ion Olaru, la TNB. CLIPE DE VIAȚĂ - Un cadou de Mărțișor pentru spectatorii Teatrului Național „I.L.Caragiale”

De ce femeile îi depășesc pe bărbați în rezistență, intelect, vitalitate, imunitate și multe altele?
„Cuvinte alese și oferite în dar de personalități ale culturii române”, un eveniment al Accademia di Romania in Roma
STOCKHOLM. Regizorul Radu Afrim, printre artiștii care vorbesc despre provocările erei digitale în teatrul româno-suedez

Cinemateca Astra Film revine în luna martie cu o serie de filme care celebrează femeile regizor
Recital cameral Florin Negreanu & Eliza Puchianu

Întâlnire cu artistul Florian Doru Crihană la Palatul Şuţu – Finisajul expoziţiei Leontina Văduva şi marile scene ale lumii
5 povești emoționante pentru primăvară

Din secretele unor conducători ai lumii

Premieră națională: Marii actori vând mărțișoare, ca să construiască un teatru de la zero

Bilete puse în vânzare online de joi pentru concertul simfonic condus de Gabriel Bebeșelea din 4 și 5 martie

Ce citeşte Barack Obama

Antrenamente pentru fericire
TOGETHER: despre importanța multidisciplinarității și a diversității @ROMANIAN DESIGN WEEK 2021
