x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cronicile Wardstone: Concurenţă pentru Harry Potter

Cronicile Wardstone: Concurenţă pentru Harry Potter

de Oana-Maria Baltoc    |    08 Noi 2008   •   00:00
Cronicile Wardstone: Concurenţă pentru Harry Potter

Joseph Delaney, autorul englez al poveştirilor din seria “Cronicile Wardstone”, literatură fantastică, apreciată atât de copii, cât şi de adulţi, a sosit joi seară la Bucureşti, capitala noastră fiind inclusă, alături de Braşov, în turneul de promovare a celui de-al cincilea volum despre aventurile ucenicului Tom Ward, intitulat “Greşeala Vraciului”.

Vrăjitoare, magie, creaturi ale întunericului, toate se regăsesc în lumea închipuită de Delaney, aşa că dezvăluirea pasiunii pe care scriitorul o nutreşte pentru poveştile cu vampiri şi mai ales pentru celebra operă “Dracula” a lui Bram Stoker a venit ca o completare firească a discuţiei pe care am avut-o. “Bram Stoker a scris “Dracula” pornind de la un vis pe care l-a avut. Punea în scenă piesa Macbeth, în care apar trei vrăjitoare, şi într-o noapte a visat că este atacat de cele trei femei. De aici s-a născut mitul. Stoker a terminat cartea abia după şapte ani şi asta tocmai pentru că nu a avut un plan dinainte stabilit. De altfel, Bram Stoker nu a venit niciodată în Transilvania, în România. “La fel ca Stoker, când am început să scriu această poveste, nu am avut un plan, ci doar o idee foarte vagă despre felul în care se va dezvolta.”

MAI SUMBRU DECĂT ROWLING

Dacă Bram Stoker nu a ajuns în ţara lui Dracula, iată că Delaney va petrece aici trei zile. Îşi doreşte să viziteze Castelul Bran şi o va face dacă timpul îi va permite. Şi cine ştie, poate că în următoarele sale volume vom regăsi poveşti inspirate de vizita sa în România, după cum ne-a avertizat. Comparat adesea cu J.K. Rowling, cea care a deschis apetitul cititorilor din lumea întreagă pentru acest gen de literatură fantastică, Joseph Delaney
are o viziune mult mai sumbră despre tărâmurile în care oamenii îşi duc existenţa alături de vrăjitoare. Despre Harry Potter se poate spune că este mai potrivit la grupa mică, în vreme ce Tom Ward se adresează şi celor mai mari dintre noi. “Nu ştiu exact la ce nivel poate fi comparată povestea mea cu cea a lui Rowling. Amândouă ţin de literatura fantastică, eventual. Dar ce pot spune este că J.K. Rowling are meritul de a fi convins marile edituri că aceste poveşti merită să fie publicate”, este de părere Delaney.

UN VRACI LA HOLLYWOOD
Povestea ucenicului a fost tradusă până în acest moment în 24 de ţări, în România a apărut la Editura Corint Junior, iar recent Studiourile Warner Brothers au cumpărat drepturile de ecranizare pentru “Ucenicul Vraciului”, prima carte din serie. Toate ingredientele unei reţete de succes sunt îndeplinite de “Cronicile Wardstone”, iar unul dintre ele ţine de faptul că autorul s-a inspirat din legendele locului unde s-a născut, Lancashire, Anglia, atunci când a creat lumea fantastică în care şi-a proiectat personajele. Imaginaţia nu are limite, motiv pentru care nici autorul nu ştie când şi cum se va termina aventura vraciului şi a ucenicului său. Dar cu siguranţă nu se va încheia cu un previzibil happy-end. Cineva trebuie să moară la final, este convins autorul. Poate şi pentru că puştanii din zilele noastre nu prea mai sunt atraşi de poveştile clasice, în stilul fraţilor Andersen, în care prinţul salvează prinţesa şi trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi. Dincolo de învăţămintele despre curaj şi despre bine şi rău pe care copiii ar trebui să le reţină din paginile cărţii, l-am întrebat pe autor cum comentează sfatul pe care vraciul i-l dă ucenicului în chiar primul volum al seriei: “Să nu ai niciodată încredere într-o femeie”. Este vraciul lui Delaney misogin? Dar autorul? Asta, fără să mai punem la socoteală că aproape toate femeile care apar în cele cinci cărţi ale sale sunt vrăjitoare. “Este doar o caracteristică a personajului, încurcat cu tot felul de femei ciudate în tinereţe, care s-au dovedit, într-un final, vrăjitoare”, a clarificat Delaney problema. Pe de altă parte, unii părinţi ar putea considera prea dure pentru urechile copiilor lor anumite pasaje ale povestiri, cum este acela în care vrăjitoarele sunt îngropate de vii după ce sunt capturate. “Nu consider că sunt mult prea dure. Pentru că, de regulă, vrăjitoarele sunt arse de vii sau spânzurate. Într-adevăr, nici varianta avansată de mine nu este mai blândă, dar nu este departe de restul metodelor clasice”, se justifică autorul.

FĂRĂ HAPPY-END
Dacă vă număraţi printre fanii lui Joseph Delaney, trebuie să ştiţi că aventurile lui Tom nu se vor opri după cea de-a şaptea carte, aşa cum s-a auzit. Scriitorul are, într-adevăr, un contract pentru şapte volume în Anglia, dar se anunţă deja continuări ale poveştii în America. Cât despre filmul care este în lucru la Hollywood, Delaney are o strângere de inimă când se gândeşte la ecranizările care nu se ridică întotdeauna la nivelul cărţilor. Şi asta pentru că scriitorul este conştient de faptul că atunci când citim o carte “regizăm” filmul poveştii după bunul nostru plac. Totuşi, îndoielile pălesc dacă ţii cont de faptul că regizor va fi Kevin Lima, care a realizat “Enchanted” (“Magie în Manhattan” – cu Susan Sarandon şi Patrik Dempsey), iar scenariul îi aparţine lui Matt Greenberg, care a adaptat pentru ecran romanul “1048” al lui Stephen King. Delaney are deja idee despre cine s-ar potrivi în rolul vraciului. Este vorba despre Sean Bean, actorul care a interpretat rolul Bormir în “Stăpânul inelelor”. Rămâne de văzut dacă Tom Ward îl va învinge pe Harry Potter pe marele ecran, cel puţin la încasări, dacă nu la îndemânarea într-ale magiei.

 

Ucenic de la 15 ani

Joseph Delaney a publicat primul volum din “Cronicile Wardstone” în 2004, la vârsta de 59 de ani. Multe dintre experienţele pe care le-a trăit se regăsesc sub o formă sau alta în cărţile sale. Scriitorul ne-a mărturisit că şi el a început să lucreze într-o fabrică pe când avea numai 15 ani: “Am fost ucenic, nu al unui vraci, ci munceam într-o întreprindere. Am început să lucrez de tânăr, la fel ca şi Tom. După o vreme, inginerul şef ne-a spus să ne notăm într-un carneţel cum se asamblează maşinile ca să ne fie mai uşor atunci când le demontăm în zeci de piese. Peste ani mi-am adus aminte de acest amănunt, astfel că Tom are şi el un caiet în care îşi notează tot ceea ce îl învaţă maestrul său”.

Editura Corint Junior mai are o surpriză pentru fanii seriei. În curând va apărea şi audiobook-ul “Greşeala Vraciului” în lectura lui Răzvan Exarhu.

×
Subiecte în articol: arte delaney