Pe Cristi Tabara cartile l-au invatat ce sunt masura si echilibrul. Tocmai de aceea n-a apreciat niciodata un volum dupa felul in care a fost ambalat. Pana la urma, ceea ce conteaza este informatia din carte, si nu copertele sale.
DEGRADAREIn comunism, cartea si carnea de porc, la fel de greu de procurat
Jurnalul National: Va amintiti titlul primei carti rasfoite?
Imi amintesc mai multe titluri, cum ar fi "Povesti nemuritoare" sau "Legenda lui Merlin Vrajitorul", insa nu pot spune cu siguranta care dintre cele doua a fost prima.
A existat o carte anume care v-a influentat viata?
Au fost mai multe carti. "Martin Eden" a lui Jack London a fost una dintre ele. De asemenea, "Razboiul Sfarsitului Lumii", scrisa de Mario Vargas Llosa, "Narcis si Gura de Aur" a lui Hermann Hesse si Antonie Plamadeala, defunctul Mitropolit al Ardealului, cu a sa "Traditie si libertate in spiritualitatea romaneasca". Sunt carti care mi-au influentat viata.
Informatia este avere
V-ati dorit un volum indeajuns pentru a face sacrificii?
Nimic nu este prea greu sau prea scump atunci cand intri in posesia obiectului dorit. Asa ca nu mi se pare un sacrificiu daca intr-un final obtii cartea pe care o vrei. Dar am renuntat, spre exemplu, la un CD drag mie in schimbul unui anumit volum.
Care este cartea pe care ati recitit-o de cele mai multe ori?
N-as putea spune, intrucat nu am facut niciodata un top de acest fel. Insa au fost volume pe care le-am parcurs chiar si de 20-30 de ori. In acest moment imi vine in minte o singura carte: "Traditie si libertate in spiritualitatea ortodoxa". Este adevarat ca titlul suna pompos, dar continutul este senzational. Nu este o carte de teologie greoaie, dimpotriva. Lectura ei este asemanatoare cu cea a unui roman bun din care te alegi cu foarte multe. Insa as vrea sa subliniez ca este doar o optiune personala, care se potriveste perioadei pe care o traversez acum.
Poate fi pus semnul egal intre o carte buna si o avere mare?
Cea mai mare avere a unui om este informatia, iar o buna parte din aceasta se gaseste in carte, adica este tiparita. Si nu ma refer aici doar la informatia specializata.
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
Citește pe Antena3.ro
Ce alegeti: o editie de lux sau una populara?
Nu ma intereseaza acest aspect. Pe mine ma intereseaza exclusiv continutul unei carti, si nu modul in care este ambalata.
Cartea trebuie pretuita
Este biblioteca un loc in care oamenii isi pot gasi linistea?
Fara indoiala. Cu o singura conditie: sa pretuiasca intr-un fel cartea. Daca oamenii n-au nici un fel de intelegere pentru un volum, atunci biblioteca nu constituie in nici un caz un refugiu.
Preferati poezia sau filozofia?
Prefer filozofia, pentru ca nu sunt o fire excesiv romantica sau, mai bine spus, prea putin romantica si din aceasta cauza poezia mi se pare uneori destul de inutila. Cu toate acestea, am fost entuziasmat de generatia tanara de poeti din Romania propusa de "Cartea romaneasca".
Cate volume cuprinde biblioteca dumneavoastra?
Nu stiu, pentru ca niciodata nu mi-am numarat cartile din biblioteca, asa ca nu pot da un numar exact. In orice caz, cred ca am cateva sute de carti.
Exista carti care pot ajuta o persoana sa depaseasca un moment dificil din viata?
Fara indoiala ca da, insa acum imi este greu sa nominalizez un volum anume. Totul depinde de fiecare persoana.
La care volum nu ati renunta indiferent de consecinte?
Raspunsul nu include Biblia, intrucat acesta ar fi raspunsul. Insa, in acest moment nu m-as lipsi de cartea "Traditie si libertate in spiritualitatea romaneasca" a lui Antonie Plamadeala.
Care sunt cartile care n-ar trebui sa lipseasca dintr-o biblioteca care se respecta?
Greu de spus. Probabil ca obligatoriu ar trebui sa existe o "Carte Sfanta" in functie de optiunea religioasa a proprietarului. Pentru o intelegere mai buna a propriei identitati este necesara "Narcis si gura de aur", scrisa de Hermann Hesse. Iar pentru masura si echilibru, "Traditie si libertate in spiritualitatea romaneasca" a lui Antonie Plamadeala.
Cat de greu erau de procurat cartile in perioada comunista?
Destul de greu, deoarece intai de toate selectia era facuta de o intelectualitate cenzurata, iar uneori autocenzurata in mod prostesc, dintr-un exces de zel. Tocmai de aceea nu toti autorii buni ai lumii erau tipariti in Romania. Iar cand totusi ajungeau la noi prin eforturile unei alte parti a intelectualitatii doritoare de volume importante, atunci aceste carti apareau intr-un tiraj limitat si era nevoie de un trafic de influenta solid pentru a intra in posesia lor. Lucrurile degenerasera intr-atat, incat era la fel de greu sa cumperi o carte buna, cum era sa cumperi un kilogram de carne de porc.
Cum poate fi definita cartea?
Pe mine personal cartea m-a invatat care este masura si echilibrul. Cat am reusit eu sa invat, pentru ca nu intotdeauna imi iese sa si le pun in practica foarte bine. In cateva cuvinte, cam asa ar putea fi definita cartea.