Cultura română, ovaționată de Ziua Națională la Palatul Artelor BOZAR din Bruxelles
Cel mai important concert din cele organizate de ICR cu ocazia Zilei Naționale a României a avut loc la Palatul BOZAR din Bruxelles, în cadrul Festivalului de Arte EUROPALIA ROMÂNIA. Doi artiști români de renume internațional, Cristian Macelaru și Andrei Ioniță, îmbrăcați în cămăși tradiționale românești, au interpretat alături de Orchestra Națională a Belgiei „Rapsodia română nr. 1 în La major”, de George Enescu, „Concertul pentru violoncel şi orchestră”, de Edward Elgar și „Simfonia nr. 5”, de Serghei Prokofiev.
Evenimentul, care a fost un succes remarcabil, a avut și un moment de mare emoție atunci când Andrei Ioniță a oferit un cadou audienței: a interpretat imnul național la violoncel. Toată sala a aplaudat îndelung în picioare, iar deja celebra expoziție „Brâncuși. Sublimarea formei”, organizată în același loc, a dus la apogeu semnificația culturii române în lume.
„Am văzut operele lui Brâncuși peste tot pe unde am călătorit, pentru că este un artist pe care caut să-l înțeleg. Dar această expoziție, mi-a plăcut cel mai mult pentru că permite vizitatorului să o înțeleagă de la început și să vadă cum a ajuns Brâncuși la esența artei la sfârșit”, a afirmat Cristian Măcelaru. El a adăugat că este foarte fericit să descopere că „o singură linie e destul ca să reprezinte o esență atât de frumoasă și de simplă, dar complexăˮ.
La rândul lui, Andrei Ioniță a declarat: „Este extraordinar să am şansa de a concerta cu ocazia Zilei Naţionale alături de un dirijor român chiar în inima capitalei europene”.
Președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, este cel care a apreciat concertul Cristian Măcelaru și Andrei Ioniță drept cel mai important din cele organizate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale: „Mă bucur enorm că am reușit să marcăm cei 101 ani ai României prin întâlnirea dintre Brâncuși și Enescu”.
„Programul complex al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA, coordonat de ICR, a culminat în data de 1 decembrie 2019 cu acest concert extraordinar. A fost o seară impresionantă care va rămâne în istoria diplomației culturale românești”, a conchis Liliana Țuroiu, coodonatorul EUROPALIA ROMÂNIA.
EUROPALIA
Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

Ştiri din .ro
Jim Carrey a împlinit 59 de ani
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021

Magdalena Popa Buluc în dialog cu George Banu: „Covid-ul afectează nu doar plămânii, ci și… spiritul”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“
