x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Doina, biblioteca lui Cartarescu

Doina, biblioteca lui Cartarescu

26 Noi 2004   •   00:00

 

CULTURA
RATIUNE - Mircea Cartarescu prefera sa iubeasca oameni, nu carti

 

Mircea Cartarescu zice asa…: "Cu cat literatura e mai buna, cu atat sunt mai putine sanse sa gasesti si pagini reusite artistic: pagini adevarate. Ele sunt tot ce e pretios in carti, caci nu sunt experiment, ci experienta, si nu sunt reusite de autor, ci daruri facute autorului".
MIRUNA MIHALCEA

 

CARTARESCU: "Fiecare carte, luata separat, valoreaza mai mult decat o biblioteca"
"Cine" e biblioteca dumneavoastra?
Se numeste Doina sau Andreea, nu mai tin minte precis, e o biblioteca de lemn sculptat, de culoarea stejarului, printre cele mai scumpe care se gaseau la noi in anii ’80. Am cumparat-o din banii primiti la premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, in 1981. La ora asta da pe dinafara de carti, cele de pe randurile de jos hartanite rau de fiul meu, care le-arunca pe jos cu mari delicii si le cojeste cotoarele.

 

De cand a inceput "constructia" ei? Si unde se va opri?
De fapt, biblioteca mea nu e o constructie, ci o magazie. Totul e claie peste gramada. La doi-trei ani ma apuca sa fac ordine-n carti. Dar ma limitez sa le pun pe colectii si marimi, ordine care (conform legii a doua a termodinamicii) tinde imediat - in doua-trei luni - spre haosul cel mai desavarsit.

 

Cine sunt meseriasii care au construit-o? Dar caramizile? Cum au fost ele adunate?
Aproape cu totul la intamplare. Unele carti mi-au trebuit in facultate. Altele exprima foamea mea de lectura: romanele, mai ales. Am si o sectiune de poezii, dar e cea care se disperseaza cel mai mult. Iar altele sunt urmarea diverselor mele hobby-uri: cele de biologie si de fizica atomica, mai ales.

 

Biblioteca personala e un "Turn Babel" al scriitorilor si-al operelor lor? Un "depozit"? O opera literara?
Ca pe un obiect utilitar si neimportant (desi indispensabil), ca frigiderul, de pilda.

 

Care sunt autorii care stau la loc de cinste in biblioteca dumneavoastra?
Nu am locuri de cinste, toate sunt la fel. Dar autorii cei mai vizibili peste tot (risipiti prin cele opt corpuri de care vorbeam) sunt, cred, Kafka si Joyce, rupti si prapaditi ca vai de ei. Si Dostoievski pe al treilea loc. Si, cred, Arghezi.

 

Biblioteca e ceva "material"? Poate fi si spiritual? Purtati biblioteca in suflet?
Nu, nu am sentimente speciale pentru biblioteca mea, pentru computerul meu sau pentru telefonul meu mobil. Imi rezerv sentimentele pentru fiintele vii.

 

O singura carte poate valora mai mult decat o biblioteca-ntreaga? Va ganditi la un titlu in special?
Fiecare carte, luata separat, valoreaza mai mult decat o biblioteca, la fel cum orice om face mai mult decat omenirea intreaga. Eu nu citesc biblioteci si nu iubesc omenirea. Citesc carti si iubesc cativa oameni.

 

Cat "costa" biblioteca dumneavoastra?
Am incercat de mai multe ori sa socotesc cati bani am bagat in carti pana acum. N-am reusit, pentru ca mi-e greu sa echivalez preturile de-acum cu cele dinainte. Dar, daca o carte costa cam zece euro, sa spunem, in biblioteca mea am carti de vreo douazeci de mii. Ceea ce nu-i un capat de tara.

 

Recititi cartile? Descoperiti de fiecare data alt mesaj? Sau, recitindu-le, descoperiti codul catre singurul mesaj?
Cum se stie prea bine, adevarata citire e recitirea. Recitesc infinit mai mult decat citesc pentru prima data. Ca orice om, cred, am un grup mic de carti din care recitesc la nesfarsit. Cartile mele favorite, cele care nu se epuizeaza, ci sporesc in vitalitate la fiecare lectura, sunt cele care au crescut o data cu mine si-n care nu descifrez codul lor, ci codul meu, ca la cititul in palma.

 

Inseamna cartea literatura? Daca nu, ce e literatura? Si ce e cartea?
Nu, cartea nu este literatura. Ea este un instrument, un hardware, care poate fi incarcat cu orice fel de software. Poate contine informatie stiintifica, metafizica, estetica, utilitara etc. Literatura e o parte doar a istoriei cartii. E o deformatie a noastra, de literati, sa identificam cartea cu literatura. Iar literatii care citesc doar literatura sunt, dupa parerea mea, oameni incompleti, care cu greu pot deveni autori completi.

 

Este biblioteca un sanctuar?
Nu. E frigiderul un sanctuar? Sau masina de spalat? Dar e bine sa le ai totusi in casa.

 

Sunteti prieten cu cartile?
Cu vreo doua-trei exceptii nu sunt nici macar cu oamenii. Unele carti seamana insa foarte mult cu niste oameni cu care-ai vrea sa fii prieten. Cartile lui Salinger, de pilda.

 

Se pot ele transforma si in dusmani? Cand?
Cand te sinucizi, pentru ca Werther s-a sinucis, bei pentru ca Trakl a baut sau bagi acu-n vana fiindca asa facea Borroughs.

 

Ati amintit intr-un interviu de "cartea vietii mele". Exista asa ceva in ceea ce priveste opera dumneavoastra?
Nu exista o carte a vietii mele, in sensul de "cartea mea cea mai importanta". Dar, din loc in loc, in tot ce am publicat pana azi, se pot gasi "paginile vietii mele", scrise cu adevar si care ma exprima deplin.

 

 

PASIUNI

  "Eu chiar n-am fetisismul cartilor. Citesc o carte pan-o fac praf si-apoi o arunc fara nici o problema. Imi lipsesc carti fundamentale. In schimb, nu ma pot misca de tot felul de prostii. Cele mai multe le am in editii populare, de doi bani"

 

 

TALMES-BALMES

  "Biblioteca mea adaposteste telefoane vechi, mausi si claviaturi stricate, medalii (una, de fapt), tuburi cilindrice de la premii, o antena de apartament, un tramvai de jucarie, cateva statuete, stravechi manuscrise ingalbenite, un uscator de par, o cutie cu suruburi etc. Numai eu nu sunt in sertarele si dulapurile ei"

 

 

TRUDA

  "Cartile sunt obiecte artizanale produse printr-un mestesug stravechi si fiecare are cate un mic secret de fabricatie. Nu stiu daca au suflet, dar stiu ca-ti scot sufletul pana le termini" - Mircea Cartarescu, Scriitor
×
Subiecte în articol: arte cărţi literatură biblioteca