x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția-eveniment „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” și spectacolul Hamlet deschid la Gdańsk Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

Expoziția-eveniment „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” și spectacolul Hamlet deschid la Gdańsk Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Iul 2024   •   16:15
Expoziția-eveniment „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” și spectacolul Hamlet deschid la Gdańsk Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi inaugurat oficial în Polonia, în prezența mai multor oficialități din cele două țări, cu expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, găzduită de Muzeul Național din Gdańsk la Palatul Cistercian în perioada 27 iulie – 28 octombrie 2024, și cu două reprezentații ale spectacolului Hamlet, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare din Gdańsk.

Expoziția Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesceste realizată de Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și include 44 de lucrări de pictură din colecțiile sale precum și 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Curatori : Călin Stegerean, director general al MNAR și Miruna Moraru, muzeograf. Expuse pentru prima dată în Polonia, lucrările lui Nicolae Grigorescu mediază accesul la o parte importantă a istoriei noastre culturale și ilustrează la nivelul concepției și a mijloacelor plastice pasajul artei românești către modernitatea artistică. Este prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești organizată în Polonia și evenimentul prin care Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii deschid Sezonul Cultural România-Polonia.

La vernisajul de sâmbătă, 27 iulie 2024, ora 17:00, vor lua cuvântul: Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român; Diana-Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România; Marta Cienkowska, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia; E.S. Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă; Olga Wysocka, directoarea Institutului „Adam Mickiewicz“; prof. Jacek Fridriech, directorul Muzeului Național din Gdańsk, dr. Călin Stegerean, curator și director general al Muzeului Național de Artă al României. În cadrul vernisajului va avea loc și un recital de acordeon și clarinet, în interpretarea a doi muzicieni de la Opera Baltică din Gdańsk; Paweł Zagańczyk (acordeon) și Dawid Głowacki (clarinet) vor interpreta lucrări de Grigoraș Dinicu, Vladimir Cosma și dansuri românești de Bela Bartók.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat: Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 reprezintă o premieră istorică în relațiile noastre bilaterale și subliniază angajamentul nostru profund de a explora și celebra reciproc culturile fiecărei națiuni. Acest sezon va promova respectul și prietenia printr-o colaborare strânsă și variată. Vom celebra bogăția culturală a ambelor țări printr-o paletă diversificată de forme artistice – film, pictură, design, fotografie, muzică, literatură, teatru și dans – desfășurate în orașe emblematice din România și Polonia. Sunt mândră să anunț că deschiderea oficială a sezonului în Polonia va fi marcată de Expoziția „Nicolae Grigorescu. Pictorul ethosului românesc”, organizată de Muzeul Național de Artă al României. Aceasta va fi prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești ce va fi prezentată în Polonia. Ministerul Culturii din România, alături de Institutul Cultural Român sprijină activ toate evenimentele incluse în acest sezon cultural. Prin aceste schimburi culturale, deschidem un spațiu comun plin de vitalitate și creativitate între România și Polonia, îmbogățind relațiile noastre și întărind legăturile de prietenie dintre cele două națiuni.

 

Institutul Cultural Român, prin ICR Varșovia, va susține în cadrul proiectului expozițional o serie de activități conexe, menite să prezinte – prin dezbateri, prelegeri, concerte, ateliere, pe întreaga durată a expoziției – contextul istoric și cultural în care a creat pictorul român. Programul variat de mediere culturală are scopul de a atrage interesul publicului local, cu vârste și interese diverse, față de opera lui Grigorescu și față de cultura română.

Acest Sezon bilateral, organizat în premieră între România și Polonia, aduce în atenția publicului personalități care ne-au modelat culturile și care dezvoltă astăzi legăturile spirituale dintre Polonia și România, pune în dialog scenele culturale contemporane ale țărilor noastre. 

Programul este rezultatul cooperării la nivel bilateral, dar este și rezultatul colaborării partenerilor români implicați în planificare și implementare. Adresez mulțumiri Ministerului Culturii pentru parteneriatul cu Institutul Cultural Român în această inițiativă și, în același timp, felicitări pentru prima expoziție aleasă să deschidă această călătorie culturală - cu siguranță, un succes de public. Pictura lui Nicolae Grigorescu este una dintre cele mai frumoase expresii ale artei românești. Institutul Cultural Român urmărește, prin Sezonul Cultural România – Polonia 2024-2025, să exploreze în profunzime toate domeniile culturale, de la patrimoniu la experimente artistice. Cred în rolul nostru de a conecta creatorii și operatori culturali români cu cei din alte țări, de aceea îmi doresc ca acest program să fie un pas spre un cadru bilateral de colaborare între două națiuni care merg împreună pe același drum în Europa. a declarat președintele ICR, Liviu Jicman.

Suita de evenimente cu care se va deschide Sezonul României în Polonia continuă cu două reprezentații ale spectacolului Hamlet, în regia lui Declan Donnellan, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare din Gdańsk, în zilele de 28 iulie 2024, ora 18.00, și 29 iulie 2024, ora 19.30. Pe toată durata Festivalului Shakespeare (26-29 iulie), la Forum Mall din Gdańsk va fi expusă instalația „Shakespeare Dimensions. Episode one” – un experiment scenografic virtual 3D, conceput de Vlad Drăgulescu, sub forma unui cub imersiv, în care universul shakespeareian din piesa Furtuna este generat în întregime de tehnologia contemporană.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă. Sezonul va include 17 luni de evenimente de excepție și schimburi culturale la o scară nemaiîntâlnită până în prezent în relațiile culturale dintre cele două țări.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×