x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Galceava - Filme autohtone, obligatoriu la tv

Galceava - Filme autohtone, obligatoriu la tv

de Cristina Ologeanu    |    20 Iul 2005   •   00:00
Galceava - Filme autohtone, obligatoriu la tv

Proiectul de lege a cinematografiei, elaborat de Ministerului Culturii si Cultelor, starneste controverse. Presedintele CNA, Ralu Filip, spune ca proiectul afecteaza independenta editoriala a posturilor tv si riscam sa (re)vedem filmele de propaganda comunista.

Proiectul de lege a cinematografiei starneste galceava intre Consiliul National al Audiovizualului si promotorul acesteia, Ministerul Culturii si Cultelor. Presedintele CNA sustine ca legea MCC are multe neclaritati.

Este un lucru stiut ca Romania sta foarte prost la capitolul productie de filme proprii. Motivul principal pentru care multi spun ca se fac foarte putine filme romanesti este lipsa banilor. Acestuia i se mai adauga si lipsa unei legi care sa sprijine cinematografia. Recent, Ministerul Culturii si Cultelor a elaborat un proiect de lege care doreste sa scoata cinematografia romaneasca din groapa. Conform unei prevederi din acest proiect, televiziunile vor fi obligate sa asigure pentru difuzarea de filme romanesti un minimum de 5% din timpul de transmisie, dintre care 1% la orele de maxima audienta.
Vizavi de aceasta prevedere, presedintele CNA, Ralu Filip, are o serie de obiectii. "In primul rand, nu poti obliga posturile de televiziune sa dea filme romanesti. Asta inseamna ca le este afectata independenta editoriala. In al doilea rand, prin aceasta prevedere se face o discriminare intre productiile europene si cele romanesti. Si, nu in ultimul rand, nu cred ca exista atat de multe productii romanesti, astfel ca vom ajunge sa vedem filme foarte vechi, filme de propaganda comunista", ne-a declarat Ralu Filip.

CALCULE. Facand un simplu calcul, reiese cat se poate de clar ca aceasta prevedere este destul de greu de pus in practica. 5% din timpul de transmisie al unei televiziuni inseamna pana la 437 de ore de film romanesc pe an. Mai exact circa 290 de filme pe an, respectiv aproape un film pe zi, ceea ce ar face ca aproape cele 120 de televiziuni romanesti (locale sau cele in retea) sa fie obligate sa faca anual un total de 34.000 de difuzari.
Conform celor spuse de Ralu Filip, patrimoniul de filme romanesti nu depaseste cu mult 1.000 de productii. Cu alte cuvinte, aceste productii ajung sa fie difuzate de 34 de ori pe an. Asa ca riscam sa revedem a nu stiu cata oara atat filme de succes, precum cele regizate de Sergiu Nicolaescu sau cele din seria "BD"-urilor ori "Buletin de Bucuresti", filme care s-au bucurat de succes si dupa ’89. In rest... revenim la filmele de propaganda comunista. Lucru recunoscut de Ralu Filip. Insa Cornelia Palos, consilier in Ministerul Culturii si Cultelor, sustine cu totul altceva. "Inainte de a stabili acest procent, am discutat cu producatori, cu scenaristi si cu regizori. Nu cred ca se va ajunge in situatia de a se difuza filme de propaganda."

RISCURI. Unul dintre riscurile acestei legi este acela ca mai toate televiziunile particulare sa programeze filme romanesti la ore imposibile, asigurandu-se ca respecta acel 1% in prime-time, iar restul, de 4%, sa fie difuzat cu mult dupa ora 24.00. "Mi-as dori sa nu se intample acest lucru, desi, pana acum, televiziunile au adoptat aceasta strategie", a mai specificat doamna Palos. In plus, televiziunile se mai supun unui risc: scaderea audientei, ceea ce, implicit, duce la diminuarea profitului. Un film difuzat a mia oara nu mai starneste interesul publicului, si, atunci, nici clientii retelelor private nu mai solicita spatiu de reclama. Un alt risc: difuzarea unor productii de calitate indoielnica. Cornelia Palos a admis ca "productie romaneasca" poate fi considerata si o telenovela autohtona.

UITE LEGEA, NU E LEGEA
CNA si-a exprimat toate nemultumirile legate de acest proiect intr-un comunicat de presa, elaborat impreuna cu Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale, comunicat care, conform Corneliei Palos, nu a fost trimis si la MCC. "Am considerat ca este colegial sa trimitem proiectul nostru de lege celor de la CNA, insa ei nu ne-au comunicat obiectiile lor, asa cum ar fi trebuit", sustine consilierul MCC. In plus, Ralu Filip ne-a declarat ca a trimis o scrisoare si la Bruxelles, scrisoare in care subliniaza toate neclaritatile din proiectul MCC. Ceea ce ramane inca in ceata este statutul proiectului. Cornelia Palos ne-a declarat ca aceasta lege a fost adoptata in ultima sedinta de saptamana trecuta a Guvernului, in timp ce Ralu Filip stie ca acest proiect urmeaza sa fie dezbatut in sesiunea extraordinara. Insa la Guvern nu se stie nimic de acest proiect. Nici daca a fost dezbatut, nici daca urmeaza sa se discute pe marginea lui.

×
Subiecte în articol: arte romăneşti filme