Hanul din Moinești se întoarce din Cehia. Feng shui-ul lui Pallady în pericol
Licitația de Vară. Marți, 11 Iunie 2019, 19:00, Athénée Palace Hilton București
O operă de importanță muzeală semnată de Ștefan Luchian va fi repatriată prin intermediul Licitației Artmark din data de 11 iunie. Este vorba despre lucrarea Hanul din Moinești [1909], ce revine după o îndelungată viețuire în Cehia, într-o colecție de artă românească.
Moineștiul începutului de secol XX era un loc frecventat de turiști în special pentru băile tămăduitoare. Frumusețea locului atrage însă și pe unii artiști, cum ar fi de pildă, Ștefan Luchian. La Moineşti lucrează mai cu nerv, tuşele de culoare devin mai intense și prevestesc o etapă de vârf a artistului.
Într-o scrisoare adresată către prietenul său Virgil Cioflec, îi mărturiseşte profund impresionat: „....Simt că locurile astea mă iubesc. Frumos e un biet cuvânt care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisajului din Moineşti”.
Hanul din Moinești, ce va fi licitat în data de 11 iunie, a făcut parte din colecția istorică a generalului Ilie Șteflea (mâna dreaptă a mareșalului Ion Antonescu) și a fost cel mai probabil achiziționată direct de la artist. Opera a participat la expoziția personală Ștefan Luchian, din martie 1910, de Ateneul Român.
Stai că îmi strici natura moartă!
Asta ar fi exclamat Pallady atunci când criticul de artă Ionel Jianu, vizitându-l pe artist în atelierul său din Paris, a vrut să își pună pălăria și mănușile pe o masă. Era un aranjament la care Theodor Pallady meditase multă vreme, iar dovada reușitei o avem în licitația Artmark prin opera Natură statică cu crinul păcii.
Zeci de alte capodopere demne de un muzeu al artei clasice vor fi prezente în seara de 11 iunie, în cadrul Licitației de Vară.

Ştiri din .ro
Bilete puse în vânzare online de joi pentru concertul simfonic condus de Gabriel Bebeșelea din 4 și 5 martie

Ce citeşte Barack Obama

Antrenamente pentru fericire
TOGETHER: despre importanța multidisciplinarității și a diversității @ROMANIAN DESIGN WEEK 2021

Cele mai cunoscute opere de artă care sărbătoresc dragostea

Cărți rupte din viață în noua serie Memoir a Editurii Trei

Spectacolul muzical Păcală și Tândală aduce în scenă lumea plină de umor a satului românesc

Întâlnire cu Alexander Hausvater în postura de scriitor la Teatrul Stela Popescu, pe 25 februarie
Special de Dragobete: „Să vorbesc cu tine”, o comedie plină de speranță despre iubire, cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, pe scena Teatrelli

Jupiter’s Legacy/ Moștenirea lui Jupiter apare pe 7 mai 2021, exclusiv pe netflix
Alexandru Repan, o viață dedicată scenei

TEL AVIV. Publicul pasionat de film descoperă patrimoniul cinematografiei românești
Casa Artelor Dinu Lipatti redeschide Salonul de muzică în anul 2021
Jurnalul vă oferă o carte memorabilă: ”Iarba Vântului”, al doilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru
„Adevărul”/ „La vérité”, noul film al regizorului Hirokazu Kore-Eda, cu Catherine Deneuve în rolul principal, are premiera în cinema pe 26 februarie
