Palatul Mogoşoaia, duminică, 13 septembrie, ora 17:00. Un eveniment "pour les connaisseurs" a făcut ca unele dintre încăperile palatului amintit să devină neîncăpătoare. Motivul? Aici a avut loc prima expoziţie "Damian" prezentată în România după mai bine de şase decenii.
Deşi aflate în ţară în tot acest timp, operele expuse sunt, în cea mai mare parte, total necunoscute publicului, ba chiar şi specialiştilor. Picturi, desene, laviuri, guaşe, care l-au aşezat pe Horia Damian încă de la vârsta de 20 de ani printre marii pictori români, au fost admirate de Mariana Nicolesco, Radu Beligan, Andrei Pleşu, Tudor Octavian şi mulţi alţii.
La deschiderea expoziţiei, criticul şi istoricul de artă Radu Varia, care a reunit pentru prima dată lucrările expuse, a lansat un somptuos volum de 200 de pagini, cuprinzând 275 de reproduceri, dedicat acestei perioade din creaţia lui Horia Damian. Albumul a fost distribuit tuturor celor prezenţi. Gazda evenimentului, dr Radu Varia, a vorbit despre capodoperele lui Horia Damian şi despre cariera acestuia, de la ucenicie până la recunoaşterea internaţională. În vârstă de 88 de ani, Horia Damian trăieşte la Paris din 1946. Formidabila sa carieră este aceea a unui "mare solitar al secolului XX", după cum scrie Radu Varia în cartea sa, aceea a unui artist care, eroic, a rezistat curentelor epocii în căutarea sa permanentă fondată pe talent, elevaţie, spiritualitate, măiestrie. "Aş vrea ca prin arta mea să restitui frumuseţea raportului dintre ce spune pictura şi modul în care o spune", declara maestrul în acelaşi volum. Iar autorul cărţii a completat: "Pentru Damian, pictura a rămas şi rămâne o artă magică, chemată să exprime prin forme şi culoare echilibrul universal şi frumuseţea lumii. Pictura e pentru el un discurs. Un discurs menit a spune ceva despre destinul omului pe pământ şi care, la nivelul cel mai elevat al artei, trebuie să ne emoţioneze şi să nu îndrume spiritual. Căci pictorul e un ghid, un şaman ce are darul rar de a exprima inexprimabilul".
Citește pe Antena3.ro