x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Iconari în aşteptarea Sfintelor Paşti: „Cel mai fermecător naiv” expune la TNB

Iconari în aşteptarea Sfintelor Paşti: „Cel mai fermecător naiv” expune la TNB

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Apr 2019   •   19:29
Iconari în aşteptarea Sfintelor Paşti: „Cel mai fermecător naiv” expune la TNB

Începând cu 10 aprilie 2019, în Foaierul Media (aripa Intercontinental) al Teatrului Național „I.L.Caragiale”, amatorii de artă naivă îl vor putea reîntâlni pe unul dintre creatorii cei mai recunoscuți ai domeniului, artistul țăran Gheorghe CIOBANU din satul Bălțați (Iași), ale cărui lucrări se regăsesc azi nu doar în România, ci și în colecții din SUA, Canada, Austria, Franța, Italia, Germania.

Pe lângă numeroase picturi care încântă ochiul prin luxurianța culorilor și excepționala bogăție a detaliilor, Gheorghe Ciobanu va expune de astă dată și câteva originale ”icoane țărănești”, pictate pe lemn cioplit.

ZI DE PAȘTI LA IARBĂ VERDE este titlul sub care e prezentată expoziția care se vernisează vineri, 10 aprilie 2019, la ora 18.00,  în apropierea Sărbătorilor Pascale. „Mi-am dorit expoziția de Paște, icoanele fiind compatibile cu Sărbătoarea Învierii, deși am și compoziții în pictură de inspirație creștină- explică artistul. (…) Prin concentrarea mea asupra detaliului vreau să arăt perfecțiunea lucrului lui Dumnezeu, frumusețea și poezia Creației Sale. Lumea este frumoasă așa cum a făcut-o El. (…) Ne trebuie atât de puțin ca să fim fericiți! Eu, când stau în genunchi și pictez, mă rog la Dumnezeu să-mi dea și mie puțină frumusețe să pun în tablourile mele, din cea multă pe care el a pus-o în creația Sa. Iar când începe să se lege tabloul, să apară de sub pensulă, atunci simt o bucurie și o plinătate care mă vindecă de toate relele și mă face fericit”.

O fericire pe care o dorim împărtășită și de cei ce vor vizita expoziția, care rămâne deschisă până la data de 3 mai 2019.

Program de vizitare - zilnic, între orele 10.00 – 18.00.

 

ANASTASIS, reînvierea icoanei bizantine  

Se spune că Anania, pictor iscusit, venise la Ierusalim trimis de Avgar ca să picteze chipul Domnului, dar nu reuşea. Mântuitorul a ştiut şi l-a chemat la Sine. S-a şters cu o mahramă pe care i s-a întipărit Chipul şi i-a dăruit-o. Aşadar, la început a fost Chipul, apoi a fost Icoana şi abia la urmă iconarii. Simbolic, se poate spune că Anania a fost primul iconar din istorie, că nu mâna omului împlineşte icoana, ci darul Domnului şi că icoana însăşi este un dar de la Dumnezeu.

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită sâmbătă, 06 aprilie 2019, de la ora 18:00, la deschiderea expoziției de icoane ortodoxe tradițional bizantine ANASTASIS, realizate de cunoscuți pictori iconari din România și de la Sfântul Munte Athos, Grecia.
În cadrul expoziției, vor fi prezentate publicului icoane zugrăvite de: Pr. Ilie Baboianu, Bonef Elisabeta, Laurentiu Bozga, Andrei Răileanu, Bădescu Răzvan Lucian, Bădescu Mihaela, Părinții Mănăstirii Vatopedi, Pr. Iacov Ștefan, Pr. Luca de la Mănăstirea Xenofont, Cristina Șchiop, Mihai Neaga, Sorin George Nicolae, George Rășcanu, Alexandru  Nicolau, Verdeș Bogdan, Maicile de la Mănăstirea Diaconești, Maria Mitrea, Daniel Poterașu, Bogdan Popa, Cristian Bădălan, Răzvan Gâscă, Costel Olărean, Marius Ghinescu.
Expoziția, găzduită la Galeria Cuhnie, este deschisă publicului în perioada: 6 aprilie – 5 mai 2019.

Evenimentul va fi precedat de conferința „Tradiție și continuitate, temeiuri iconografice în Biserică”. Începând cu ora 16.00, vor lua cuvântul Pr. Prof. Dr. Gheorghe Holbea, Lect. Dr. Ștefan Ionescu-Berechet și Dascălul de Psaltichie Ion Minoiu.

 

×