x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Început de toamnă îmbelșugat în evenimente Vanner Collective - programul lunii octombrie

Început de toamnă îmbelșugat în evenimente Vanner Collective - programul lunii octombrie

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Oct 2024   •   20:02
Început de toamnă îmbelșugat în evenimente Vanner Collective - programul lunii octombrie

Pe măsură ce temperaturile și frunzele sunt în cădere liberă, publicul își poate distrage atenția de la evaporarea verii cu o serie de evenimente culturale oferite de Vanner Collective. Alături de spectacolele de succes din repertoriul companiei, Vanner prezintă în această lună și un spectacol proaspăt lansat, adresat tinerilor și o expoziție de artă și fotografie care explorează diversitatea expresivității și frumusețea persoanelor cu dizabilități. Iată programul următoarelor săptămâni:

Expoziția „Să cunoști lumea”

 

            Vernisajul acestei expoziții participative de fotografie și de artă vizuală a avut loc pe data de 22 septembrie în spațiul galeriei The Institute din Combinatul Fondului Plastic, fiind deschisă publicului până pe data de 6 octombrie. Expoziția participativă invită la introspecție și curiozitate, punând în lumină frumusețea autentică a persoanelor cu dizabilități. Proiectul, inspirat de opera lui Constantin Brâncuși, celebrează puterea de a ne (re)cunoaște prin artă, într-un dialog profund cu imperfecțiunea care ne definește pe toți. Doritorii pot vizita expoziția între orele 17:00 și 20:00 de marți până vineri și între orele 12:00 și 20:00 sâmbăta și duminica. Intrarea este liberă. Începând din data de 19 octombrie, expoziția va putea fi vizitată în spațiul Galateca.

 

            Bestiar

 

            Cel mai nou spectacol Vanner Collective, bazat pe un text dramatic nou scris de Raluca Mănescu și Denisa Nicolae, Bestiar este un spectacol adresat tinerilor, aplecându-se asupra problemei presiunii sociale din ce în ce mai acute din era social media. Între conformism și comodificarea rebeliunii adolescentine, spectacolul aruncă o privire empatică, dar tăioasă asupra mediului social (digital și fizic) tot mai uniformizant, în care tinerii se zbat pentru individualizare și descoperirea unui sine autentic.

 

            În datele de 3 și 4 octombrie, spectacolul este invitat la Teatrul Gong din Sibiu, oraș în care s-a desfășurat o parte din laboratorul său de creație. Reprezentațiile vor începe la ora 18:00 în ambele zile și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu echipa artistică. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la adresa de email ticketing@teatrulgong.ro

 

            Apoi, spectacolul se va juca la Teatrul Metropolis din București, pe datele de 10 și 11 octombrie de la ora 19:30, cu două reprezentații dedicate exclusiv tinerilor. Turneul național Bestiar continuă în datele de 23 și 24 octombrie la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, sala I.D. Sârbu. Pe datele de 26 și 27 octombrie, spectacolul va călători la Constanța.

 

            Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci

 

            Vorbind despre masculinitate în raport cu teama, despre dragoste, umor, curaj, traume deconstruite și acceptare, spectacolul Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci este o meditație acută și actuală asupra parcursului către sine pe care trebuie să îl înfrunte orice bărbat, dar mai ales asupra impactului pe care îl are contactul cu propria autenticitate. Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc pe 12, respectiv 31 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Național din București.

 

            LUNGS

 

            Cel mai longeviv spectacol al Vanner Collective, LUNGS este o oglindire a problemelor cu care se confruntă un cuplu modern, de la inevitabilele sincope în comunicare, la temerile legate de un viitor din ce în ce mai nebulos, atât pentru societate cât și pentru planetă. Eco-anxietatea este o forță din ce în ce mai prezentă în discursul tinerilor adulți, exercitând presiuni enorme asupra deciziilor pe care aceștia le iau, inclusiv când vine vorba de a face copii. În LUNGS, Denisa Nicolae și Liviu Romanescu dau glas acestor temeri și invită publicul la reflecții profunde, într-un context din care nu lipsește umorul subtil și empatia. Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc pe 30 octombrie, de la ora 19:30, la Teatrul ACT.

 

 

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Vanner Collective