x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jurnalul Regelui Carol I al Romăniei

Jurnalul Regelui Carol I al Romăniei

de Sebastian S. Eduard    |    27 Iun 2007   •   00:00
Jurnalul Regelui Carol I al Romăniei

Editura Polirom a lansat ieri primul volum din Jurnalul Regelui Carol I al Romăniei. Vor urma alte trei.

Evenimentul a avut loc la Palatul Elisabeta, in prezenţa Maiestăţii Sale Regele Mihai I, a Maiestăţii Sale Regina Ana, a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta şi a Alteţei Sale Regale Principele Radu de Hohenzollern-Veringen.


INEDIT. Păstrat in arhiva familiei regale şi, mai apoi, la Arhivele Statului din Bucureşti, jurnalul lui Carol I, pănă acum inedit, cu excepţia cătorva fragmente, cuprinde patru volume, dintre care primul acoperă anii 1881-1887. Purtănd amprenta personalităţii regelui, jurnalul, altfel un lucru, se pare, obişnuit pentru Casa Regală a Romăniei - Regele Ferdinand, Regina Maria şi Carol al II-lea au ţinut şi ei jurnale - , conţine insemnările zilnice ale suveranului, notaţii de regulă sumare, de căteva rănduri, dar foarte riguroase despre activităţile sale şi despre evenimente ale zilei mai mult sau mai puţin importante.


GĂNDURI. Autorul nu urmăreşte o idee anume, ci redă cu fidelitate fapte, iar aprecierile personale şi comentariile, care ar putea da seama mai bine de găndurile regelui, sunt succinte şi destul de rare. Importanţa majoră a insemnărilor pentru istoriografia acestei perioade provine tocmai din reflectarea fidelă a politicii externe şi interne a Romăniei, de la, de exemplu, pregătirea şi semnarea in 1883 a alianţei cu Puterile Centrale şi atitudinea regelui faţă de această decizie pănă la lupta continuă dintre liberalii şi conservatorii care se succedă la guvernare.


Modestie regală

Lansarea de la Elisabeta a fost una modestă. Obişnuiţi cu lansările de carte "de librărie", ne aşteptam poate ca evenimentul să aibă ceva mai multă strălucire. Dacă controlul meticulos de la poartă era intrutotul justificat, iar alegerea locului - reşedinţa Maiestăţii Sale - inspirată, altfel au stat lucrurile la capitolul "organizare". Un parchet care scărţăia ingrozitor, un aer vănturat de trei ventilatoare anemice şi uşa de la intrare lăsată "romăneşte" intredeschisă, căţiva chelneri care purtau nişte pahare despre care nu puteai spune că erau pe jumătate pline - iată căteva elemente care nu au făcut decăt să aducă prejudicii de imagine Casei Regale.

×
Subiecte în articol: arte