x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mantuitorul tridimensional

Mantuitorul tridimensional

de Luiza Moldovan    |    22 Iun 2005   •   00:00
Mantuitorul tridimensional

Domnilor, domnisoarelor si doamnelor, ramaneti linistiti la locurile voastre! Nu va dam 100 de lei, dar, in schimb, va intermediem lumina inegalabila a unei icoane tridimensionale. Sa facem cunostinta....

Domnilor, domnisoarelor si doamnelor, ramaneti linistiti la locurile voastre! Nu va dam 100 de lei, dar, in schimb, va intermediem lumina inegalabila a unei icoane tridimensionale. Sa facem cunostinta....

Narcis Petenchia, iconar. 26 de ani, Sf. Gheorghe, Covasna. L-am cunoscut acum vreo doi ani la un TIB. As fi trecut pe langa standul lui fara sa-i fi dat nici o importanta daca multimea de oameni care se stransese in jurul icoanelor lui nu fusese de natura sa-mi trezeasca interesul. Imi imping semenii crestineste, cu coatele, si iata-ma in fata icoanelor. Vad o Maica Domnului cu Pruncul fixandu-ma mamos dintr-un colt.

Ceva nu e totusi la locul lui. Ceva e altfel. Ceva frizeaza simtul comun. Aud explicatiile autorului. "Fireste ca toate portretele iti creeaza senzatia ca se uita la tine din orice loc le-ai privi, dar ce e special la icoana tridimensionala este senzatia acuta ca intoarce la propriu capul dupa tine". Asa nu se mai poate! Trebuie sa vorbesc cu el.

POVESTEA. Ne-am salutat, am vorbit, ne-am imprietenit. Mi-a povestit despre un vis de-al lui. Fan declarat al viselor (daca n-aveti cui sa povestiti vise, sunt aici, numai pentru dumneavoastra), am retinut multa vreme, cu lux de amanunte tot ceea ce mi-a povestit Narcis atunci.

Dupa doi ani il sun din nou. Ne-ntalnim la Capela din Aeroportul Otopeni. Iat-o! Maica Domnului cu Pruncul! Holbez din nou ochii, impreuna cu doi agenti de paza, care nici daca s-ar fi inteles n-ar fi putut sa aiba reactiile pe care le-au avut. Se produce ceea ce mie-mi place sa numesc "efectul-de-luminare-a-fetei-dublat-de-un-zambet-de-incantare-de-nereprimat".

MANTUITORUL. Absolvent al Scolii de Pictura Bisericeasca de pe langa Patriarhia Romana, Narcis avea si el o problema: voia sa-i dea chipului Mantuitorului o dimensiune cu totul noua: "Voiam ca in pictura bisericeasca, Mantuitorul sa fie reprezentat intr-un mod cu totul special. Voiam ca El sa se detaseze fata de ceilalti sfinti prin calitatile Lui cu totul deosebite. Sa reiasa din imagini cat de Puternic, Atotstiutor, Atotbinevoitor este. Drept urmare, am trecut la treaba. Imi placea ideea ca un personaj pictat pe unul sau mai multe plane poate sa sfideze planul pe care a fost pictat initial".

Cu alte cuvinte, Narcis voia sa arate, cumva, ca planul pe care un portret a fost pictat initial, poate sa ia forma unui alt plan. Stiu ca n-ati inteles nimic. Atentie: sa descrii o icoana 3D este extrem, dar extrem de greu, in conditiile in care unghiurile de privit fac legea. "Un personaj proiectat pe colt si, ulterior, pictat pe planul initial poate crea efectul de miscare".

IN SPATIU. A trecut un an de la incercarea lui Narcis de a-L intruchipa pe Mantuitor altfel decat pe ceilalti sfinti. In 2001 urma sa faca un tablou religios, pe tema Invierii Domnului. "Am decis ca natura (cerul, in speta) sa ia chipul Mantuitorului in basorelief. Pentru aceasta, aveam nevoie de un portret in basorelief reprezentand chipul Mantuitorului. Aveam nevoie de o matrita dupa care sa fac un mulaj. Am inceput lucrul la mulaj, dupa care mi-am turnat matrita. Am pus matrita la uscare, timp in care am avut acel vis".

VISUL. "Ma visam prin atelier si vad matrita. Ma uit la ea iar, la un moment dat, din acea matrita se ridica chipul Mantuitorului ca o holograma, in pozitiv. Apropiindu-ma de ea, imaginea se pulverizeaza ca o ploaie de luminite in sus, dupa care dispare. Atunci ma trezesc".

Narcis nu si-a putut explica mare lucru. A continuat sa vina in atelier ca sa verifice matrita. Intr-o seara, iesind din atelier, stinge lumina si mai arunca o data o privire asupra matritei. Este momentul in care observa chipul Mantuitorului ca o holograma. Ce era, de fapt? "Lumina din hol se rasfrange peste planele create de matrita, astfel incat, prin jocul luminii cu umbra, alcatuiesc pozitivul." "Cand m-am apropiat de ea, chipul nu a disparut, asa cum s-a-ntamplat in vis, ci s-a miscat dupa cum ma miscam eu in jurul ei. Continua sa se uite la mine. Pentru mine a fost o usurare, pentru ca facusem legatura cu visul".

PRIMA. Pana sa termine prima icoana, a durat un an si mai bine. Aceasta se afla expusa la Parohia Ortodoxa 2 din Sf. Gheorghe, Covasna.

Dupa aceea, Narcis si-a luat autorizatia de pictura bisericeasca, cu care a pictat prima biserica in care apare chipul Mantuitorului realizat in maniera tridimensionala. Adica miscatoare, asa cum si-a dorit-o Narcis.

DE RETINUT. "Dumnezeu ii ajuta pe oameni in chip diferit. In acelasi fel, icoana tridimensionala este perceputa de oameni in mod diferit. De aici rezulta ca relatia omului cu Dumnezeu este o chestiune pur personala. Se spune ca atunci cand omul face un pas, Dumnezeu face doi pentru calauzirea omului", explica Narcis. Tot astfel, icoana 3D se misca dupa cum se aseaza privitorul. Cu cat te lasi mai jos de icoana, cu atat mai mult esti deasupra chipului zugravit in aceasta maniera. Cu cat mai mult de smeresti, cu atat mai mult faci loc Dumnezeului sa intre in sufletul tau. Atunci cand, in incapere, se afla o singura sursa de lumina si aceasta se afla in apropierea icoanei, poti sa observi cum chipul nu este luminat, ci, mai degraba, degaja lumina. Efectul se produce datorita razelor luminoase care reflecta portretul «lovindu-se» intre ele".

P.S.: in prezent, Narcis preda tehnica icoanei la Colegiul National Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe.

DUMNEZEU DIN OM
"Se zice ca atunci cand omul face un pas, Dumnezeu face doi pentru calauzirea omului. Am inteles de aici ca nu exista un rau care este egal cu binele ci, spun eu, totul se concentreaza pe slujirea Binelui. Fara sa-si dea seama, cel care priveste pentru prima oara aceasta icoana se deschide, in uimirea lui. Pentru ca in acele clipe nu se gandeste decat la chipul Mantuitorului care se misca dupa cum se misca privitorul. E una dintre formele prin care Mangaietorul patrunde in sufletul omului. E puterea lui Dumnezeu".
×
Subiecte în articol: arte icoana narcis chipul mantuitorului matrita