x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea cea mai lungă a muzeelor

Noaptea cea mai lungă a muzeelor

de Sebastian S. Eduard    |    17 Mai 2012   •   17:52
Noaptea cea mai lungă a muzeelor

Aflata la cea de-a opta editie, Noaptea Muzeelor devine de la an la an o actiune din ce in ce mai populara. Circa 100 de muzee din Romania se aliniaza evenimentului la care 3.000 de muzee din Europa isi deschid portile, gratuit, pentru vizitatori.

In acest an, Noaptea Muzeelor se va desfasura sambata, 19 mai si va avea, ca si in 2011, o amploare deosebita, arata un comunicat al organizatorilor. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel international, coordonand desfasurarea Noptii Muzeelor in Romania si asigurand o promovare ampla activitatilor organizate de muzeele romanesti. Astfel, RNMR invita publicul sa afle detalii despre activitatile organizate cu aceasta ocazie de catre muzeele din Romania vizitand site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011 RNMR coordoneaza si organizarea circuitului muzeal din Bucuresti, care a fost initiat in 2008 de catre Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, vizitatorilor le este propus, in premiera, si un circuit-pilot in Cluj.

Muzee participante
Muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Botosani, Bran, Brasov, Braila, Bucurelsti, Caransebes, Constanta, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galati, Giurgiu, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Targoviste,Targu-Jiu, Tirgu-Mures sau Turda isi asteapta vizitatorii in nocturna. Concerte, proiectii de filme, personaje care prind viata, activitati pentru copii, spectacole sau prezentari de costume de epoca completeaza intr-un mod inedit programul acestei nopti speciale, transformand vizitarea expozitiilor organizate de muzee in experiente de neuitat.

Circuit prin Bucuresti
In Bucuresti vizitatorii pot alege sa-si petreaca noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgand atat muzee care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si muzee sau organizatii culturale care s-au alaturat in 2011 sau chiar in acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru Furnica-Minovici', Muzeul National al Pompierilor, Universitatea Spiru Haret, Scoala Centrala si Biblioteca Nationala a Romaniei (World Press Photo Romania, in colaborare cu Fundatia Culturala EIDOS), care sarbatoresc pentru prima data evenimentul, Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida', caruia vizitatorii pasionati de domeniul tehnic i-au simtit lipsa la editia de anul trecut, Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Löwendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrala Universitara "Carol I', care au participat pentru prima data anul trecut si s-au bucurat de un real succes.

Muzeele care s-au alaturat evenimentului inca de la primele sale editii isi asteapta si in acest an publicul: Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul de Arta "Vasile Grigore' – pictor si colectionar, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Geologie, Muzeul National "George Enescu', Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti', Muzeul National al taranului Roman.

De la muzeu la muzeu, programele difera. MNAR are deschis pana la ora 4:00 dimineata, urmand ca a doua zi muzeul sa fie inchis cu exceptia expozitiilor temporare. Singurul muzeu, poate, care nu va fi deschis in noaptea de 19 spre 20 este cel al Satului. Acest lucru se intampla intrucat legislatia interzice; in compensatie muzeul va fi deschis sambata de la ora 9:00, iar intrarea gratuita se va face pana la orele 14:00.

Cum ajungem la evenimente?
Continuand colaborarea de anul trecut, si de aceasta data Noaptea Muzeelor conduce MINI. O flota de automobile ale marcii va fi disponibila din nou in principalele locatii pentru serviciu de taxi gratuit intre muzee. Este continuarea unui serviciu deosebit de popular, in 2011 zeci de bucuresteni alegand sa calatoreasca in stilul MINI. De asemenea, Noaptea Muzeelor 2012 incurajeaza utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai usor distantele intre muzeele din Bucuresti: vizitatorii vor avea la dispozitie 80 de biciclete din cel mai important program national de bike-sharing, I’Velo, puse la dispozitie de Green Revolution si Raiffeisen Bank. In plus, ca si la alte editii, autobuze Noaptea Muzeelor oferite de RATB si Primaria Municipiului Bucuresti vor parcurge circuitul intre muzee.

Concursuri
Si pentru ca este o noapte speciala, organizatorii s-au pregatit si cu niscaiva concursuri. Vizitatorii sunt invitati in locatiile Samsung inscrise la Noaptea Muzeelor Bucuresti pentru a castiga unul dintre telefoanele Samsung Galaxy Note. Este nevoie doar de un check-in folosind aplicatia de smartphone a evenimentului la minim 3 locatii, din care sa faca parte si Biblioteca Nationala. Viziteaza si Samsung te premiaza! De asemenea, participantii la eveniment au posibilitatea sa castige una din cele trei biciclete MINI Folding Bike oferite prin tragere la sorti. Pentru participare trebuie completat cuponul atasat hartii evenimentului si depus in urnele dedicate sau la voluntarii MINI.

Curiozitati
Imaginea simbolica a "Romaniei revolutionare' este descompusa de catre Muzeul National de Arta al Romaniei, care ne convinge astfel ca aceasta pictura este un adevarat puzzle, explicandu-ne insa si motivele, pe care va invitam sa le descoperiti. * O masina zgomotoasa de carat gunoiul, folosita in Bucuresti la 1900, a devenit o curiozitate adapostita de Muzeul National Tehnic "prof. ing. Dimitrie Leonida'. * La Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se afla aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918. * Biroul Dr-lui Ioan Ratiu – la care este probabil sa fi fost redactat, in Turda, Memorandumul inaintat Curtii de la Viena – este, de exemplu, o piesa de referinta a Muzeului de Istorie Turda. * Descoperim si Tractorul Fordson, un produs al uzinelor Ford Motor Company (S.U.A.), care detine un motor cu aprindere prin scanteie si a fost achizitionat in jurul anului 1932 de catre Barbu Marius, profesor in Arad. Tractorul a trait o adevarata aventura pana sa fie achizitionat de catre Muzeul National al Agriculturii din Slobozia in 2001. * Muzeul Judetean Arges dezvaluie detalii despre colectionarii Aureliu si Lelia Popescu, care au fost nevoiti sa vanda pentru sume modice obiecte valoroase, printre care si o harta a Peninsulei Balcanice, datata 1584. * Muzeul Olteniei Craiova dezvaluie povestea unui obiect din ceramica, restaurat din 22 bucati de dimensiuni variabile – o reconstituire plina de maiestrie, care a redat forma initiala a vasului de nunta.

Ce a fost anul trecut
Muzeul Bellu, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Muzeul Labirint, organizat de Muzeul Antipa si Muzeul taranului Roman, au atras fiecare peste 10.000 de vizitatori in editia din 2011 a evenimentului.

La Muzeul National de Arta al Romaniei au fost aproximativ 15.000 de vizitatori (11.000 in galeriile permanente si aproximativ 4.000 la concertele din curtea muzeului), Muzeul Labirint amplasat in Piata "George Enescu", cuprinzand exponate de la Muzeul Antipa si Muzeul taranului Roman, dar si o scena de concerte, a atras 16.208 persoane. La Muzeul National de Istorie a Romaniei au intrat 20.000 de persoane in noaptea dedicata muzeelor, iar Muzeul Aviatiei se poate lauda cu 6.000 de vizitatori.

Trafic sporit de la an la an a inregistrat si site-ul evenimentului - www.noapteamuzeelor.ro. El a fost creat in anul 2009, cand a avut aproximativ 13.000 vizitatori unici. In anul 2010, numarul acestora s-a dublat, ajungand la 28.000, ascensiunea pastrandu-se la fel de spectaculoasa si in 2011, cand numarul de vizitatori a ajuns la 50.000, cu 306.000 de pagini vizualizate - ceea ce a si generat blocarea site-ului pentru aproximativ doua ore.

×