Sibienii, dar şi celor care vor vizita frumosul oraş din inima Transilvaniei, vor putea descoperi minunatele colecţii ale muzeelor din Sibiu. Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează la 14 mai cea de-a VII-a ediţie a Noapţii Muzeelor, manifestare cu caracter internaţional . Ediţia din acest an cuprinde un program variat, specific fiecărei unităţi muzeale. Astfel, pe lângă tradiţionalele vizite ghidate, care permit descoperirea expoziţiilor de bază (Din cultura şi arta popoarelor lumii) şi temporare (Crucea - Puntea Învierii, Călători pe alte continente), vizitatorii vor avea parte de numeroase surprize între care Festivalul "Tarafuri şi fanfare”, proiecţii de film documentar: Focurile morţii (Cornel Mihalache), Cultul morţii (Martin Gruber), Focurile din Velines (Centrul de Cultură Populară Velinius).
Astfel, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber), la Biserica din Bezded, va avea loc între orele 18:00 şi 19:00 un concert de toacă. Tot în incinta Muzeului din Dumbravă se desfăşoară între orele 18:00 şi 20:00 concursul "Căutarea comorii”, apoi, începând cu orele 19:00 şi până la miezul nopţii, pe scena de pe lac se desfăşoară Festivalul "Tarafuri şi fanfare” organizat de Muzeul ASTRA în colaborare cu Jurnalul Naţional şi Asociaţia Culturală "Grigore Leşe”. Tot în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA va avea loc între orele 20:00 şi 23:00 "Nocturna Muzeală: Concurs de fotografie artistică”.
La Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA (Casa Artelor din Piaţa Mică) este deschisă expoziţia "Crucea - Puntea Învierii”. Rezultat al unei cercetări de teren, expoziţia ilustrează aspecte reprezentative pentru tradiţiile, ritualurile şi tipurile de monumente funerare din Oltenia. Tot aici, la sala de expoziţie Casa Artelor, între orele 22:00 şi 23:30 vor avea loc proiecţii de film documentar.
La Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder” situat de asemenea în Piaţa Mică va putea fi admirată expoziţia temporară "Călători pe alte continente” deschisă în hol, care prezintă câteva momente din istoria formării colecţiilor etnografice extraeuropene aflate azi la Muzeul "Franz Binder”. Panourile cu imagini şi texte vorbesc despre Franz Binder, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Hermann von Hannenheim şi alţi călători saşi care, la sfârşitul sec. al XIX-lea, prin donaţiile lor, au pus bazele colecţiilor de la Sibiu. De asemenea, ele aduc în atenţia publicului, date semnificative asupra modului în care, după 1990, anul deschiderii Muzeului de Etnografie Universală "Franz Binder”, acest patrimoniu a crescut prin dobândirea a numeroase alte colecţii: statuete şi arme din Africa, jucării japoneze, păpuşi indiene, artizanat din toată lumea. Informaţiile reprezintă o introducere binevenită la vizitarea expoziţiei permanente a muzeului, "Din cultura şi arta popoarelor lumii”, de la etajul clădirii. Aceasta aduce în atenţia publicului un patrimoniu etnografic din sec. al XIX-lea, format prin donaţii ale Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii, de călători saşi în Africa, Asia, Australia şi Oceania. Format într-o perioadă în care etnologia încă nu se conturase ca disciplină, patrimoniul este remarcabil prin vechime, raritate şi autenticitate. Un astfel de exemplu este colecţia sud-sudaneză donată de Franz Binder în 1862, una din cele mai vechi şi mai bogate din Europa, foarte bine reprezentată în expoziţie prin lănci, scuturi, cuţite de aruncat şi de parat, artefacte cu funcţie rituală. Un element de mare atractivitate al expoziţiei permanente îl constituie mumia egipteană de la Gamhud, veche de peste 2000 de ani, cu sarcofag din lemn, pictat cu imagini de zeităţi şi cu inscripţii. Muzeele din Sibiu se vor închide la ora 01.00, iar accesul publicului este gratuit.