x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pictorii au mai multe zile internaționale dedicate lor

Pictorii au mai multe zile internaționale dedicate lor

de Diana Scarlat    |    09 Dec 2020   •   09:47
Pictorii au mai multe zile internaționale dedicate lor

Artiștii sunt sărbătoriți de mai multe ori pe an, în întreaga lume, iar 8 decembrie este una dintre zilele care le sunt dedicate. Ziua pictorului a fost și pe 25 octombrie, dar și pe 19 mai. În funcție de mai multe evenimente legate de lumea artelor, zilele pictorilor sunt declarate diferit, în diverse părți ale lumii, dar sunt sărbătorite toate.

 

Data de 8 decembrie a fost declarată Ziua Internațională a Pictorului în Rusia, în anul 2007, dar mai există și Ziua Internațională a Artiștilor, declarată în 2004, de Chris McClure, un pictor canadian cunoscut pentru lucrările sale făcute într-un stil denumit „Realismul Romantic”. El a creat această zi cu scopul de a sărbători toate manifestațiile lumii artistice, indiferent de specializare, dar și pentru a încuraja artiștii să-și exprime prin intermediul lucrărilor lor propria perspectivă asupra vieții. În aceeași zi este celebrat vestitul Pablo Picasso, artistul spaniol născut pe data de 25 octombrie 1881. 

Ziua lui Leonardo da Vinci

La 15 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Artei. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, arhitect,  inventator şi umanist italian (15 aprilie 1452 - 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.
Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012, fiind instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic.

Istoria artei, din școala generală

Se poate considera că 8 decembrie – Ziua Internațională a Pictorului – este la fel de importantă ca toate celelalte sărbători  internaționale dedicate artelor, mai ales pentru că Rusia, țara din care a pornit inițiativa stabilirii acestei date, este printre cel mai bine reprezentate, la nivel mondial, în privința pictorilor celebri. Unul dintre concursurile lansate, cu această ocazie, de Centrul Cultural Rus, a fost pentru recunoașterea unui tablou celebru – ceea ce ar trebui să poată face orice copil cu vârsta de până la 15 ani, pentru că istoria artei se predă în primii ani de școală, în Rusia. 

 

×