x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Privighetoarea şi Trandafirul - o minune a iubirii

Privighetoarea şi Trandafirul - o minune a iubirii

de Roxana Vintila    |    30 Noi 2007   •   00:00

Un spectacol neconvenţional in imagini incerte, dar de senzaţii, care vine să atragă mai ales publicul tănăr! "Povestitorul" Marius Manole, "Fata" Carmen Ungureanu şi "Studentul" Eduard Adam se intălnesc in "Privighetoarea şi Trandafirul" (Oscar Wilde), in regia lui Carmen Lidia Vidu. Spuneam că se intălnesc şi o fac printr-un monolog complet de elemente teatrale, muzicale, dansante, video spre a descoperi "cea mai minunată minune a lumii: iubirea".


EFECT SCENIC. Un spectacol-metaforă, despre sacrificiul total al privighetorii care işi dăruieşte inima pentru doi indrăgostiţi. Ei pot fi impreună condiţionat: "Voi dansa cu tine, dacă imi vei aduce trandafiri roşii", spune Fata. Săngele din inima privighetorii inroşeşte trandafirul primordial, care vine in sprijinul dragostei celor doi. Surpriza vine la finalul piesei, după ce monologul iubirii ia sfărşit, la fel ca "viaţa căntecului", o dată cu refuzul fetei de a-i impărtăşi iubirea tănărului student. Â

Marius Manole, o alegere fericită pentru conceptul teatral dorit. Alături de proiecţiile video care nu vor să arate că sunt trendy, ci că pot construi o multitudine de semnificaţii a ceea ce inseamnă sinestezie: intrepătrunderea dintre voce, text, muzică, dans, proiecţie video.

Prin montarea spectacolului regizat de Carmen Lidia Vidu suntem in acord cu Antonin Artaud: nu se mizează pe text, ci mai ales pe emoţia, gestica şi mimica actorului, adică tot ce se poate şi tot ce poate exprima un actor: "Adevăratele sentimente sunt intraductibile".

×
Subiecte în articol: arte