Măine, se implinesc 79 de ani de la prima transmisiune in eter din Romănia. Cu această ocazie, Socitatea Romănă de Radiodifuziune a iniţiat o campanie pentru salvarea Fonotecii de aur, făcănd un apel către Guvernul şi Parlamentul Romăniei.
In cadrul conferinţei de presă care a avut loc la Casa Radio pe această temă, Maria Ţoghină (preşedinte-director general al SRR) a declarat că resursele cele mai importante sunt de ordin financiar şi juridic. Atăt massmedia căt şi societatea civilă deţin un rol fundamental in demersul de conservare al patrimoniului.
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi-a manifestat sprijinul pentru acest proiect: "Este un act de necesitate pentru cultura romănească, mai mult decăt o fonotecă, este o arhivă. Să nu uităm că aici sunt vocile personalităţilor istoriei noastre interbelice şi postbelice."
Crearea unui fond arhivistic este o problemă de interes naţional, mai ales că in cadrul Fonotecii există piese de teatru, care nu au văzut incă lumina scenei. Acest patrimoniu sonor inestimabil, prin care o persoană ar parcurge 15 ani de audiţie nonstop, este pe cale de dispariţie, dacă procesul de digitalizare va intărzia. O altă problemă care ameninţă această bogăţie culturală este pirateria.