Sindicatul scenariştilor americani (WGA), aflat în grevă, a anunţat că nu va picheta ceremonia de decernare a premiilor Sindicatului actorilor americani, programată pe 27 ianuarie, la Los Angeles
Sindicatul scenariştilor americani (WGA), aflat în grevă, a anunţat că nu va picheta ceremonia de decernare a premiilor Sindicatului actorilor americani, programată pe 27 ianuarie, la Los Angeles, în semn de mulţumire pentru că artiştii au sprijinit acţiunea lor de protest, informează Reuters.
Pe 27 ianuarie va fi, în sfârşit, desfăcut covorul roşu, ceremonia organizată de Sindicatul actorilor americani fiind, astfel, singurul eveniment strălucitor din acest tradiţional sezon al premiilor acordate la Hollywood, care se va încheia, pe 24 februarie, cu gala Oscarurilor.
La ceremonie şi-au anunţat prezenţa foarte multe staruri, care vor avea ocazia, în sfârşit, să-şi etaleze ţinutele create de marii designeri. Printre acestea se numără Tom Cruise, Kate Hudson, Russell Crowe şi John Travolta, ca prezentatori, şi George Clooney, Angelina Jolie şi Cate Blanchett, pe post de nominalizaţi.
“Cred că toată lumea aşteaptă cu nerăbdare premiile Sindicatului actorilor americani, pentru că toată lumea şi-a dat binecuvântarea şi pentru că actorii formează cel mai strălucitor grup”, a declarat Tom O'Neil, de la TheEnvelope.com. Greva scenariştilor de la Hollywood a făcut o victimă emblematică, pe 13 noiembrie, când tradiţionala ceremonie a Globurilor de Aur a fost înlocuită cu o conferinţă de presă. Premiile People's Choice au fost transformate într-o emisiune de televiziune înregistrată. De asemenea, nu se ştie încă ce se va întâmpla cu ceremonia de decernare a premiilor Oscar, programată pe 24 februarie. Producătorul evenimentului, Gil Cates, a asigurat, totuşi, că ceremonia va avea loc, cu sau fără scenarişti.
Însă Screen Actors Guild s-a dovedit un ferm aliat al Writers Guild of America în timpul grevei, astfel încât scenariştii au decis să nu protesteze în timpul galei de premiere. Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP), cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor. “Into the Wild”, în regia lui Sean Penn, domină în topul nominalizărilor la premiile decernate de Screen Actors Guild, cu patru categorii: “cel mai bun actor principal” (Emile Hirsch), “cel mai bun actor în rol secundar” (Hal Holbrook), “cea mai bună actriţă în rol secundar” (Catherine Keener) şi “cel mai bun colectiv de actori”.
La categoria “cel mai bun colectiv de actori” au mai fost nominalizate “Drumul dreptăţii/ 3:10 to Yuma”, “Gangster american”, “Hairspray − Intrigi de culise” şi “Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country for Old Men”.
“Michael Clayton” şi “Nu există ţară pentru bătrâni” au obţinut câte trei nominalizări.
Daniel Day-Lewis (“There Will Be Blood”) şi Julie Christie sunt favoriţi la categoriile “rol principal”, în timp ce Javier Bardem (“Nu există ţară pentru bătrâni”) şi Cate Blanchett ("I’m Not There”) sunt consideraţi favoriţi la categoria “rol secundar”.
În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, “Betty cea urâtă din New York/ Ugly Betty”, “Clanul Soprano” şi “30 Rock” au obţinut fiecare câte trei nominalizări.
Charles Durning va primi din partea SAG premiul pentru întreaga carieră.
Premiile SAG vor fi anunţate pe 27 ianuarie, la Shrine Exposition Center, Los Angeles.